Het jaarlijkse rondreizende muzikale circus waar talentvolle acts mogen optreden door stad en land stalt zich ook in 2019 weer in Middelburg. Een twintigtal acts staan verdeeld over de stad te spelen. Van de boekhandel tot de Abdijtoren en van de snackbar tot aan je favoriete kroeg. Maar ook van gierende gitaren tot rustig schuifelen op kleine liedjes. Wij gingen op zoek naar de hoogtepunten.

Net als bij de vorige edities wordt de Popronde geopend in de Vleeshal. Steffen Brinkhaus, één van de organisatoren (en nieuw lid) opent samen met Danny Vera de avond. Als inwoner van de stad en als muzikant, mag hij het openingswoord verrichten. Hij is vooral blij met het idee dat de Popronde geen bandwedstrijd-element heeft, maar dat het een kans biedt aan talent om te overal te kunnen en mogen spelen en een door het land te crossen. Hij benadrukt dat juist het plezier en het liefhebben van je publiek, maar ook de mensen achter de schermen in de muziekscene zoals die van licht en geluid. Na het openingswoord is het aan Anne den Boer ofwel Beryl Anne de taak om de avond muzikaal te openen. Zij maakt samen met haar band melodische pop met een flinke scheut melancholie, wat op deze locatie een extra dimensie krijgt door de akoestiek van het pand. De muziek past prima bij de locatie. (JvM)

Beryl Anne

Simon Keats

De meesten van ons zullen Paul Zoontjens vooral kennen als toetsenist van The Kik. Dat Zoontjens daarnaast ook een ontzettend goede songwriter en frontman is, probeert hij al enige tijd te bewijzen onder de naam Simon Keats. Nu lijkt het na jaren proberen dan eindelijk echt aan te slaan: 22 optredens in de Popronde. Waarvan vanavond dus een in Hard & Ziel in Middelburg. Het eetcafe staat stampvol als Simon Keats begint, en de luchtige balans tussen americana en pop trekt alleen maar meer kijkers naar binnen. De Engelse cover van ‘Zaterdag’ (Blof) komt een beetje geforceerd over, zeker gezien de locatie. Maar het talent en de liedjes van Simon Keats staan buiten kijf. Wellicht dat The Kik binnenkort op zoek kan naar een nieuwe toetsenist… (LvdL)

BONGLOARD

Bij een band met een naam als BONGLOARD zijn een paar dingen zeker: het gaat hard, de gitaren gaan eraan en ze oefenen in een garage. Perfect recept voor Kaffee ’t Hof dus! Zelfbenoemd “zinggitaarfuzzdelaymeneer” Jannes van Kaam heeft echter een week ziek op bed gelegen en is eigenlijk nog steeds beroerd als hij op het podium staat. Respect voor de attitude, maar de energie waar de band bekend om staat, is helaas ver te zoeken. Jammer, want de nummers hebben echt potentie en zelfs op halve kracht ontstaan er geregeld kleine moshpits. Wellicht dat de heren van BONGLOARD binnenkort nog eens terug willen komen naar om de avond nog eens dunnetjes over te doen. Want dat hier meer in zit, mag duidelijk zijn. (LvdL)

WHYBE

Om 21:00 uur was er een bijzonder concert in de toren van de lange jan. Een klein groepje mensen was geselecteerd om bij dit intieme concert, gesponsord door ‘wij zijn de stad’, aanwezig te zijn. Om op tijd bij dit optreden te zijn moest men dan wel de 207 treden beklimmen. Dus op tijd onder aan de toren aanwezig zijn en buiten adem boven aankomen in het met kaarsen belichte torenkamertje. Boven is het zo stil dat je tijdens het optreden zijn voet de maat hoort aangeven op de houten vloer. WHYBE speelt vanavond akoestisch, zijn harde donkere stem past perfect in het decor van de lange jan. De niet zo gangbare teksten maken geven soms een wat grappig tintje hieraan, zo geeft de zanger vertederend aan dat dit het mooiste optreden van de hele popronde voor hem is geweest om vervolgens direct aan te kondigen dat hij ‘someone died today’ gaat zingen. (EJ)

WHYBE

Port of Call

Vijf minuten na de aftrap van de popronde staat Port of Call in het koffiepand, of eigenlijk Pieter van Vliet met zijn gitaar. Frontman Pieter speelt eigenlijk zijn muziek met een band, alleen deze was voor de popronde Middelburg thuis gebleven. Al wiebelend op zijn voeten bracht hij de tedere liedjes ten gehore, waarbij hij ook sinds lange tijd zijn harmonica weer uitprobeerde. Zijn gitaar had wat last van de deur die steeds open en dicht ging en de kou die dit mee bracht. Deze deur zorgde er wel voor dat het publiek langzaam toestroomde tot het kleine koffiepand gevuld was. Gelukkig leed zijn stem niet onder de tocht en kon hij het publiek ademloos geboeid houden. Sommige nummers lijken wat leeg doordat er alleen een gitaar te horen is, de zanger zelf lijkt dit ook door te hebben en verteld dan dat er daar eigenlijk solo’s van andere instrumenten te horen zouden moeten zijn. (EJ)

