Feuerengel brengt veel vuur in Gebouw-T

Rammstein Tribute 2.0 in Bergen op Zoom

Tekst: Esther Kenters Foto's: Bastiaan Reiters ,

Een kaartje voor 22,50 euro is veel geld voor een tributeband, toch? Maar dat verandert als de beste Rammstein tributeband komt: Feuerengel. De zaal van Gebouw-T is dan ook goed gevuld. De durfals staan tegen de versperring, die vanwege uitstekende veiligheidsmaatregelen op een meter van het podium is geplaatst. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Al aan de aankleding van het podium is goed te zien dat Feuerengel de show van Rammstein wil benaderen: grote ventilatoren draaien rond onder de hooggeplaatste drumkit en de vlammenwerpers staan vooraan in een rij. De uit Duitsland afkomstige tributeband is ontstaan nadat de leden in 1997 naar een Rammstein-concert waren geweest. Zij waren zo onder de indruk, dat ze besloten dit ook zelf te gaan doen. Inmiddels heeft de band een meer dan uitstekende reputatie op Europees niveau opgebouwd en heeft Feuerengel twee keer voor Rammstein op mogen treden. 

Klap

Als de set duister en donker opent, en het intro zacht opbouwt, is het wachten op de eerste klap. En die komt! Ramm 4, hét Rammsteinnummer van 2016, wordt vanaf de eerste minuut authentiek neergezet. De eerste vlammen schieten naar indrukwekkende hoogten. Bij het volgende beukmoment knalt ook de perslucht omhoog. En dan gaat Feuerengel strak als een snaar vele, vele favorieten af: ‘Keine Lust’, ‘Waidmanns Heil’, ‘Mein Teil’ en ‘Ich Tu Dir Weh’. Het wordt tijd voor iets rustigs. De band verlaat het podium en een piano wordt de bühne opgereden. De grappende toetsenist neemt plaats en laat vervolgens met een virtuoos gespeeld ‘Frühling In Paris’ horen. De zaal is muisstil.  

Explosie

Toch krijgt het publiek niet echt de kans om bij te komen. De hele band is snel weer op zijn plaats en de zanger verschijnt dit keer in een bebloed slagersschort, inclusief slachtmes. Er is geen houden meer aan. We komen toe aan de krakers. Tussen al het industriële muzikale geweld van ‘Rammstein’ en ‘Links 234’ wordt er met vlammenwerpers gevuurd en volgt de ene na de andere vuurexplosie. Bij ‘Feuer Frei’ is de zanger terug in roze bontjas en dat doet helemaal niets af aan zijn indrukwekkende verschijning. Dit is muziek met ballen. Grote hits als ‘Du Hast’, ‘Ich Will’ en een breekbare pianoversie van ‘Mein Herz Brennt’ sluiten de set af. 

Groots

Maar de zaal heeft niet genoeg en ook Feuerengel is niet klaar met Bergen op Zoom. Na het toch wat zoete ‘Sonne’ volgen het snoeiharde ‘Bück Dich’ en ‘Pussy’ (mét spuitende dildo). Opnieuw verlaat de band het podium om na een paar minuten terug te keren om nog één keer groots uit te pakken. Onder de rustige tonen van ‘Hiafisch’ gaat een zwarte rubberboot, met daarin een fan, over de hoofden van de bezoekers de zaal rond. Als de finale dan uiteindelijk komt met het wondermooie ‘Engel’ lijkt het vergeten dat het hier om een tributeband gaat. Dat is een groot compliment voor Feuerengel.