Het ging vier jaar geleden hard voor de garageband The Black Marble Selection. Na een show bij De Wereld Draait Door volgden talloze optredens de zeskoppige formatie uit Tilburg: festivals, de Popronde en een tour met The Kik. Toen begin dit jaar zanger Jean-Paul Lilipaly plotseling de band verliet, is de band samen met Dave von Raven (The Kik) en Marcel Fakkers (ex The Madd) de studio ingedoken om een nieuwe plaat op te nemen. Het resultaat wordt in februari 2017 onder V2 Records uitgebracht. De band geeft drie try-out shows alvorens te gaan toeren. Vanavond, 8 december, de eerste test in De Piek in Vlissingen.

De Aarle-Rixtelse band Mooon trapt af met een heerlijk onvervalste mix van skiffle en surf. Het trio ziet eruit alsof ze 50 jaar te laat zijn geboren en dat is terug te horen in de muziek. Lekker makkelijk weg luisterende blues, goede solo’s en goed op elkaar ingespeeld. Nummers met titels als “Mary, You Wanna?” en “Alice Day” zorgen voor een hoop lol in het publiek, maar zeker naar het einde toe speelt de band echt een goede show vol sixties psychedelica. De heren hebben afgelopen maanden veel kunnen optreden met de Popronde en binnenkort volgt een debuutplaat. De redactie van 3voor12 Zeeland is benieuwd!

Na een korte pauze volgt The Black Marble Selection. Zoals eerder gezegd is de band eerder dit jaar zanger Jean-Paul Lilipaly kwijtgeraakt en heeft gitarist Erik Bus de zang op zich genomen. Op de nieuwe plaat heeft de band geprobeerd een nieuw geluid neer te zetten, onder andere door het gebruik van meer instrumenten. Dat is op het podium te zien, want bijna elke vierkante centimeter is bezet door een instrument of accessoire. 

The Black Marble Selection begint zonder aankondiging en het duurt even voordat het publiek doorheeft dat het niet om een soundcheck gaat. Dat komt deels omdat het geluid niet zo goed is – zanger Erik Bus is nauwelijks te verstaan – en deels omdat de band nogal twijfelachtig speelt. Het is ruim een jaar geleden sinds het laatste optreden en dat is te merken. De band staat een beetje ongemakkelijk op het podium en bijna alle instrumenten spelen precies dezelfde partijen. Het optreden wordt er niet echt beter op naarmate de tijd vordert en tot overmaat van ramp begeeft de versterker (of gitaar?) van Erik Bus het halverwege de set. Er gaan bijna tien minuten stilte voorbij voordat de band weer verder gaat. Dit soort voorvallen doet geen enkele band goed en The Black Marble Selection lijkt niet echt te herstellen van dit muzikantenhorror-scenario.

De nummers lijken dik in orde en de nieuwe instrumenten voegen veel toe aan het geluid van de band. Voor de komende twee try-outs in Eindhoven en Breda kan de band nog wat schaven aan de show. Hopelijk volgt dan een toer die van The Black Marble Selection waardig is: brutaal en vol energie.