Na een regenachtige vrijdagavond maakt Klomppop zich klaar voor de tweede dag van het festival. We kijken uit naar headliners Merol en My Baby en wagen ons aan een kwartiertje Roxy Dekker.

De dagstart is voor Baneham. Ruige gitaren waar wij gisteravond nog de nacht in gingen. 

KIND HUMAN
Isabelle van Beek opent als KIND HUMAN de Spectra-stage op deze tweede dag van Klomppop. Ze staat er in het kader van de Popaanzee Academy zomertour, wat betekent dat we deze zomer nog veel meer van haar gaan zien in de provincie. En daar mogen we blij mee zijn! Een optreden van KIND HUMAN is een waardevol inkijkje in haar persoonlijke belevingswereld. Ze is open, oprecht, en eerlijk, en laat ons heel dichtbij. Met plezier en overtuiging maakt ze contact met het publiek, waardoor het optreden voor haar én voor ons een groot genot is. Ze heeft haar gitaar, drummachine, en effectpedalen onder controle, en durft met haar goede stem een breed bereik op te zoeken. 

We kijken al uit naar de release van haar nieuwe muziek. Wat ze aan nieuwe nummers laat horen is veelbelovend. Charisma, talent en creativiteit ontbreken niet, en gaan haar nog ver brengen. 

Grote Geelstaart
Laat je niet misleiden door het onschuldige uiterlijk deze piepjonge kerels. Ook van hen gaan we deze zomer nog veel zien, want ook deze deelnemers van de Popaanzee Academy zomertour hebben veel in petto. Deze postpunk-band is alles behalve verlegen op het grote podium van de Mainstage. Doordringend kijken ze het publiek aan, ware oerkreten schallen ongetemd door de tent, en ze zijn helemaal niet bang on flink buiten de lijntjes te kleuren. 

Wat hun set enorm interessant maakt is de opbouw ervan. Het heeft iets theatraals. Er worden muzikale verhalen verteld, met momenten van krijsende gitaren, gevolgd door spookachtige synthesizers, gevolgd door een eenzame piano. Soms met meerstemmige zang, soms met enkel gefluister en gebrabbel, en soms lijvige instrumentale scènes. Het vormt een hevig meanderend geheel waarin we soms niet meer weten waar één nummer eindigt en het volgende begint, maar waar we nooit twee keer dezelfde maat horen. 

Om zo’n verhaal te kunnen vertellen moet je wel multi-instrumentalisten op het podium hebben staan, en die zijn er. Zo haalt de toetsenist een saxofoon tevoorschijn, en kruipt de tweede gitarist na een overtuigende beurt als vocalist met allerlei effectpedalen ook nog eens achter het tweede drumstel. Inderdaad, twee drumstellen, en jaw dropping synchroon. 

Als je ze hebt gemist moet je ervoor zorgen dat je ze deze zomer nog ziet. Dan kun je over een paar jaar, als ze in de grote zalen van Nederland en misschien zelfs daarbuiten staan, zeggen dat je ze hebt gezien toen ze nog maar aan het begin stonden. 

Roxy Dekker
Ver voor haar starttijd staat er al een horde fans klaar bij de Mainstage om internetsensatie Roxy Dekker met luid gejoel te ontvangen. Haar popliedjes zijn niemand van Gen Z en de generaties na hen ontgaan. Maar ook de nog onwetende festivalganger zal haar naam niet gauw vergeten. Een kwartier lang zwiert Roxy vrolijk glitterend over het podium en brullen honderden keeltjes elk woord mee. Ze weet precies wat haar fans willen en geeft het hen voluit.   Ze straalt en glundert, en laat ons de druilerige ochtend meteen vergeten. Een kwartier lang is het zomervakantie, schijnt de zon, en lijkt school ineens heel ver weg. Het enige wat er nu nog mist is een zwembad met opblaasflamingo’s naast het podium. Volgend jaar misschien?

Fiaire
Meteen na het korte maar krachtige feestje van Roxy Dekker springen de drie heren van de net zo zomerse boyband Flaire het podium op. Als je nog even van de plotselinge zomer wil blijven genieten (en roze je lievelingskleur is) is blijven staan de juiste keuze. Het gaat van zonneschijn naar hittegolf, want in de drie kwartier die zij met ons krijgen serveren ze heerlijk dansbare pop met een degelijke dosis charme. Voeg toe: een vleug techno, jumpstyle, en house, en je hebt een onweerstaanbare cocktail genaamd Flaire. 

