Editie 41 staat op het punt van beginnen. Naast de Spectra-finale staan er zeven acts op het programma vandaag en is voor het eerst de Oalles Loco-tent geopend. Rudeboy plays Urban Dance Squad mag de Mainstage afsluiten.

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Na de jubileumeditie vorig jaar heeft Klomppop ook dit jaar weer een mooi programma samengesteld. Vanavond is het aan Charades, Captain Kaiser, RHEA en Rudeboy plays Urban Dance Squad. Voor wie even wat anders wilt dan het muziekprogramma, is er nog de Aolles-loco-tent waar menig feestje wordt gebouwd met dj Arno. De prijs voor een vers getapt biertje; 2,90 euro.

De Middelburgse progressieve metal-formatie XENO staat als eerste act van het vrijdagprogramma, tussen de Spectra-finale-acts in. Een mooie kans om te laten zien wat XENO in de afgelopen jaren heeft gedaan en waar de band nu staat. Als deelnemer aan Popaanzee mag XENO dus vandaag het podium openen. Aangenaam zijn de clean vocals, afgewisseld tussen het brute gruntgeweld en de dikke gitaren. De metal sound wordt slim gecombineerd met een tal van andere stijlen, zo horen we soul en dromen we weg bij soundscapes die zo van Pink Floyd zouden kunnen komen.

Zodra de laatste akkoorden zijn neergezet in de Spectra-stage, trapt Charades af op de Main. De drie mannen van Charades kennen de bühne van Klomppop op hun duimpje. De band won bandcompetitie Spectra in 2017. Charades heeft pas een nieuwe plaat, genaamd ‘Not What You Deserve’ uitgebracht en brengt de band graag wat nummers van. Het ruige randje van de band is wat naar de achtergrond verschoven, al weten de heren wel hun songs tot hoogtepunt te brengen.

Gooi de trossen maar los, Captain Kaiser staat op de bühne! Deze band uit de Belgische Kempen speelde eerder deze week nog in Parijs bij Supersonic (toffe zaal, tip!) is op tournee met als tussenstop Ovezande. Eerste Belgische act van het festival, maar wat voor een! Een goedlachse Vlaming staat het publiek te woord, en maakt tijdens zijn optreden gekke stuiptrekkingen tussen het brute gitaargeweld. Zot!

Terug in de Mainstage is het tijd voor een wat grotere naam uit België; RHEA. De Belgische band stond vorige zomer op bijna elk festival en gaat voor de rechttoe-rechtaan rock. Voor deze zomer is de agenda nauwelijks gevuld. De reden; opnames van een nieuwe plaat en daarom is het, aldus de band, extra speciaal dat ze vanavond in Ovezande spelen. Bij RHEA is het hitjes knallen zoals ‘Ready To Rumble’ en ‘Rather Be Nothing’. Alleen buiten de lijntjes kleuren zit er niet bij voor deze Belgische rockers. 

Verrassing van de avond is het Britse JOHN. Dit duo (John en John) uit de Britse hoofdstad Londen is overgevlogen naar Ovezande. JOHN werd eerder al opgepikt door BBC6 en The Guardian was ook al tijdig bekend geraakt met dit duo, dat wordt gezien als de nieuwe Idles. Voor nu, Ovezande. Het is harde noise en moddervet. Het publiek laat zich meenemen in hun set en de band blijkt de grote verrassing van het festival.

Silver Surfering Rudeboy Remington, ofwel Patrick Tilon, heeft zijn oud-Urban Dance Squad DJ DNA gevraagd weer op tour te gaan om oude tijden te doen herleven. Aangevuld met bandleden die hij nog kende van zijn 90's tribute tour mag hij vanavond Ovezande entertainen. De inmiddels 59-jarige Rudeboy heeft nog de energie als in 1997 toen hij met de originele bezetting 't Beest platspeelden. De grote hits worden voor het slot bewaard, maar komen allemaal aan bod. 'Happy Go Fucked Up', 'Demagogue' en natuurlijk 'Fast Lane'. Een feest der herkenning voor iedereen ouder dan 40. 

Afsluiter is Designer Violence, ook oud-deelnemer van de Spectra wedstrijd. Een vakantie werd voor onderbroken en een speciale set werd gemaakt voor het Klomppop-publiek. Donkere synths en vette beats makende Spectra-tent tot een zweterige nachtclub in Oost-Berlijn. Een lekkere afsluiter van een mooie Klomppop vrijdag.