Charades won in 2017 op Klomppop de finale van Spectra. Eén jaar later staan ze weer op Klomppop, nu als onderdeel van de reguliere programmering. Een goed moment om met de drie heren in gesprek te gaan over het afgelopen jaar, hun ambities, en wat we in de toekomst kunnen gaan verwachten. Het gesprek is tekenend voor de houding van Rick Kouwenberg, Frank Mastenbroek en Gerben Kieviet: veel plezier en humor, maar ook serieus en doordacht.

Naar eigen zeggen won Charades de finale van Spectra in 2017 verrassend. Het belangrijkste resultaat hiervan is het Popsport traject geweest. Vooral de workshops, eerst lokaal maar later ook op landelijk niveau, waren heel leerzaam. Ook leidde het tot heel veel optredens, waaronder Altersonic tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen, een tour in september en, indirect, een optreden in Paradiso tijdens het 30x20 Minuten Festival.

Het leidde ook tot enorme persoonlijke groei. “We moeten nu echt voor kwaliteit gaan. Als we ergens niet tevreden over zijn, blijven we proberen tot we tevreden zijn. Dat is gewoon fucking vet.” En dat is te merken: de release van nieuw materiaal, waar ze in februari mee de studio in doken, is van juni uitgesteld naar september. “We zitten nu in het masterproces, maar zijn niet tevreden. We willen onze live performance vastleggen op de plaat. Vroeger settelden we nog, dat doen we nu niet meer. Het moet echt zijn, we moeten er zelf in geloven.” Charades legt de lat hoog. Dat blijkt ook uit de instelling van de band: “elke keer dat we iets uitbrengen, moeten we onszelf opnieuw uitvinden.”

Deze groei is niet altijd even makkelijk. Vooral het plannen kost veel meer tijd dan voorheen. “Vorig jaar waren we nog een klein bandje die per week plande. Dan stuurden we een bericht naar een café of podium of we dat weekend mochten spelen. Dat gaat nu niet meer. Boekers vinden ons nu, en willen optredens veel eerder vastleggen. Daardoor moet je alles nu veel eerder plannen.”

Op de korte termijn zijn de doelen nog duidelijk. Er komen twee nieuwe singles aan. De videoclip van de eerste single is al geschoten, we hebben ondertussen al wat zwoele strandfoto’s voorbij zien komen op de Facebookpagina. Daarnaast wil Charades op zoek naar een bandcoach. “Dat kan niet zo maar iemand zijn. Het moet iemand zijn die echt achter onze muziek staat.” Op die manier hoopt de band zichzelf naar een (nog) hoger niveau te tillen. En, het belangrijkste doel, “vooral lol maken met zijn drieën. Het klinkt cliché, maar zo is het wel.”

"Vroeger settelden we nog, dat doen we nu niet meer. Het moet echt zijn, we moeten er zelf in geloven."

Waar Charades zichzelf ziet over vijf jaar? “Weer op Klomppop natuurlijk!” Hoe het tegen die tijd met de band loopt is lastiger. Het beste scenario voor de band: “spelen op een groot festival als Lowlands of Pinkpop, en in het voorprogramma meetouren van een grote naam als Biffy Clyro.” Dat Charades het moeilijk vindt hier uitspraken over te doen bewijst weer hoe serieus ze de muziek nemen. “Dit jaar wordt ‘make it or break it’ voor ons. We moeten echt gaan kiezen tussen werk óf muziek.” Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar brengt ook een schaduwkant mee: “als band zijn we nu meer familie dan vrienden. Als je even geen zin hebt in je vrienden, kun je even afstand nemen. Dat gaat nu niet. Het werkt ook zo met de muziek zelf. Het wordt nu meer werk dan hobby. Als we vroeger geen zin hadden, was onze performance bagger. Dat kunnen we nu niet meer maken. Nu móéten we wel.”

Of ze het als band in Nederland kunnen maken is ook lastig: “in Nederland heb je iemand nodig die zegt: ‘jullie zijn vet, ik ga jullie groot maken.’ Als dat niet gebeurt, moeten we naar het buitenland kijken. In de Verenigde Staten leeft het genre veel meer, ook Italië heeft nog een behoorlijke scene.” Lachend wordt toegevoegd: “of anders gewoon volgende week uit elkaar!”

Dat Charades goed nadenkt over de toekomst is duidelijk. Wij zijn ondertussen razend benieuwd naar de nieuwe singles.

Charades bestaat uit zanger/gitarist Gerben Kieviet, bassist Frank Mastenbroek en drummer Rick Kouwenberg.

Charades

Charades

Charades

Charades