Jaarlijstjes 2011 deel 2 Jaarlijstjes 2011 deel 2

De keuze van de Zeeuwse muziekscene

, Redactie 3VOOR12/Zeeland

Jaarlijstjes 2011 deel 2

De keuze van de Zeeuwse muziekscene

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Het jaar is bijna om, als terugblik selecteren diverse mensen uit de Zeeuwse muziekscene de beste concerten in de regio voor u.

 

Bart Gabrielse - Programmeur PopRonde Zeeland en eigenaar Spin Bookings

Sam Amidon in Ko D’oooor
Mijns inziens een van de beste singer-songwriters van het moment in het intieme Ko D’oooor. Sam speelt een prachtige set en wisselt prachtige ontroerende nummers af met een dosis goede humor zonder zijn geloofwaardigheid ook maar 1 moment te verliezen!

Denis Jones in de Spot
Ik zag Denis Jones eerder dit jaar op Noorderslag, maar in de Spot stond ik wederom verbaasd van de enorme inventiviteit en muzikaliteit van deze vriendelijke Brit. Volgens mij de meest vermakelijke 1-mans band van dit moment, met verassend toegankelijke folktronica.

Megafaun in de Kapel van Hoogelande
Waanzinnig akoestisch optreden met perfect geluid en ditto harmonien. Uit alles blijkt dat dit supersymphatieke gasten zijn en ras entertainers.


Chris Smith - dj Vindictiv / programmeur Club Plan B Goes

De Staat in De Piek Vlissingen
Een rockband met GROOVE! Daar houd ik van net zoals Led Zeppelin dat deed...erg fijn! Retestrakke band die weet wat ze doen...goede songs en goede muzikanten. Niet voor niks zo groot en terecht in mijn ogen.

Gatecrash in Schuttershof Middelburg
Dit was 1 van de beste concerten die ik gezien heb in 2011. Zoals deze heren samen spelen is fenomenaal. Sfeer, melodie, ritme, groove, solo's, improvisatie en gecomponeerde stukken... allemaal vlekkeloos en perfect gedoseerd in 1 show. Ik zat in een trip...dat gebeurd niet vaak:-) 

DJ Kypski in Plan B Goes
Ja....Kypski van C'mon & Kypski, DJ van Caro Emerald, eigen platenlabel PartyScratch! Valt niet veel over te zeggen. Deze meneer weet al jaren wat ie doet....en dat doet ie erg goed. In Plan B een strakke,stevige set met dubstep,electrohouse en partyscratch (zoals hij het zelf noemt). Knap om te zien dat hij een live edit van de Josh Wink - Higher state of consciousness zo strak wist te scratchen en dat niet veel mensen het in de gaten hadden.
Yep...i like DJ's that scratch:-) 


Auke van Laar - organisator van dancefeesten en concerten

Vestrock Hulst 
Afgelopen jaar was ik er voor het eerst en ik vond het geweldig! Mooie line up met Shameboy, Triggerfinger, Goose, Racoon, Krach en veel andere goeie namen. De inrichting van het terrein, de omvang van het festival en de sfeer waren heel goed! Wat ik met name leuk vind is dat de organisatie België en Nederland bij elkaar weten te brengen op dit festival.

Stefany June op de Popronde Middelburg 
De popronde in Middelburg waar ik zelf ook vrijwilliger was vond ik weer een super groot succes! Ik heb lang niet alle optredens gezien maar het optreden van Stefany June heeft de grootste indruk op me gemaakt, ik zou haar graag nog eens terug zien keren naar Middelburg. Het optreden van De kraaien was ook lachen! De popronde in Bergen op Zoom heb ik overigens ook bezocht.

Groove to Chill Vlissingen
De organisatie van Groove to Chill is het dit jaar gelukt om te gekke evenementen te organiseren op het voormalige schelde terrein in Vlissingen. Op koninginnedag kwam ik vanuit Amsterdam naar Vlissingen gereden om Groove to Chill mee te maken en daar heb ik geen spijt van gehad. De after party in “club Midnight” maakte de dag compleet.  


René de Dreu muziekjournalist PZC

JT Nero & Allison Russell in De Spot Middelburg
Gehoord en gezien in De Spot in juni. De muziek bruist en is ingehouden en oprecht tegelijk. Twee muzikanten op een podium die elkaar begrijpen ook al liggen hun bronnen op andere muziekplaatsen. Vooral de teksten van JT grenzen aan de ultieme muziekpoëzie met de dylaneske line ‘Mama give us icecream, we are dying’  als kippenvel moment. Allison (van Po’Girl) kleurt dat met instrumenten, maar vooral een stem in de schaduw, mooi aan en in.

