Fingerpicking gitarist Thomas Zwijsen tourt de wereld over

Van gigs in Brazilië tot het pittoreske Hulst

Joris van Moort ,

Zijn filmpjes zijn dertien miljoen keer bekeken op YouTube. Hij is groot Iron Maiden-fan én start binnenkort voor de derde keer zijn Masters Guitar tour door Europa. Een gesprek met Thomas Zwijsen die zich gereed maakt voor optredens en dvd-opnames in Zweden.

We gaan even terug in de tijd. Thomas Zwijsen is geboren en getogen in Antwerpen, België. Nog voor zijn tienerjaren krijgt hij een klassieke gitaar in zijn hand van zijn vader en sindsdien is Zwijsen niet meer gestopt met spelen. Na de middelbare school bij het Muziek Atheneum in diezelfde stad laat hij Antwerpen voor wat het is, en start hij aan het Conservatorium in Rotterdam met Latin Jazz. Dit is echter niet helemaal zijn ding, en hij schakelt over naar het conservatorium in Arnhem met als hoofdvak klassieke gitaar. Tegenwoordig woont hij in het Zeeuws Vlaamse Graauw.  
Zwijsen: “Tijdens mijn laatste jaar ben ik steeds meer metal arrangementen om gaan zetten in klassieke gitaar partijen. En dat verliep best goed! Zo goed zelfs, dat ik ex-Iron Maiden zanger Blaze Bayley heb gevraagd of hij mee wilde spelen met een nummer en zo geschiedde.” Blaze Bayley was leadzanger in de band Iron Maiden tussen 1994 en 1999.
In datzelfde laatste jaar, nu vier jaar geleden, koos Zwijsen voor ‘uitvoerend muzikant’ als afstudeerrichting. Een paar maanden later zocht Blaze Bayley een vaste gitarist voor zijn cd ‘King of Metal’ en Zwijsen greep deze kans. Een droom gaat in vervulling. Een tour door Europa met 66 optredens volgde in rap tempo. Afstuderen is er echter nooit meer van gekomen.
Zwijsen: “De eerste tour met Bayley was heel vet, maar als het gaat om uitvoering verschrikkelijk. De  samenwerking met Italiaanse bandleden tijdens de tour liep volledig uit de hand, tot grote ellende en schade aan de tourbus. Eens, maar nooit meer.”

Een paar maanden later kiezen Zwijsen en Bayley voor een duo-tour door Engeland met akoestische metal nummers gespeeld door Zwijsen met zang van Bayley. En dat sloeg aan. Ze touren door heel Europa en later ook door Zuid Amerika en Azië.
Zwijsen: “De Zuid-Amerikaanse tour was het allervetst tot nu toe! Spelen in grote zalen met flinke aantallen fans en iedereen die iets met Iron Maiden te maken heeft (gehad), wordt behandeld als held. Echt een mooie ervaring!” 

Het touren gaat nog steeds door en er staan alweer een hoop nieuwe plannen klaar. Zo staat er een derde Master Guitar tour gepland, samen met de Amerikaanse gitarist Ben Woods. Woods is in Los Angeles de bekendste flamengo-gitarist en is in hetzelfde genre actief als Zwijsen, namelijk metal nummers omzetten in akoestische versies. De tour start in Hulst en gaat door Europa langs Krakow in Polen en doet ook Porgy & Bess aan. In 2017 gaat de samenwerking met Bayley nog door met een tour door Canada, en ze komen terug naar Nederland, tussen vijftien september en twee oktober, voor shows vol met rock-covers en eigen werk.

Zelf aan de slag met metal-nummers of weten wat voor technieken Thomas Zwijsen allemaal gebruikt? Zwijsen heeft tientallen YouTube-filmpjes (totaal al dertien miljoen views) met tutorials en lessen.