Jaarlijstjes 2011 deel 1 Jaarlijstjes 2011 deel 1

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland redactie

, Redactie 3VOOR12/Zeeland

Jaarlijstjes 2011 deel 1

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland redactie

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Het jaar is bijna om, als terugblik selecteert de redactie de beste concerten in de regio voor u.

 

Stefan Kuschnig Schrijver

Major Hostage in De Spot Middelburg
Voor het tweede jaar op rij is de Goese held wat mij betreft de hotste act van onze mooie provincie. Majoor en Kameraad waren in topvorm tijdens hun (voorlopige) afscheid. Tegen een muur van onverschilligheid overtroffen ze zichzelf met een zondevloed aan geleende synths en bier. Er valt verder niet heel veel over te vertellen, -je had er bij moeten zijn-, we kunnen slechts hopen op een vervolg. 

Fair Ohs op PopAanZee Domburg 
Muzikaal zal het de wereld misschien niet in vuur en vlam zetten, maar de sfeer zat er goed in, geholpen door de zon die op dat moment net z’n snufferd liet zien. De strandshows van PopAanZee gaan voornamelijk om de gezelligheid, maar de Fair Ohs wisten hun stempel op de dag te drukken door zelfs de meest stugge bezoekers uit beeld te laten stuiteren. En het was nog lang onrustig. 

Steffan de Turck in De Vleeshal Middelburg 
Wat ’n fiasco dat meerdaagse art project/workshop/rampgebied. Zo met zichzelf aan het spelen dat ze zelfs niet de moeite hebben gedaan om dit optreden aan te kondigen, waardoor er slechts een paar insiders er van af wisten. Bezoekers: drie man en en dooie koe, dankuwel. Nog schrijnender, deze tape manipulaties waren zeer de moeite waard. Steffan, of Staplerfahrer, brengt zeldzame geluiden de provinciegrens binnen, waarvoor alleen al hulde. De set was mooi opgebouwd, lekker noisy, en inspirerend. 


Boy De Nijs Schrijver en fotograaf

Shiner Twins, Crossroads Sessions in het Vestzaktheater Het Zwijnshoofd Bergen op Zoom.
Na een heftige periode is Neerlands beste roots-formatie 'on the road again'. Met hun uitgebalanceerde mix van roestige americana, gospel en een randje tex-mex nemen Jack Hustinx en zijn companen ons mee op hun reis door het zuiden van Amerika waarbij we New Orleans en Nashville aandoen. Een ere-divisie americana beleving.

Beukorkest, Steel The Trumpet Show in Gebouw-T Bergen op Zoom
Het is altijd een genot om naar een podium te kijken wat tot de laatste vierkante centimer gevuld is met instrumenten. En als het dan ook nog eens het grotendeels zelfgemaakte instrumentarium van het Beukorkest betreft is het feest helemaal compleet. Het bijna 25 koppige rariteitenkabinet o.l.v. kunstenaar Rik van Iersel maakt indruk met hun bonte, krankzinigge, maar vooral georganiseerde chaos.

Zummesse, De Nee Het Gaat Niet Over Jou- Tour in het Provoosthuis Bergen op Zoom
Met onbewuste virtuositeit zijn de vijf jonge improvisatie-talenten uit Bergen op Zoom terug met hun uitgekiende mix van poezie, tijdloze meezingers, ingetogen balades en nog sterkere bindteksten. Met de sublieme integrale uitvoering van conceptalbum 'Knakworsten-nat' inclusief krachtige meezinger  'Cafetaria de Vleesboom'' bewijst Zummesse veel meer dan ludiek te zijn.


Ben Willemsen Schrijver en fotograaf

Gork A27 op het 3voor12/Zeeland mini festival in t Beest Goes
De verrassende nieuwkomer dit jaar is wat mij betreft Gork A27, winnaar van de Zeeuwse belofte en scoorde bij de diverse talentenwedstrijden dit jaar hoog. Alhoewel de band nog maar net bezig is, krijg je het gevoel naar een ervaren doorleefde band te luisteren.

Monkey3 in 't Beest Goes
Fenomenale psychedelische/atmospherische progrock.De Zwitsers zetten in 't Beest een hele strakke set neer. Mooie melodieën, instrumentaal en hypnotiserend goed.

Autumn in Brogum Zierikzee
Een handvol bezoekers in Brogum, het maakt Autumn niet uit. Ze gaan er vol voor. Autumn is uitgegroeid tot een band met een heerlijk progressieve symfonische metalsound. Zangeres Marjan Welman maakt live een erg goede indruk.