Gregory Page in De Piek Vlissingen
De Piek op een zondagavond in oktober.  Met Greagory Page en zijn trio muzikanten vertrek je dan naar een andere en mooiere wereld. De singer-songwriter, tekstschrijver, poëet en crooner  neemt je mee naar ‘the promise of a dream’.  Vergeten klanken uit de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw, maar dan opnieuw ingekleurd. Alsof je ineens beseft dat dit is wat je nodig hebt om alles te begrijpen en verder te kunnen.

Eric Andersen in Razzmatazz in Oost-Souburg
Bijna zeventig jaar, vriend van onder andere Bob Dylan, Janis Joplin, Rick Danko en een indrukwekkend oeuvre aan albums. Nu – in november alleen met zijn nieuwe en jonge vrouw Inge in Razzmatazz om uit zijn eigen muziekgeschiedenis te putten. Ineens begrijp je waarom Dylan hem als voorbeeld ziet, waarom hij Joni Mitchell aan het zingen hielp en The Band met hem wilde toeren. Wie hem niet kent moet op onderzoek. Begin in Greenwich Village in de vroege jaren zestig en je blijft bezig tot vandaag  en morgen … overmorgen … enz.

The Black Atlantic moeten nog dus wie weet verdienden ze een plek. Tika in de Spot zat er dichtbij, DAAN wist als enige het hoge niveau te halen dat het Nazomerfestival zich overwegend erg misplaatst toebedeeld en Awkward I maakte heel veel indruk bij Classic!Fever in Ovezande.


Tonnie Dieleman Programmeur De Spot en Avonduren

Megafaun in de Kapel van Hoogelande (Avonduren)
Door de storm naar een door kaarsen verlichte kapel midden in de polder waar 4 mannen op geleende akoestische instrumenten een set liederen speelden vol jazz, meerstemmigheid en liefde.  

Cedarwell (huiskamerconcert)
Erik Neave heeft al vaker in Middelburg gespeeld en elke keer verbaast hij me weer, en raakt me. Eerlijk, rauw, en retegoed.  

Nieuwjaarsconcert op Avonduren
15 “amateur” musici die allemaal 1 liedje spelen.  Het hoeft niet altijd groot. Kleinschalig, ingetogen en saamhorig.

Voor 2012 verwacht ik (oa) in Zeeland veel van a Gork A27, Generation After, I Wish I Could Float Here Forever en Capital Sentimental. 


Eddy Westveer fotograaf en jazzpromotor in Porgy & Bess
 
Moeilijk om een top 3 samen te stellen, maar ik ben even door mijn foto’s gebladerd. Ik noem drie van mijn muzikale (maar ook visuele) hoogtepunten (maar er waren er gelukkig veel meer) en de volgorde is slechts chronologisch. Even voor de statistici onder jullie: Ik heb het afgelopen jaar 155 concerten geheel of gedeeltelijk bijgewoond. Daarvan waren er 45 in Zeeland en 1 in Bergen op Zoom. Er is dus aardig wat te doen in Zeeland! 2011 was voor het meer dan 50 jaar oude Porgy & Bess trouwens een erg spannend jaar. Met sluiting bedreigd, maar inmiddels is het voortbestaan van de club - met vernieuwd elan - voor de komende jaren zeker gesteld!
 
Amina Figarova Sextet in Porgy & Bess Terneuzen
Het allerlaatste concert van de Azerbeidjaanse pianiste in Nederland voordat ze voor een jaar naar New York vertrekt was in Terneuzen. Op zich is dat al een vermelding in de top 3 waard. Daarvoor was ze onlangs te gast op het hoofdpodium van het fameuze Newport Jazz Festival. En in Porgy en Bess trad ze op met echtgenoot/fluitist Bart Platteau, Ernie Hammes op trompet, de in New York woonachtige tenorsaxofonist Marc Mommaas, Jeroen Vierdag op bass en drummer Chris “Buckshot” Strik. Bijna een afscheidsconcert, maar absoluut niet triest!
 
Kytecrash op het International Jazz Festival Middelburg
Dat het samengaan van Eric Vloeimans’ Gatecrash en Colin Benders’ Kyteman een tijdelijke zaak zou zijn was duidelijk. Des te leuker was het dat die combinatie, Kytecrash genaamd, op een mooie pinksterdag op het Abdijplein van Middelburg speelt. Een prachtig en energiek concert met muzikale hoogstandjes en ook nog eens in staat om veel publiek te trekken. Door de podiumbelichting ook visueel een fraai spektakel.
 
Gerald Clayton Trio in Porgy & Bess Terneuzen
De Amerikaanse jazzpianist Gerald Clayton was al eerder te gast in Terneuzen. In een trio kun je eigenlijk het beste zien hoe muzikanten samenspelen, aanvullen en ruimte geven. En in de intimiteit van de ambiance van jazzclub Porgy en Bess levert dat extra chemie op. Dit trio boeide vanaf de eerste minuut en liet het publiek als in een roes achter. In november ontving Gerald Clayton in Eindhoven de Edison Jazz Internationaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland