Evenementen tot 1 juni verboden

Festivalagenda voor de komende maanden wordt in één ruk geschrapt

Het verbod op evenementen wordt verlengd naar 1 juni. Dat maakt minister Grapperhaus vandaag bekend tijdens een persconferentie. Eerder stond het verbod op evenementen boven de honderd personen tot 6 april, maar het wordt almaar duidelijker dat de huidige situatie nog veel langer zal duren. Bovendien is de ondergrens van honderd man nu geschrapt. Ondertussen wordt de stilstand in de muziekindustrie, die een langdurige weerklank zal hebben in de live-sector, des te schrijnender.

Vanwege de maatregelen zullen tal van festivals gecanceld moeten worden. Roadburn en DGTL lieten al eerder doorschemeren dat een annulering vrijwel verzekerd was. Beide festivals wachtten alleen nog maar op het overheidsbesluit wegens verzekeringstechnische redenen. Bovendien zullen Paaspop en Motel Mozaique niet meer door kunnen gaan, evenmin als London Calling, dancefestival Lente Kabinet en alle feesten die plaats zouden vinden op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Hetzelfde geldt voor een boel concerten, waaronder Bon Iver, Harry Styles en de tour van Yung Nnelg, die voor het eerst de Grote Zaal van Paradiso zou aandoen. Ook de festivals in juni lijken nu in de gevarenzone te komen, alhoewel het ongetwijfeld nog enige tijd zal duren voor de overheid daar uitsluitsel over kan geven.

Paaspop laat weten dat tickets voor de afgelaste editie geldig blijven tot volgend jaar, maar dat teruggave van het bedrag ook mogelijk is. 'Vanaf 9 maart zijn er diverse, landelijke maatregelen van kracht gegaan omdat het coronavirus zijn intrede in Nederland deed. Velen van jullie (de bezoekers), maar ook wij, zaten sindsdien in spanning over onder meer wat dit betekende voor ons prachtige festival. We hebben de laatste week veel gesproken en overlegd met overheidsinstellingen en met de gemeente Meierijstad (Schijndel). De gezondheid en veiligheid van jullie, bands, crew, vrijwilligers en van alle andere vele betrokkenen gaat boven alles en heeft -altijd- onze hoogste prioriteit.'

Ook Roadburn reageert op de nieuwe maatregelen. De organisatie van het festivals is bedroefd en verslagen, en vraagt zijn bezoekers een paar dagen geduld om op alle vragen antwoord te geven.

Alle laatste ontwikkelingen volg je in ons corona-liveblog.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12