Emotioneel huiskamerconcert van Jo Harman in Middelburg

Groots in het minimale

Tekst: Joris van Moort Foto's: Eddy Westveer ,

Buiten is het koud en guur, maar in een huiskamer dicht bij het centrum van Middelburg is het warm en gemoedelijk. De muzikale hoofdgasten van vanavond zijn twee Britten: zangeres Jo Harman en pianist Gary Sanctuary. Een bijzondere avond met veel bluesmuziek en verhalen van de singer-songwriter Harman in intieme setting.

Ze heeft al op verschillende podia gestaan. Variërend van de Londense Royal Albert Hall, het Haagse Parkpop tot ons Terneuzense jazzpodium Porgy en Bess. Zangeres Jo Harman trad er samen met haar band of kwam er alleen met een pianist. Nu is ze in Nederland voor een korte tour langs kleine zaaltjes samen met de pianist Gary Sanctuary.

Vanavond zingt Jo Harman in de Eigenhaardstraat. Een kleine twintigtal bezoekers nemen plaats op de sofa en stoelen, die tot aan de keuken staan opgesteld. Geen groots podium en lichtinstallatie, maar huiskamerlampen en een klein geluidssetje. Rond kwart voor negen loopt Jo Harman de trap op. De huiskamer is stil, totdat Harman en Sanctuary worden aangekondigd. Het publiek heeft vanavond een primeur. Nog nooit heeft Jo Harman een huiskamerconcert gegeven, maar ze krijgt al vlug het gevoel dat het oké is. Relaxed, met in de hand een glas witte wijn, duikt Harman in haar repertoire van haar debuutalbum ‘Dirt On My Tongue’ tot recenter werk van haar laatste ep ‘Found A Place’. Het geeft allemaal een intiem gevoel, zoals de korte afstand tussen artiest en publiek. De songs vertellen een verhaal over haar leven en dat raakt vanavond bij vele aanwezigen een gevoelige snaar. Het pakken van tissues zijn eerder de standaard dan uitzondering. 

Raken

Ook wordt er in het optreden een voorproefje gegeven op het nog uit te komen album ‘People We Become’, dat in februari 2017 in de schappen ligt. Het pianospel van Sanctuary is van hoog niveau en krijgt zo nu en dan de ruimte om zijn solokunsten te tonen. Bob Dylan’s ‘Forever Young’ komt voorbij en daalt in bij het aanwezige publiek. Hoe de setting ook is, van Royal Albert Hall tot een huiskamer in Middelburg, Jo Harman weet te raken. Ze is groots in het minimale.