Destructive Penguins

Deze explosieve band begon om 22:30 in een stampvolle Herberg. Zelfs het podium was niet groot genoeg voor deze energieke bewegende band en hierdoor stonden de trompetisten voor het podium. Met een mix van hip hop en reggae hadden Destructive Penguins vanaf de eerste minuut het publiek aan het dansen. Door hun vrolijkheid en enthousiasme wilde men ook niet anders dan mee bewegen op deze muziek die ons deed denken aan de klanken van Chef' Special. Maar toch heeft deze zeven koppige band een heel eigen geluid waar verschillende muziek genres worden samengesmolten. Dit en misschien ook de warmte van het dansen en de stamvolle ruimte maakte dat dit ons deed denken aan een warme zomerse dag op een muziekfestival. (EJ)

Beerbottle Chopsticks

In cafe Seventy Seven was vanaf 22:00 uur Beerbottle Chopsticks te horen. Deze garage-rockband was tot ver buiten de kroeg te horen. Dit trok dan ook een hoop publiek wat zorgde voor een afgeladen ‘sev’. Het drietal bestaat uit een drummer, gitarist en een bassist. Door de positie van het podium wordt de kroeg in tweeën gedeeld, waardoor de gitarist en de bassist beiden van een eigen publiek genieten. Deze band wordt ook wel omschreven als ‘superenergiek’ en met garantie voor halve liters bier en moshpits. De halve liters gaan inderdaad over de bar, maar voor een moshpit is er helaas onvoldoende ruimte. (EJ)

Beerbottle chopsticks

Get Jealous

Zeeuwse herrietempel Kaffee ’t Hof valt altijd op door de programmering. Vanavond trapt Get Jealous af met een mix van punk en teen-angsty gitaarsongs. Niet te moeilijk, lekker raggen en meeschreeuwen. Het publiek lijkt de band niet helemaal serieus te nemen als blijkt dat het volgende nummer gaat over een kat zonder ogen op Instagram. Maar als we drie minuten later weer volle bak met de gang vocals van Marike en Joost in het refrein mee kunnen blèren, maakt dat allemaal niet uit. Mogen we nog een liedje? (LvdL)

Foxlane

Vorig jaar wonnen ze de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en ondertussen is single ‘Birmingham’ al dik een miljoen keer gestreamd. Het vierkoppige Foxlane behoeft nauwelijk introductie meer. En zo spelen ze ook in De Spot: zelfverzekerd en overtuigd. Terwijl Guus Timmermans zingt over “putting snow in our nose”, doet hij denken aan Liam Gallagher. Een tikje nonchalant, bijzondere stem en handen op de rug. De band psycht af en toe lekker weg in een bak lawaai, om daarna weer stilletjes maar strak ver te grooven. Jammer dat er weinig publiek in De Spot staat, want Foxlane is een band die deze zalen prima aan kan. (LvdL)

PsySo

Popronde Middelburg kende op het laatst enkele afzeggingen. Zo mochten WIES, Eva van Manen en de Middelburgse zangeres YSA deze avond spelen in het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). PsySo mag daarom spelen in de plaats van YSA in frietboetiek B’tje Anders. De band heeft sinds hun deelname aan de T-strijd een vernieuwde bandsamenstelling, maar de psychedelische rocksound is hetzelfde gebleven. Surfend meedeinen over de melodieën, terwijl de frikandellen en puntzakken friet (of patat?) worden geserveerd. Het ontbreekt echter van een echte wow-factor bij deze act. (JvM)

Price

Kloveniersdoelen kenmerkt zich al jaren tijdens de Popronde als locatie waarbij het altijd stevig rocken is met acts als EUT, Love Couple en 45Acidbabies. Dit jaar zou Kay Slice langskomen, maar die zei eerder al af. Gelukkig was daar Price wat wel naar Middelburg afreisde. De leadzanger komt zelfs hiervoor uit Groningen. Price heeft veel bekende gezichten met leden van Korfbal en Canshaker Pi. Eerder ging deze formatie onder de naam Creepy Karpis en speelde ze op Le Mini Who? en Grasnapolski. Het zijn garagerockers van het eerste uur. De gig is gedurende de hele set, vol met strakke riffs, boeiend om naar te kijken. Helaas is het meeste Popronde-publiek ergens anders te vinden, maar dat mag de pret niet drukken. (JvM)

Popronde Middelburg