Sjoerd Schunselaar Fotograaf

De Staat in 't Beest Goes
Ongetwijfeld mijn nummer één dit jaar! Op een van de laatste try-outs voor Pinkpop Beukten zij hun nieuwe album nog even de zaal door. Ze hebben zo'n dikke smerige sound gemaakt waar ik geen genoeg van kon krijgen. 

Go Back To The Zoo in De Spot Middelburg
Weken van te voren was deze show al uitverkocht. Met een te gek decor en een goede performance kregen zij het publiek wel aan het springen. Ik vind ze op groot podium echt super maar de sfeer die ze in de spot creëerde, daar kan geen festival tegen aan.

The Deaf in De Spot Middelburg
Zonder moeiten knallen ze een grote lading enthousiasme de zaal in waar je ongetwijfeld op gaat dansen. Ik had ze al vaker gezien maar met die nieuwe toetsenist erbij klinkt het toch wel compleet.


Justin Faase Schrijver

Fair Ohs op PopAanZee Domburg
De zon had op geen beter moment kunnen doorbreken. Op een prachtige – maar veelal bewolkte - nazomeravond veranderde het strand van Domburg plotseling in een blij dansfeest, waar iedere bezoeker alle schroom van zich afgooide. Dat mag de aanstekelijke tropicalica punk van de Fair Ohs op z’n conto schrijven.

Peter Broderick in kapel Hoogelande (Avonduren)
Je zou er bijna over struikelen, zo vaak duiken er nieuwe muziekjes en optredens van Peter Broderick op. Net als vorig jaar bracht hij een bezoek aan Zeeland en hoewel hij muzikaal gezien misschien minder indruk achterliet dan de vorige keer, werd hij dit keer in de rug gesteund door een fantastische locatie en de lieftallige Laura Arkana.

The Pine Box Boys in De Piek Vlissingen
Je moet er van houden, onvervalste redneck country uit het zuiden van de States. Maar dat het die avond in de Piek swingde, kan niemand ontkennen. De Pine Box Boys leverden dan ook een compleet pakket af, waarbij de uitstraling op het podium al de helft van het publiek deed losgaan.


Janna Schoonakker Schrijver

Triggerfinger op Vestrock Hulst
Niet de eerste keer dat ik ze zag maar dit optreden heeft wel de meeste indruk gemaakt. Voor wie er niet bij was zijn er eigenlijk geen woorden om goed te  beschrijven hoe vet het was, ze bezwoeren hun publiek. Overigens over het geheel een erg geslaagd festival met goede line-up.
 
The Deaf in de Spot Middelburg
Ik had weinig verwachtingen van Spike, de gitarist van Direct, maar werd aangenaam verrast door hun energieke blues/garagerock nummers. Ze hebben zeker bewezen over veel muzikaliteit te beschikken en kregen daarnaast moeiteloos de hele zaal los.
 
Racoon in t Beest Goes
Dit jaar ook aardig wat goede optredens gezien in 't Beest. Zo was daar de 'ik ben toch niet mainstream tour' met erg sterke bands. Maar stiekum kies ik toch voor mainstream, want Racoon in hun en mijn hometown blijven toch altijd speciale concerten en ik vond dit wel een van hun beste.


Gijs Kamphuis Schrijver en fotograaf

Seita op Metal-core Hoek
Een Braziliaanse band in de Zeeuwse polder. Ze geven alles en razen als een dolle over het podium van het Dorpshuis. De link naar Sepultura is snel gelegd, al is dat niet altijd terecht. Deze band brengt het heilige vuur in een speed, trash, death metalvariant. En doet dat bijzonder overtuigend. Ik ben er nog van onder de indruk.

Coco Bongo & The Bonfire Range Of Love in Dè Sporthal Cadzand
Met voorsprong de meest kleurrijke en verrassende band die in Cadzand heeft opgetreden afgelopen jaar. Compleet onbekend en met alleen eigenwerk. Ze kregen de bar leeg en de dansvloer vol met hun rock, ska salsa, soulmix. Prachtig deze mannen uit Schagen. Ook voorprogramma Oskoed Slotters verdiend een vermelding want die waren bijna net zo leuk.

Katia in De Drukkerij Middelburg (tijdens de popronde)
Hier had ook ‘als support van Eefje de Visser’ kunnen staan, toen ze in De Spot speelde. Katia is gewoon een meisje met een gitaar en een ontwapenende oogopslag. Ze maakt prachtige kleine liedjes en brengt ze zoals ze moeten klinken, eerlijk en zuiver. Helder en krachtig. Niet vernieuwend of baanbrekend, gewoon mooi. De leukste singer-songwriter van dit jaar wat mij betreft. 