Dit zou nog best wel eens een ware popsensatie in wording kunnen zijn. De pas in 2022 gevormde boyband heeft stevige eerste stappen gezet, maar als ze eenmaal de vlieguren hebben gemaakt is geen zaal voor ze te groot. Dat ze zich niet laten verslaan door een paar valse starten door kapotte oortjes getuigt van een durf en professionaliteit waarmee ze zeker nog wat jaren mee vooruit kunnen. 

Bumble B Boy
Bij de Spectra-stage gaat het inmiddels weer een heel andere kant op. De Australische Bumble B Boy steekt zijn bandleden in uitbundige kostuums van kevers, torren, en andere insecten, en maakt van zijn optreden een gestoorde comedy-show met snoeiharde gitaren. De Boy, die zichzelf beschouwd als mislukt entertainer op kinderfeestjes, staat er zelf als een serieuze imker gekleed tussen, en gaat van chaotisch naar chaotischer. Zo deelt hij bijvoorbeeld uitgebreid een belangrijke levensles over dat je vooral heel hard je best moet doen om dingen te bereiken, uitgebeeld door een levendig toneelstukje met zijn bandleden, waarna hij het publiek weer overhoop gooit met een stormram van drums en gitaren. Het is een soort uit de hand gelopen bonte avond in een kamp van losgeslagen kinderen zonder toezicht van volwassenen. 

Dio & Band
Twee decennia geleden drukte Dio zijn stempel op het Nederlandse muzieklandschap, en vandaag laat de doorgewinterde rapper op de Mainstage van Klomppop zien wat hij in huis heeft. De Amsterdammer haalt samen met zijn band klassiekers uit de kast die menig millennial terugzwieren naar simpelere tijden, maar strikt ook de jongere generaties met pas uitgebracht materiaal. Deze nieuwerwetse versie van Dio is energiek, megacharismatisch, en eindeloos creatief. Het is een tijdje stil geweest van zijn kant, maar hij heeft duidelijk niet stilgezeten. De veelzijdige artiest die er nu voor ons staat geeft een optreden die getuigt van een grote toewijding aan het vak.

Dio betrekt iedereen bij zijn feestje. Ook op de achterste rij is er geen ontkomen aan zijn magnetische performance. Ook al schijnt de zon inmiddels volop op het festivalterrein, in de tent is het nog zonniger. Het is alsof hij nooit is weggeweest. 

Het festival is nog volop bezig. De Loco Loco-tent staat de gehele middag en avond vol, dj's DETAG, Timski en Mengelmoos draaien daar hun plaatjes. Bij de foodlane is het ook een gezellige bedrijvigheid en even verderop staat de vinyldisco, die zorgt voor muzikaal vertier. In de Spectra-tent is Alamo Race Track bezig om het publiek te enthousiastmeren. 

MEROL
Dit is fantastisch! De headliner van vandaag is MEROL. De zangeres uit Dordrecht is met haar band uit Dordrecht afgereisd naar Ovezande en is klaar om te vlammen. Het festivalseizoen is voor haar nog maar net van start met Pukkelpop, Best Kept Secret en Weitjerock nog op de agenda. Vorig jaar zagen we haar nog op Anywave. Vanavond zien we een show, waarvan we meteen het verschil zien met een jaar geleden in Zierikzee. Deze grand dame van de Nederlandse én Belgische popmuziek. Ze opent met een ingetogen versie van 'Hou je bek en bef me', inclusief baljurk. Niet veel later verschijnt een groep dansers het podium en het spektakel gaat los. De strakke band laat MEROL letterlijk meedansen, kruipt over de bühne en vertolkt nog rustig haar songs tussendoor. De tent bij de Mainstage blijft gedurende het optreden gevuld met publiek wat enthausiast meedoet. Tegen het einde nog een paar ballads en haar nieuwe track 'Zachte landing'. Meer dan verdiend deze headliner-spot. Wat is dit een vet optreden! Meer MEROL zien? 27/7 Weitjerock en dit najaar in de grotere podia. 

ELMER
Elmer is van een ander kaliber. Met ELMER gaan we op avontuur, inclusief kampvuur, een handpop als DJ en ELMER is gehuld in een scoutsleidingskostuum. Nederlandstalige tracks met dikke beats en wat gekke uitspattingen. Erg vermakelijk en prima voor de late avond. 

MY BABY 
De andere headliner van vanavond is eveneens een serieuze naam in binnen- en buitenland. My Baby toert al jaren door Europa en alle andere werelddelen met hun muziek. Hun aanstekelijke vorm van roots, blues en rock, gecombineerd met een dance beat, trekt een wat ouder publiek naar de Mainstage. Ook dit is zeker een toffe live-band, al ligt hier duidelijk de nadruk op de muziek. Tof!