40 jaar Klomppop, of beter gezegd, 40 edities Klomppop. Het feest stond twee jaar geleden al gepland, dus nu is er reden voor een extra groot feest. Voor het jubileum wordt niet alleen het terrein onder handen genomen, ook de vrijdag wordt een volledige festivaldag. Naast de Spectra-finale staan er zeven bands op het programma vandaag. Rockband Navarone mag de mainstage afsluiten.

Een extra lang vrijdagprogramma vandaag. Normaal is de Klomppop vrijdag voor de Spectrafinalisten en een special act. Vandaag presenteert het festival, naast Spectra, maar liefst zeven bands, wat de vrijdag tot een volledige extra festivaldag maakt. Verder heeft het terrein een make-over gehad. Naast de mainstage in de grote tent, huist daarnaast de Spectra stage. Uiteraard is er dit jaar ook weer een Oâlles LOCO? tent. Buiten is een extra podium tenmidde van het foodcourt. Maar deze vrijdag beperkt het zich tot de Main en Spectra stage.

Potential Wonder mag de aftrap nemen op de main stage. De Bevelandse band won in 2019 de Spectrafinale en heeft tijdens de coronaperiode een nette ep afgeleverd. Vandaag laat de band zien dat ze zijn gegroeid. In al die jaren heeft de band namelijk niet stil gezeten. Diverse optredens binnen en buiten de provincie, de ep-release van de plaat ‘Tales To Be Told’ in De Piek, een nieuwe bassist en de voorbereidingen voor een nieuwe plaat.

De set bestaat uit een mix van wat ouder en nieuw werk. De band start hun optreden dan ook met een gloednieuw nummer, ‘Fear Of The Unknown’, wat neigt naar een popliedje. Niet veel later gaat de band over in hun vertrouwde mix van folkpop en alternative. Opvallend is dat hun eerdere donkere nummers en sound zijn vervangen door meer opbeurende teksten verpakt in nog steeds dansbare nummers. 

High Hi is de Belgiche hitmachine die vorig jaar doorbrak met hun tweede langspeler Firepool, waar vooral de single ‘Daggers’ en ‘94A9’ veel airplay kregen. Met 'Return To Dust' werd vorige maand een nieuwe plaat afgeleverd. Single "All Cool All Fine' doet het in Vlaanderen wederom erg goed in de hitlijsten.

De zang van gitariste Anne-Sophie Ooghe en drummer Didi Gonzalez wisselen elkaar af, dit maakt het optreden heel dynamisch. Maar het zijn vooral de sterke songs waardoor High-Hi hoge ogen gooit in Ovezande. Ondanks het onmogelijk tijdstip staat de tent goed vol en wordt de band enthousiast ontvangen door de Zeeuwen. De "Oh oh oh-oh oh’s" worden dan ook luid meegezongen. Het festival is nog geen twee uur bezig en heeft nu al een hoogtepunt te pakken.

High Hi

De tweede act op de main blijkt een pareltje. Fake Turins is het product van de bruisende kunst en muziekscene van Londen. Het is een collectief samengebracht door frontman Dominic Rose, met hulp van zijn oude vriend Mars Washington. De band is vernoemd naar de turingtest, een experiment om licht te werpen op de vraag of een machine menselijke intelligentie kan vertonen. De band is nog niet erg bekend maar laat een onvergetelijke indruk achter op elk festival waar ze spelen.

Het podium staat vol met de 11-koppige band en hun instrumenten. Op de voorste rij staan de saxofoniste en klarinetiste die naast de charismatische frontman, een hoofdrol vervullen in de band. 

Met synths en percussie, repetitieve baslijntjes, drie gitaren en de nodige cowbell, spelen ze het festival plat. Een link naar LCD Soudsystem en Talking Heads is snel gelegd, maar de band heeft zo zijn eigen unieke sound. Een beetje vreemd, maar o-zo lekker. De sfeer zit er dan ook erg goed in. De afwezigen hebben ongelijk. 

Fake Turins

Belgische acts kunnen ook dit jaar op Klomppop niet ontbreken. Zagen we net High Hi nog, staat nu Ramkot op de Mainstage. Ramkot veroverde vorig seizoen al alle Belgische festivals en stonden ook al op diverse festivals en podia hier in ons land, om nog maar over dit seizoen te zwijgen. Ramkot is van het kaliber niet lullen maar poetsen. Rechttoe rechtaan rock, in lijn met de Belgische acts als DIRK. en SONS.

Dat ze de tent willen slopen staat vast, de manier hoe is nog de vraag. Klomppop kent ook wat Belgische bezoekers die al te graag mee gaan in de zoektocht van Ramkot. Hitsingle ‘Am I Alright Now’ valt al vroeg in de set, en ook dat weet het publiek maar al te graag te ontvangen. Er valt geen dipje in de set te bekennen en het is rammen tot het eind. Tegen het eind van de set duikt een van de bandleden nog even het publiek in, om hun act vanaf de andere kant eens te kunnen bekijken. Eindconclusie; de tent is gesloopt. Letterlijk ook, door het enthousiaste publiek heeft zelfs de front-barrier het begeven.

Na de uitslag van de Spectra finale is het de beurt aan Another Now uit Eindhoven. De metalcoreband doet wat t goed kan, lekkere herrie maken met dikke screams en zware gitaren. Het geheel wordt afgewisseld met cleane melodische refreinen. Dit zorgt voor de nodige beweging in de tent. Eindhoven de gekste.

Navarone test vanavond de setlist die voor Pinkpop in de planning staat, een soort try-out dus. De band heeft geen introductie nodig, ze draaien al jaren mee in het festivalcircuit en na de The Voice of Holland kent heel Nederland de band. De Nijmeegse rockband probeert de tijden van Led Zeppelin te doen herleven, alleen dan zonder rafelig randje maar met strakke cleane rockmuziek.

De band laat zien dat ze een echte hoofdact zijn. De energie en de fun spat er van af, al duurt het wel even voor het echt goed los komt. Sinds The Voice zitten er steevast covers in hun set, maar vandaag zijn het alleen eigen nummers. er wordt zelfs veel terug gepakt naar oud werk van voor The Voice. Navarone levert een prima optreden af en is klaar voor Pinkpop. 

Het is een beetje een traditie voor de Klomppop vrijdag. Een Belgische lawaaiband als afsluiter. Dit jaar mag SHHT de honeurs waarnemen. Deze groep losgeslagen projectielen uit Gent en omgeving, weten hoe ze de tent moeten slopen. Onbekend met het Zeeuwse is de band niet. Een paar jaar geleden stond deze band nog op Festival DAER in Vlissingen. Toen nog in beige overalls, inmiddels hebben ze deze omgeruild voor een donkerrood-glitter-wetsuit. Met een nieuwe frontman, sinds 2021 staat James De Graef aan het roer, gaat SHHT op dezelfde voet verder. Het is nog steeds even losbandig als eerst en doet er graag een schepje bovenop.

Door technische problemen start het optreden later dan gepland, maar als het eenmaal is begonnen, is SHHT niet meer te stoppen. De Graef is duidelijk het stralende ADHD-middelpunt en duikt al vlug het publiek in, over de barrier en houdt zich vast aan de tentpalen. De confrontatie met het publiek gaat hij maar al te graag aan en schreeuwt het een en ander met de meute. De rode wetsuit van De Graef keert na een duet met een bezoeker niet meer terug en staat nu in zijn onderbroek op de bühne, alsof het de normaalste zaak is. SHHT is de max en top afsluiter van de eerste dag Klomppop.  

SHHT