Niels Davidse Fotograaf

Peter Broderick & Laura Arkana op Avonduren
Eigenlijk zijn alle Avonduren stuk voor stuk pareltjes geweest die in een eindejaarslijstje verdienen te komen. De sfeer tijdens deze concerten is (helaas) bijna bijzonder te noemen; zo stil als iedereen is en daadwerkelijk luistert in plaats van de bevindingen over het afgelopen weekend door de band heen te toeteren. Peter Broderick in de kapel van Ovezande was toch wel een hoogtepunt qua muziek maar ook als sfeervolle locatie. Maar uiteraard zijn ook Ben Weaver, Megafaun, Rue Royale, Sam Amidon & Vandryver, Horse Feathers en het nieuwjaarsconcert in mijn geheugen gegrift. 

Boemtikfest in Goes
Zoals ieder jaar ook dit jaar weer een feestje in Goes in de twee cafés aan de st. Jacobsstraat. Ook dit jaar weer het echt hardere werk in café de Vrijbuiter, terwijl de wat melodieuzere bands in La Strada staan.

the Qemist in De Spot Middelburg
Drum 'n' Bass in Your Face in de Spot is eigenlijk altijd wel een feestje, maar als de Qemist zijn uitgenodigd loopt het feestje uit de hand! De live band weet de energie op te krikken tot 110% en de temperatuur tot tropenhoogte! Dansen, stagediven en crowdsurfen; het mocht en kon allemaal! 

Starve & Oathbreaker in Cafe de Vrijbuiter Goes
Hoewel het er maar vier mogen zijn, wil ik ook deze nog noemen: in een donker en wat leeg cafe de Vrijbuiter spelen twee van de hardere bands die Zeeland dit jaar aan hebben gedaan: Starve & Oathbreaker. Wie of wat er binnen staat maakt niet uit, de bands denderen gemoedelijk als een gletsjer hun muziek de toko in, alles en iedereen omver blazend! 

Braaf zal ik het dan hier maar bij laten, hoewel ik toch ook echt eigenlijk nog wat wil roepen over My, Bubba & Mi (wat zijn ze toch verschrikkelijk heerlijk zoet), O'Death (die beloofde apocalyps werd door het feestje even uitgesteld) en PopAanZee (dansen in het zand en afkoelen met een middernachtsduik!). Waarschijnlijk als ik echt goed nadenk over wat we het afgelopen jaar hebben gezien, wordt dit lijstje nog een keer zo lang. Hopelijk lukt het alle podia en andere organiserende muziekliefhebbers om het volgend jaar nog een slagje moeilijker te maken een lijstje met maar 3 namen te noemen! 


Ingeborg de Pooter Fotograaf

Dead Elvis And His One Man Grave in de Pit Terneuzen
Rauwe, vunzige blues van een aftandse Elvis... Zelfs met zijn lelijke masker weet ie iedereen -vooral de vrouwen- in te pakken. 'Give me your phonenumber honey. I'll call you after the show for a fuck you'll never forget'.

Streetdogs in de Pit Terneuzen
Deze streetpunkers van formaat doen wat je van ze mag verwachten. Ze spelen een lekkere, afwisselende set en zetten daarmee de Pit flink op zijn kop.

Kokomo op het Birds! Birds! Birds! Fest
Ogen dicht, achterover leunen en alleen maar luisteren: de duitse postrockers van Kokomo vullen de kleine ruimte van De Paerdestal in Terneuzen met een prachtig obscure muur van geluid. In alle eerlijkheid: Birds!Fest was eigenlijk in zijn geheel het muzikale hoogtepunt van het jaar met o.a. Carlos Cipa, Halo of Pendor en Wild Dogs in Winter.


Andre Joosse Hoofdredacteur en fotograaf

Triggerfinger op Vestrock Hulst
De perfecte hoofdact van een perfect festival in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Triggerfinger zijn drie personlijkheden die weten hoe je een rockshow moet geven.

Tika in De Spot Middelburg
Een samenwerking tussen de frontmannen van Moss en El Pino and the Voluneers, resulterend in een mooi indierock album. Live blijkt het allemaal nog mooier te zijn. Laten we hopen op een vervolg!

Gork A27 in t Beest op het 3VOOR12/Zeeland minifestival
Alsof er een reincarnatie van Jim Morrison op het podium staat. Intense psych rock met saxofoon. Een jonge band met een rijke toekomst wat mij betreft.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland