Opeens is ‘ie daar. Het dubbelalbum ‘Komma’ van broeder Dieleman. Eén plaat met liedjes en één instrumentale plaat. Uiteraard met de nodige invloeden, zeg maar gerust odes, aan het immer indrukwekkende Zeeuws-Vlaamse landschap. Wij spraken Tonnie Dieleman een week voor de release van zijn nieuwe album.

Ik tref Tonnie in Middelburg, september is net begonnen en de nazomer is nog in volle gang. Tonnie, opgewekt en direct als altijd, vertelt vol passie en pret in zijn ogen over zijn nieuwe project, of eigenlijk kunstwerk.

“Ik heb na ‘Uut de Bron’ veel gewandeld aan de overkant (Zeeuws Vlaanderen), gepraat met mensen die ik onderweg tegenkwam, en opnames van de natuur gemaakt. Ook veel geschreven, zeker. Voor ‘Komma’ ben ik niet bewust aan de slag gegaan van ‘nu wil ik een album maken dat zo of zo is’. Nee, het album is gewoon zo per toeval ontstaan. Net als mijn muziek eigenlijk, dat ontstaat ook per toeval. Als ik in de natuur aan het lopen ben gebeurt er veel toevallig. Ken je dat geluid als de wind door het riet gaat? Dat heb ik dan opgenomen maar dan komt er toevallig een geluid voorbij wat ik dan meeneem in de muziek.”

broeder Dieleman - Komma

Wat betekent de titel van het album eigenlijk?

“Ken je Omer Gielliet? Op mijn vorige album heb ik een nummer voor hem geschreven, ook op ‘Komma’ heb ik een nummer voor hem geschreven. Zijn handtekening was altijd een komma en dat is een ode aan hem. Op het nummer ‘Omer II’ op ‘Komma’ is ook te horen hoe we “Komma” zingen (Zeeuws voor ‘kom maar’). Je zou de titel dus eigenlijk op twee manier kunnen interpreteren.

‘Komma’ is dus een dubbelalbum, één album met liedjes, één album instrumentaal. Hoe is het dan toch een geheel?

‘Komma’ is niet alleen de muziek, ik heb aan het album veel foto’s en oude kaarten toegevoegd die echt een beeld van de regio geven. De muziek is eigenlijk het mooist als je een wandeling maakt. Het is dan net alsof je elke keer een nummer tegenkomt. Dat is weer die toevalligheid.

broeder Dieleman - Komma

Bijna al je werk heeft een connectie met Zeeuws-Vlaanderen, je bent een van de weinigen die dat doet. Hoe kijk je ernaar dat je een beetje de stem wordt van?

“Ik zou het zelf niet echt zo zien. Ik schrijf gewoon voornamelijk de liedjes, niet met de intentie dat ik iets een stem moet geven. Ik vind het mooi als mensen ervan genieten, maar ik schrijf gewoon nummers die ik graag schrijf. Meer niet.”

Broeder Dieleman stelt zijn nieuwe album voor op 30 september in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. ‘Komma’ is uitgebracht via Snowstar Records.

Discografie

2018 Komma (cd/lp/boek)
2018 De Groeten (single)
2016 Kleinpolderplein (cd)
2015 Uut de bron (boek/cd)
2015 Gloria/Drie vragen 7" 
2015 Brasil (single/download) 
2014 Gloria (lp/cd)
2013 Klein zieltje (ep/download)
2013 Land van verandering (Soundtrack)
2012 Alles is ijdelheid (lp/cd)