De echte fans hebben zich door de harde regen gehaast om tijdig bij Gebouw-T te zijn, waar de deuren om klokslag 20.00 uur open gaan om meneer ´Golden Earring´ Barry Hay himself en zijn Flying V Formation in de foyer te ontmoeten. Het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen en een handtekening op de net aangeschafte autobiografie door Hay te laten zetten. Hier en daar aangevuld door zijn jonge kompanen oogt de alweer 68-jarige Hay, ondanks een lichte kater, ontspannen en fit. En Flying V Formation? “Dat is vooral voor de lol”, aldus Hay.

Nadat Barry Hay in 2012 in contact komt met gitarist Pablo de Poel (DeWolff) en Daim de Rijke (drums, door klasgenoot Bella Hay aangeraden aan haar vader) ontstaat al snel het plan om samen muziek te gaan maken. Oude bekende Jan Rooymans sluit zich aan op toetsen en met Huub van Loon op keybass is Barry Hay Flying V Formation een feit. Helaas zorgen drukke schema’s ervoor dat het nog tot voorjaar 2016 duurt voordat het debuutalbum het licht ziet. Het album komt meteen op nummer 1 binnen in de Vinyl50 en de kritieken zijn lovend. De langverwachte clubtoer is gisteren gestart in Amsterdam, vandaar de kater, en Bergen op Zoom bezet een heel mooie tweede plaats op de in totaal zesdaagse clubtour. 

Maar voordat we kunnen horen hoe Barry Hay Flying V Formation live klinkt, wordt het publiek getrakteerd op vier goed uitziende dames die tezamen de Kroatisch/Nederlandse all-female rockband Luminize vormen. Geboren en opgegroeid in Kroatië lonkt een internationale carrière in de muziek en uiteindelijk belanden de meiden in Den Haag. Met een debuutplaat in de achterzak speelde Luminize al op festivals als Graspop en Bospop. Vanavond doen ze hun best om het veelal wat oudere publiek na alle regen wat op te warmen. Luminize brengt zelfgeschreven rocknummers die zangers Marcela moeiteloos aan elkaar rijgt en daar zit dan ook meteen de kneep. Ondanks dat er niet veel aan op te merken is, maakt het ook niet echt indruk. Het is allemaal net een beetje te netjes en dat is jammer, want Luminze beschikt over meer dan voldoende sexappael om het een stuk ruiger te mogen laten klinken.

En dan is het tijd voor Barry Hay Flying V Formation. Er is rock-‘n-roll beloofd en dat is wat de mannen  leveren. De eerste drie nummers knallen achter elkaar de zaal in, waar het publiek nog een afwachtende houding aanneemt. Tijd om iets bekends te laten horen en dus wordt ‘When the Lady Smiles’ met veel routine  ingezet. Onnodig te melden dat het hele nummer woordelijk door iedereen wordt meegeblèrd. Verderop in de set zullen ‘Long Blond Animal’ en het onvermijdelijke ‘Radar Love’ ook nog voorbijkomen en met verve, maar eigenlijk is het jammer dat de Flying V Formation deze nummers nodig denkt te hebben. Met Pablo de Poel is een meesterlijke gitarist binnengehaald die zowel in de ‘recht-voor-zijn-raap’-rock als de ‘more complaining’-blues volledig tot zijn recht komt. Hij drukt met zijn aanhoudend gepassioneerde gitaarspel dan ook gelukkig een eigen stempel op de soms platgetreden paden die het repertoire helaas toch bevat. Het is uitkijken naar meer eigen werk van deze vliegende formatie.

Het optreden bevat namelijk wel veel vaart en dat is heel lekker. De combinatie van ouwe rot met jonge honden levert een fijne muzikale mix waarop de leeftijd van Hay weinig invloed lijkt te hebben. Het is aan de concentratie te zien dat de band nog moet wennen aan het live brengen van het materiaal. Maar op het laatst is er dan nog wel wat tijd voor ontspanning als Barry Hay Flying V Formation vrij verrassend met Michael Jackson’s ‘The Way You Make Me Feel’ de set afsluit.