Bluegrass en discopunk-hardcorelounge zijn de afsluitende stijlen van de eerste Klomppopdag. Net zo gevarieerd als de Spectra finale. Onze verslagen van Tim Knol en het Vlaamse Borokov Borokov.

Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen

Tekst: Joris van Moort Foto's: Andre Joosse

Zanger en gitarist Tim Knol weet iedere keer het publiek te verbazen met zijn projecten. Van het zeer toffe garagepunkrockband Miseries, zijn eigen platen (zoals ‘Cut the Wire’) en dit seizoen een samenwerking met Blue Grass Boogiemen.

Bluegrass in de puurste vorm en o zo goed gebracht. Knol stond er zelf jaren terug vol bewondering naar te kijken en heeft nu zijn kans gegrepen om met deze heren samen te werken. De vraag van vanavond is, na al het Spectra-talent, of het publiek er ook warm voor is te krijgen. Bluegrass is een genre wat niet voor iedereen is weggelegd. Technisch gezien vrij ingewikkeld en de songs lijken in meeste geval veel op elkaar. Totdat je Blue Grass Boogiemen op een podium zet met het bijzijn van Tim Knol. Er zijn weinig serieuze gezichten te vinden, er wordt gelachen, gedanst en meegezongen. Missie geslaagd. Naast de welbekende banjo, gitaren en contrabass, ontpopt er een violist in het gezelschap. Was je nog niet bekend met bluegrass? Dan ben je na dit uurtje vermaak volledig bijgeschoold.

Borokov Borokov

Tekst: Daniël Hereijgers Foto's: Andre Joosse

Borokov Borokov mag na de uitslag van de Spectra finale de eerste dag van Klomppop 2019 afsluiten in de partytent Oâlles Loco. Nedertronica. Werd hun show op Eurosonic Noorderslag in januari nog door 3voor12 met de grond gelijkgemaakt met een "dit had überhaupt nooit die Antwerpse studentenkamer uit mogen komen.", de lokaalsites 3voor12 Gelderland en ook ons eigen 3voor12 Zeeland lopen ermee weg. Borokov Borokov uit Borgerhout in Antwerpen sloot de laatste voorronde van Spectra dit jaar af als special act en komt nu op herhaling de vrijdag naar z'n malle moer helpen. Of zeggen Vlamingen dat niet?

Wat een geniale afsluiter van de vrijdag! Vier man, in twee duo's tegenover elkaar. Dertien pintjes staan klaar onder de tafel. Ze treden op tussen het publiek. Dansend, ze doen het dansen voor, sommige wat extremer dan andere. Deze Arne, Boris, Noah en Yorgos brengen ambiance, schijnbaar direct weggelopen van de kunstacademie. Knoppendraaiers, toetsenduwers. Nedertronica is een mix van... ja wat niet? Laten we het op elektronische genres houden, simplistisch en extreem verslavend, met nonchalante, absurdistische Nederlandse teksten. Floor fillers die aanslaan, over 'Dansende Mensen' (mensen die dansen), 'Appelsap' of de harde knaller 'Papiloma'. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat deze veroorzaker van wratten en SOA's een eigen track krijgt, eentje die zorgt voor feest op de dansvloer. Het oogt gemakkelijk en loom, de beats soms dreinend en zuigend, toch als geheel is het goed dansen bij Borokov Borokov. Het is echt "een viertal losbollen dat zich uitleeft op elektronische muziek." En hun publiek daar hartelijk in meeneemt.
 

Borokov Borokov