LL22: Hang Youth steekt de nacht in de fik

Zegetocht met vijf a4’tjes aan georganiseerde chaos

‘Beter dan Pinkpop, nu al,’ roept Abel van Gijlswijk als de show van Hang Youth acht minuten onderweg is. De Heineken-tent zit er al lekker in. De eerste regel van de openingstrack is al meegeschreuwd: ‘Ik snap wel dat het bestaat, maar het is gewoon kankerkrom geregeld.’ Wat wel gewoon uitstekend is geregeld, is de nieuwe vergunning van Lowlands, die ervoor zorgt dat bands niet tot elf uur ’s avonds maar tot één uur ’s nachts mogen optreden. Wat Hang Youth de eerste band maakt die op het nachtslot wordt neergezet. Het is de juiste band op de juiste plek.

De ultrakorte nummers worden er doorheengeramd, afgewisseld met bijdehante ongein. Vijf A4’tjes aan setlist, laat Van Gijlswijk weten. Het is nodig, want er is veel in de maatschappij waarmee moet worden afgerekend. De koning die op een zwerver lijkt, mensen die iets met vlaggen doen, Rutger Bregman met z’n AKO-ideologie, oneindig vaak de overheid. De band ramt de boodschappen het publiek in en de tent is het hier, vannacht, met alles eens. De logo’s van de kwade bedrijven blijven net zo lang in beeld als het nummer erover duurt, dus vaak een paar seconden. Shell, MacDonalds, Spotify, alles wordt in slogans afgeserveerd. Daarbij mag gelachen worden. Wie een VVD’er is moet zich trouwens wel bekend maken.

De show is een aaneenschakeling van heerlijk georganiseerde chaos en informatie over de oneindige setlist: ‘Nog eentje over infrastructuur en dan gaan we door naar genderissues.’ Opvallend veel wordt in en buiten de tent hard meegezongen, woord voor woord: ‘Je haat geen maandag, je haat kapitalisme.’ Iedereen wilde de Zuidas in de as. De show is een constante uitwisseling van energie tussen band en publiek. Met, goed voor de dynamiek, ook de nodige ballads: ‘Je komt erachter wat vrijheid is in de armen van een fascist”.

HET MOMENT:
Voor het nummer tegen mannen wordt een groep zangeressen waaronder Froukje en S10 het podium opgetrokken, die na een minuut het veld weer mag ruimen. Hang Youth laat het hele publiek om Jim roepen, waarna Gotu Jim op het podium belandt en het nummer tegen de stufi-lening meedoet (de boodschap: niet terugbetalen). In een uur tijd heeft Hang Youth de nacht van alle kanten in de fik gezet.

Kijk hier voor drie nummers uit het concert

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12