PP19: The Pretenders, alsof het 1980 is

Britse rockband blijft middle of the road

De regen is gestopt. Regenjassen worden om de heup geknoopt en de veters van de praktische schoenen worden steviger aangesnoerd. Fotocamera’s worden uit beschermhoesjes gehaald en de Brightlands tent loopt vol: Rockband The Pretenders treden weer eens op in Nederland. De Britse band die eenenveertig (!) jaar geleden werd gebouwd rondom rockgodin Chrissie Hynde tourt al een tijdje samen met Fleetwood Mac en vandaag staan ze dus ook op dezelfde locatie.  

Het is één grote trip-down-memory-lane. Er wordt gejoeld om de referentie aan Neil Young, die meewerkte aan het nummer ‘Down The Wrong Way’ op Hyndes soloalbum Stockholm, dat in dezelfde stad werd opgenomen. Chrissie is een dankbare vrouw: naast Young refereert ze aan Ray Davies van The Kinks die volgens haar een van de beste songwriters was die ooit leefde. Hij is tevens de schrijver van ‘Stop Your Sobbin’’ van hun debuutalbum. Wanneer je denkt dat we niet nóg verder terug kunnen gaan in de tijd, wordt de referentie aan Bo Diddley gemaakt voor ‘Don’t Get Me Wrong’. ‘Because every artist needs a Bo Diddley-song!' Daar zit weer een mooi rock 'n roll-solomoment in voor gitarist James Walbourne, die voor dit moment zijn haar even goed in een vetkuif gedaan lijkt te hebben. 

Knullig, dat is het juiste woord. Soms voelt de sfeer een beetje als de kringverjaardag van je oom. Muziektechnisch gezien is er echter niets op aan te merken, en het is zeker indrukwekkend dat de de stem van de inmiddels 67-jarige Hynde totaal niet door de tijd is aangedaan. Waarschijnlijk leuk voor mensen die The Pretenders kennen van vroeger, maar nieuwe fans zullen door dit optreden niet worden vergaard.

HET MOMENT
‘Middle Of The Road’ is ook een goede omschrijving voor de act. Maar is vervolgens wel een nummer dat de zaal opzweept, net zoals ‘Back On The Chain Gang’, en het is jammer dat er niet meer nummers als deze zijn. Of gespeeld worden: ‘Brass in Pocket’ wordt overgeslagen en dat is een gemiste kans.

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12