LL18: James Bay leeft op zonder hoed

Brit kan de Bon Jovi van zijn generatie worden

Drie jaar geleden vond voor velen op Lowlands de eerste kennismaking met James Bay plaats. De singer/songwriter had enkele kakelverse wereldhits en werd de markt ingezet als de man met het hoedje. En het hoedje, dat droeg hij. Opvallender was zijn muzikale inkleuring. Het werk van het debuut kreeg een stevige MOR-rockbehandeling. Zware gitaren, niet vies van een cliché. Er werd meegezongen, maar het was ook een gepantserde show.

Drie jaar later is Bay terug. Niet in de Heineken maar een tree hoger in de Alpha. Het verplichte hoedje is nergens te bekennen. Bay staat erbij alsof met het accessoire een juk van hem is afgevallen. Er staat een frisgekapte jongeman met straalogen in zwarte broek en rood shirt met korte mouwen. Hij heeft een lichtheid over zich heen gekregen. Wat ook enigszins voor de muziek geldt. Vergeleken met drie jaar geleden zit er meer soul in het werk. Twee dames zingen midachter de longen uit hun lijf. De zware gitaren zijn er nog altijd, maar het is minder met kapotgebeten onderlip. De schouders staan minder strak. Er wordt meer ademruimte toegelaten. Bay kan de Bon Jovi van zijn generatie worden.

Bay bewandelt nog altijd de classic rock-weg. Hij zou de rockballad weer op de kaart kunnen zetten en Knuffelrock-cd’s weer in de handel kunnen jagen. Als hij tenminste de allergrootste hits blijft pennen. Het werk van zijn dit jaar verschenen Electric Light heeft op streaming-diensten een aantal plays waar velen een moord voor doen, maar het belandt niet in de categorie ‘Let It Go’ en ‘If You Ever Want To Be In Love’. Die worden nog altijd het hardst meegezongen terwijl de cameramannen hun lol niet op kunnen met oneindig veel verliefd kijkende meisjes op de eerste rijen. De meisjes krijgen helaas ook een plichtmatige 'Simply The Best'-cover te horen. Je kunt niet alles hebben.

HET MOMENT:
Een Alpha-tent heeft elke editie, elke dag, een paar collectieve momenten nodig. ‘Hold Back The River’ is er zo één, vurig gespeeld als afsluiter.

Kijk deze show hier terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12