The Mobius Project wint tweede voorronde Spectra in De Klomp

Groot contrast tussen acts en special act CUT_

Joris van Moort ,

Spectra staat al jaren bekend als bandcompetitie en beleeft vanavond in De Klomp te Ovezande weer een nieuwe editie met als special act CUT_.

Tijdens deze voorronde staan de singer-songwriters centraal. Voor het podium is een klein podium gerealiseerd, zodat het geheel een intiemere setting is voor publiek en artiest. Corné den Haan mag de avond openen. Als muzikant gaat hij schuil onder de naam Son of Mercury. Volgens jurylid Dennis de Waard doet hij zijn naam eer aan. Tekstueel is Den Haan sterk, maar aan zijn gitaarspel valt nog te werken. Samen met een band zal hij als muzikant zijn songs beter tot hun recht kunnen laten komen. 

De tweede singer-songwriter van de avond is Femke Bun. Begin deze week werd bekendgemaakt dat haar band, Mille Manos, is gestopt. Mille Manos is een popband en stond in de finale van Kunstbende in Utrecht, afgelopen zomer. Het zit Bun echter nog diep en ze kan er moeilijk over praten met haar publiek. Haar set staat wel in het teken daarvan, met onder anderen 'Breakeven' van The Script (cover) en het eigen geschreven nummer 'After The Tears Dry' wat ze al tokkelend vertolkt. Een stukje vrij vertaalde tekst, waarmee ze het publiek tot nadenken zet: “Het maakt niet uit of je perfect bent, of hoe je eruit ziet. Het begint met emoties, dat is alles waar het mee begint.” Het zelf begeleiden op gitaar is nog in een beginfase, al maken haar teksten en de interactie met het publiek dat goed. Bun neemt uiteindelijk de publieksprijs mee naar huis en maakt nog kans op een finaleplek tijdens de Spectra-finale op Klomppop.

In een mum van tijd verdwijnt het kleine podium en staat er op het podium The Mobius Project. Een trio uit Zeeuws-Vlaanderen dat zich introduceert met de mededeling dat ze een project zijn en benadrukt dat ze geen band zijn. Wat het publiek te zien krijgt, is een show vol melancholische geluiden, een groot contrast met de singer-songwriters. Een sterk debuut-optreden. De zanger, met capuchonmuts op, is zang-technisch nog zwak en mist de kracht in zijn stem om tegen de muur van het geproduceerde instrumentale geluid op te kunnen. Hopelijk blijft The Mobius Project een langlopend muzikaal project. Deze muzikanten mogen hun kunsten gaan vertonen tijdens de Spectra-finale op Klomppop 2017.

Afsluiter is het Amsterdamse indie-electro popduo CUT_ (spreek uit als CUT Underscore). Een heuse lichtshow, gecombineerd met het oude Engelse triphop (een mix van hiphop, dance en rock). Het contrast tussen alle voorgaande acts vanavond lijkt groter dan ooit, maar des te beter. Twee jaar geleden scoorden ze nog een internationale hit met Stromae’s cover ‘Papaouai’ en deden ze mee aan de Popronde. Deze bijzondere act heeft zijn plek op Noorderslag meer dan verdiend. Zangeres Belle Doron sluit hun gig af met de wijze woorden: “Ik weet hoe hard werken het is in de muziekbusiness, het kost veel geld en tijd, maar het levert zoveel mooie dingen op.”

De volgende Spectra-voorronde staat gepland op 20 januari 2017.