Dag twee van het Crammerock festival 2022 zit boordevol mooie acts. We konden dansend genieten van Eefje de Visser, springen bij Triggerfinger en waren onder de indruk van hoofdact Elbow.

Dag twee van Crammerock begint in een warm zonnetje. Dat nog niet iedereen wakker is, daar weet RHEA wel een oplossing voor. Hun gitaargeweld is strak en aanstekelijk. Wat wil je nog meer dan wakker worden met een kop koffie, een eerste pintje en een bak sterke riffs. We zijn los!

Een polonaise op Crammerock? Jawel! En, nee er staat geen Nederlandse volkszanger geprogrammeerd, maar de West-Vlaamse troubadour Flip Kowlier. De zanger uit Izegem woont tegenwoordig in Mariakerke “vlak neffest Gent”. Na diverse projecten heeft Kowlier tijdens de lockdown weer een nieuw album bij elkaar geschreven. Vandaag praat de sympathieke zanger met de nodige grappen zijn liedjes aan elkaar. Zo krijgen we een onder andere spoedcursus West-Vlaams. Tussen klassiekers zoals ‘In de Fik’ en de nieuwe single ‘De Broere Van’ horen we een breed scala van stijlen. Van pop naar country, de man kan alles. En ja, ook als volkzanger is d’n Flip geslaagd.

In de club staat de pas doorgebroken Olivia op het podium. Met de leuke vrolijke popliedjes is weinig mis, maar al snel merken dat wij toch niet helemaal tot de doelgroep horen. Dus gaan we door naar de meer volwassen popmuziek van High Hi in de Main tent. Het trio heeft een drukke festivalzomer achter de rug en is daardoor ook een geoliede machine. Hun indiepop, doorspekt met 80s en 90s invloeden is aangenaam genieten.

Terug naar de Club, daar staan vanmiddag opkomende lokale R&B acts op het programma. Belgisch-Marokkaanse singer-songwriter Alioth weet de jeugd goed te vermaken met zijn zwoele R&B geluid. Dat hij met een voltallige band optreed maakt het een puik liveoptreden. Geen instrumenten, maar wel twee dansers begeleiden opkomend talent Grace Khuabi uit Sint-Niklaas. Ze is ontdekt in The Voice van Vlaanderen en heeft sindsdien aan een indrukwekkende liveset gewerkt.

Nederlands trots Eefje de Visser, tegenwoordig woonachtig in het Belgische Gent, mag de avond inluiden. Haar album ‘Bitterzoet’ kwam in 2020 uit en sindsdien is iedereen verliefd op deze dame met haar band, inclusief danseressen. Synchrone danspasjes en zuivere zang naast de wonderschone muziek, die zowel opzwepend is als bombastisch, maar alles gelaagd wordt gebracht. Her en der valt er bij de mensen in het publiek een traantje weg te pinken. Het is goed doordachte show en oud en nieuwer werk komt voorbij. Lang verhaal kort; fantastisch. Zelf meemaken? Eefje de Visser speelt 10 september in Gebouw-T tijdens Popmonument.

Na vier studio-albums, waarvan de laatste begin dit jaar verscheen, is Intergalactic Lovers een gevestigde naam in België en is in onze provincie ook geen onbekende. Na een pittige corona-periode is de band weer terug en komt direct met ‘Liquid Love’, een vrij donker album met inmiddels meezinger en feelgoodnummer ‘Bobbie’. Het optreden vandaag is dan ook een mix van veelal ouder werk, maar ook wat tracks van de laatste plaat. De vocals zijn fantastisch. De band straalt een rust en kalmte uit en het is vooral een sterke act tussen al dat gitaargeweld. Meer zien? Intergalactic Lovers is in november te zien in Gebouw-T, Bergen op Zoom.

Novastar, aka Joost Zweegers speelt net als velen hier op het festival een thuiswedstrijd. Met zijn bekende klassiekers als ‘Wrong’ en ‘The Best is Yet to Come’ een vaste waarde in het Belgische en Nederlandse muziekscene. Op Crammerock speelt Zweegers een vergelijkbare set als bij Weitjerock vorige maand in IJzendijke. Zijn pianospel is soms wat rommelig, maar hij weet het publiek mee te krijgen met zijn hits, maar ook met zijn albumtracks. Concluderend is een optreden van Novastar altijd een steady en prima act om even de hits van weleer mee te blèren.   

Belgische rockers zijn weer aan zet! Helaas is vanavond Monsieur Paul afwezig wegens ziekte, maar hij heeft een waardige vervanger in de vorm van Geoffrey Burton. De leden van Triggerfinger hebben de afgelopen jaren voornamelijk gebruikt voor solo-projecten en het schrijven van nieuw werk. Ruben Block bracht onlangs nog een single en in november komt er een album uit. Mario Goossens zagen we gisteravond nog bij Bazart achter de drums. Het optreden zelf is zoals we dat kennen van de heren. In strak kostuum, snoeiharde gitaren en die dreunende stonerrock.

Dan nu een act van wereldformaat, namelijk Elbow! De charmeur en gastheer van de avond Guy Garvey is goedgezind en hij heeft zijn band en backing vocals meegenomen naar Crammerock. Het publiek krijgt een best-off show te zien met kneiters van hits, zoals 'Magnificent'. Eerder dit seizoen stond de Britse band nog in de Ziggo Dome en op Glastonbury. Het is meezingen, het is meedijnen en het is een show van formaat zien. Menig stelletje houdt elkaar stevig vast en her en der valt een traan. Teksten die mensen raken en gitaarsolo's waar je u tegen zegt. Meefluiten is een standaard onderdeel bij de concerten van Elbow en zo ook vanavond hier op Crammerock. Tijdens de toegift speelt Elbow 'Lippy Kids' en dus ook het meefluiten, wat in dit geval een mooi tafereel is. De band sluit af met 'One Day Like This'.  

Compact Disk Dummies mogen, net als vorig jaar, het festival afsluiten. De broers Coorevits draaien al jaren mee sinds ze doorbraken als winnar van de Humo Rock Rally tien jaar geleden. Hun electropop is doorspekt met disco, soul en een retro eighties geluid. Bijzonder dat deze band elke keer als we ze zien toch net weer een stukje beter is. Vanavond is voor de Desselgemse broers het laatste optreden van de zomer, de studio lonkt. Laten we hopen dat ze volgend jaar weer op Crammerock te zien zijn, want de Dummies zijn een heerlijke act om mee af te sluiten.