Rechter blokkeert vergunning Welcome To The Village

Oude bekende Groene Ster Duurzaam duikt weer op

Er blijft Welcome To The Village weinig bespaard. Net nu de coronaregels versoepeld zijn, duikt een oude aartsvijand van het Friese festival op: Groene Ster Duurzaam. De natuurclub heeft al een paar keer eerder processen tegen het festival aangespannen, en dreigt nu opnieuw een blok aan het been te worden. De rechter schorste vandaag de vergunning van Welcome To The Village voor zes weken, zo meldt Dagblad Van Het Noorden, in afwachting van een bodemprocedure die Groene Ster Duurzaam ook aangespannen heeft. Zes weken heeft het festival niet meer: het staat gepland voor over twee weken. 

De uitspraak komt als een donderslag bij heldere hemel voor het festival. In een reactie zegt de organisatie: ‘Lieve mensen. We zijn geschokt en geschrokken door de uitspraak van de rechter vandaag, waarin onze vergunning is geschorst. Als organisatie zijn we ons nu aan het beraden over de gevolgen en vervolgstappen. Strijdbaar en creatief, positief activistisch zoals jullie van ons zijn gewend!We blijven jullie de komende dagen informeren, Welcome to The Village maken we samen <3.’

Groene Ster Duurzaam vindt dat het terrein waar Welcome To The Village gehouden is strikt bestemd is voor de natuur, en dat evenementen schade toebrengen aan de dieren en planten die er leven. Eerder al lukte het de activisten de nachtvergunning te blokkeren terwijl het festival al bezig was. Welcome To The Village moest toen acuut het programma inkorten. Een jaar later gaf de rechter ze weer deels gelijk en moest het programma opnieuw ingekort worden. Activist Theo van Gelder hoopt met deze uitspraak het festival definitief te kunnen blokkeren. Ook dance festival Psy-Fi kreeg met de natuurclub te maken. Het festival dreigde zelfs Leeuwarden te verlaten, maar is vooralsnog van plan om in 2022 gewoon terug te keren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12