Vijftien jaar lang staat organisator Maurice de Vleeschouwer aan het roer van kleinschalige rockfestival Kreekrock in Westdorpe. Het Zeeuws-Vlaamse dorp is voor één dag weer het walhalla voor rockliefhebbers.

Zaterdagmiddag, rond de klok van vier uur aan de sportvelden en de Chillsoos bij Westdorpe. Het oogt nog rustig, maar de eerste bezoekers druppelen binnen. Voor hen is het wachten op de eerste act, Dispelled uit Zierikzee, maar ze laten op zich wachten. Als de band eenmaal wel aanwezig is, spelen ze een korte set. Sinds de finale van Regioruis, Zierikzee, afgelopen voorjaar heeft de band weinig sprongen gemaakt. Clean vocals in combinatie met grunts, niet ieders favoriet is. De korte set komt wat rommelig over, en de concentratie lijkt ver te zoeken. Volgende keer beter.

De Weidetulpjes

De Heideroosjes heeft eind 2012 na 23 jaar de handdoek in de ring gegooid. De Zeeuws-Vlaamse formatie de Weidetulpjes sprong in het gat wat De Heideroosjes achterliet. Zanger Tim van Laere en consorten zijn goed op dreef en hebben er duidelijk zin àn. Van gespring op de bühne tot gierende gitaarsolo’s, en de set duurt net lang genoeg om het leuk te houden, zonder dat ze in herhaling treden.

Harbour of Souls, een steevaste naam in de Zeeuwse muziekscene, mag voor de tweede keer in de geschiedenis van Kreekrock het podium betreden. Het optreden bevat vooral veel gitaarsolo’s, puik drumwerk, maar nieuw werk van de heren blijft nog even uit tijdens deze gig. Wel laten ze weten dat er nieuw werk onderweg is. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Talentenjacht Steenworp winnen, mogen openen op Weitjerock, en spelen tijdens de Vestrock Rally. Our Common Sense is lekker bezig. Deze Belgische band wist op Weitjerock al de nodige mensen te overtuigen en gaat ook hier voor dezelfde missie. Dat overtuigen gaat wel aardig, maar echt zoden aan de dijk zetten, daar heeft men nog wat extra kracht voor nodig.

Novaria

Een echte headliner is er tijdens de jubileum-editie van Kreekrock niet, maar het meeste publiek staat te kijken gedurende het optreden van Novaria. Wie? Novaria is een female-fronted gothicmetal band, met de Zeeuwse Kelly Thans en Rob Dekker in de gelederen. Kreekrock krijgt de primeur en dit optreden gaat de boeken in als hun debuutoptreden. Zenuwen alom, maar wat een show! Menig bezoeker wordt in de verhalen en hersenspinsels gesleurd, die de zangeres overbrengt alsof het nu of nooit is. Aandachtspuntjes voor de band zijn er zeker, maar het concept staat geankerd, om niet meer los te laten. De muziek is soms wat mysterieus en onvoorspelbaar, maar het is een meer dan prima eerste optreden.

Met de gedachte nog bij Novaria dendert het avondprogramma voort met Primal Creation en Every Stranger Looks Like You. Twee bands die ook nog alles uit diezelfde trukendoos proberen te halen, maar echt veel indruk lijkt het niet te maken. Opvallend bij Every Stranger Looks Like You is dat ze gebruik maken van driehoeks-opstelling.

Framan

De organisatie van Kreekrock heeft een extra podium gecreëerd aan de andere kant van het terrein. Het B (Bier)-stage biedt ruimte aan lokale singer-songwriters, die veelal covers spelen. Framan valt op. Een elektrische gitaar, loopstation en zang. Zijn muziek en teksten zijn donker, duister. De teksten hebben wat weg van Nick Cave, het rauwe gitaargeluid wat van Nirvana, en dat in een fijne mix met ietwat onverwachte bewegingen. Overdag zal het effect van mysterie wegvallen, maar ‘s avonds zoals hier bij Kreekrock valt alles op zijn plek. Voor volgend jaar alstublieft een groter podium voor deze man.

Last but not least het Waalse trio Big Fat Lukum. Een stevige pot stonerrock om de boel nog even één keer op stelten te zetten. En wie vliegt daar door de lucht? Organisator Maurice heeft vleugels gekregen en wordt letterlijk door het publiek op handen gedragen. Een prima afsluiter van de avond.