3voor12 Zeeland

De 10 van ... Peetman!

Peetman licht zijn country en blues keuzes zelf even toe

Beluister Peetman "5 van..." op Spotify

1) Wild Horses – The Rolling Stones
"Door de Rolling Stones heb ik Americana leren kennen en ben ik gaan experimenteren met open gitaar stemmingen. De timing van gitarist Keith Richards is ongeëvenaard, net als zijn benadering van akkoorden. In het B-mineur akkoord waar het couplet mee begint klinkt een losse g-snaar mee. Puristen zouden dit niet snel doen, Keith doet het wel en dat geeft het nummer net dat wat het bijzonder maakt."

2 Cross Road Blues - Robert Johnson
"Blues muziek bestond en bleef bestaan door overlevering van muzikant op muzikant. Halverwege de jaren 30 huurde Robert Johnson een hotelkamer in San Antonio om zijn nummers vast te leggen op plaat. Dat maakt zijn nummers tot de oudst bekende, opgenomen, blues nummers. Het is een monument van hoe muziek vroeger werd gebracht. Robert Johnson is de oer-gitarist. Iedere gitarist in de huidige rock en blues scene heeft wel een beetje Johnson DNA in zijn spel."

3) Thunderstorms and Neon Signs – Wayne Hancock
"Wayne is geen geweldige zanger of gitarist, maar hij weet mij wel altijd te raken. Het is zijn toon, maar ook het verhaal dat hij vertelt. Dit nummer is opgebouwd op een klassiek 1-4-5 bluesschema, maar doordat hij van een A akkoord naar een Am gaat, maakt hij er iets bijzonders van. Dat vind ik mooi, wanneer je van een beproefd recept toch iets bijzonders kan maken."

4 Shine On, Harvest Moon – Leon Redbone
"Briljant, dat is hoe ik Redbone omschrijf. Deze man is een hele goede gitaar picker, hij maakt mooie arrangementen en hij is een briljant performer. Redbone is zo’n man die de aandacht opeist zonder luidruchtig te zijn. Ook kwamen vergeten liedjes dankzij hem weer onder de aandacht."

5 You Don`t Mess Around With Big Jim – Jim Croce
"Een liedje waarin een verhaal wordt verteld van A tot Z, dat is heel moeilijk. Jim Croce kan het en dan ook nog eens op een hele aanstekelijke manier. Ik vind het lekker hoe de akoestische gitaar de drive bepaalt van dit nummer."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12