Vanavond is een bijzondere avond in de Middelburgse Spot. Niet alleen worden er uiteenlopende muziekstijlen bijeengebracht, ook Westerse en Arabische culturen lopen vanavond hand in hand door podium De Spot. De reden: Mere Musik Party, een festivalletje met acts die door VanDryver bijeengebracht zijn. Een avond die wij uiteraard niet mogen missen.

Gharib mag de avond openen, de Syrische singer-songwriter heeft in de studio producer en artiest Pim van de Werken leren kennen. Deze samenwerking groeide uit tot de band die vanavond op het podium staat. Gharib is politiek vluchteling. Hij is gevlucht als protestzanger, en twintig jaar later nog steeds actief in het vechten tegen onrecht via muziek. Vandaag misschien nog wel actueler dan twintig jaar geleden. Tussen de liedjes door vertaalt de zanger zijn Arabische teksten voor het publiek. Maar ook zijn Nederlandse verhalen worden in het Arabisch vertaald voor het gevarieerde publiek dat vanavond De Spot vult.

Gharib

Gharib begeleid zichzelf op een versterkte luit. Of, zoals hij zelf zegt: “Een luit, maar dan luid”. Samen met de klarinet geeft dit een mooi Arabisch geluid. De aanvulling van gitaar, basgitaar, electronica en drums geeft het geheel net dat extra laagje zonder te overheersen. Dit is wat de band zo goed maakt. Liefhebbers van gitaarbandjes of Arabische muziek krijgen beide waar voor hun geld.

Het samengaan van Arabische en Westerse muziek is niet de enige bijzondere mix vanavond. Ook klassiek en pop vinden elkaar vanavond. VanDryver brengt ze samen. De perfecte intro wordt gegeven door Matteo Mijderwijk die op piano, midden in de zaal, het publiek muisstil krijgt. Mijderwijk wordt één met zijn instrument en geeft een subliem optreden.

Matteo Mijderwijk

DJ

VanDryver is de band rond Middelburger Arjen van Wijk. De band bestaat al langer maar heeft zich dit jaar opnieuw uitgevonden. De gitaren zijn vervangen door een harp en diverse blaasinstrumenten en het geheel wordt aangevuld met poppy elektronica. Op deze mix van indie, pop en klassiek brengen Van Wijk en Lydia van Maurik hun liedjes over liefde, familie, geloof en onrecht in de wereld. Het zijn mooie stille liedjes, waar subtiliteit het werkwoord is. Nergens zijn de blazers bombastisch, nergens wordt de elektronica overheersend. De subtiliteit geeft alle aandacht aan het brengen van het liedje.

VanDryver

De bijzondere avond wordt afgesloten door Mr Van Walsh die als DJ de afterparty voorziet van klassieke muziek. De Mere Musik Party is een smeltkroes van muziekstijlen en culturen, maar vooral een avond met heel erg goede muziek.

VanDryver

VanDryver

Meer 3voor12 Zeeland