Harbour of Souls is geen band voor moeilijke tekstuele thema’s of ingewikkelde riff-schema’s. De band wil gewoon rocken en doet dat ook. Hun nieuwe plaat ‘Doomsayer’ is een groot eerbetoon aan alle bands die de hardrock en heavy metal hebben groot gemaakt. Dus spijkervestje aan en gaan.

Harbour Of Souls is een band die vooral bestaat uit liefhebbers van het genre. Na de ep ‘Mountain of Fire’ uit 2015 is ‘Doomsayer’ ep nummer twee. De bandleden zijn groot geworden op de tonen van Kiss, Judas Priest maar vooral Iron Maiden. Dat hoor je in alles terug. Door de dikke blues invloeden is ook Thin Lizzy nooit ver weg. Opener ‘The Iron Never Lies’ laat er geen misverstand over bestaan. Dit is gepassioneerde hardrock met weinig inhoud maar veel gevoel. De passie spat er af. Waan je zelf op een festival en headbang met een lauw blikje bier in je hand door de kamer.

De vaart wordt er alle vijf de nummers lang goed ingehouden. Niet steeds vol gas, maar ook nergens op de rem. Het Bluesy tussenstuk van het titelnummer daar gelaten. Hier mogen gitaristen Bram Pelgrim en Daniël Suykerbuyk zich eens lekker laten gaan. Het geluid van Dany Lademacher (His Wild Romance) is niet ver weg in het intro van ‘Queen on Her Throne’. Waar de rest van de plaat toch vooral de jonge Iron Maiden als referentiekader dient.

Het geheel is prima ingezongen door Martin de Jong. Alle nummers zijn gewoon heel degelijk. De Jong’s bereik is niet super hoog en hier en daar schuurt het wel eens wat, maar door de bank genomen past zijn stem prima bij de muziek. Geen overdreven lange over the top uithalen, maar gewoon alles binnen het eigen kunnen gelaten. Zeer fijn.

Het nummer ‘Victory’ krijgt toch het stempel ‘hupsakee, iets te cliché’. Zelfs een tekstueel slechte band als Sabaton komt niet met zulke simpele zinnen op de proppen. Maar goed, de woorden zijn wel in een prima hardrock-jasje gegoten. Keurig opgebouwd en met scherpe gitaarsolo. Lekker dragend rifje en weg zijn we weer. Het leven is tenslotte helemaal niet zo moeilijk. Dat bewijst Harbour Of Souls met deze ep als de beste.

Het vijftal uit Goes heeft al met al een puik plaatje gemaakt. Weet je wie dit soort muziek echt leuk vindt? Duitsers. En laat onze provincie daar nu eens geen gebrek aan hebben. Het wemelt bij onze Oosterburen van dit soort bands, velen vele malen slechter dan deze mannen. Gewoon een aantal verrassingsconcerten doen in Renesse, Domburg of Breskens en de vakantienomaden doen de rest. Het Keep It True festival kan de borst vast nat maken.