35 jaar ‘t Beest: het verjaardagsfeestje

Snaren breken, in-your-face punk en speciaalbier

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Iedereen die in Goes woont en zo nu en dan onder zijn steen vandaan kruipt, heeft het al gehoord: ‘t Beest bestaat 35 jaar! Dat feestje werd zaterdagmiddag gevierd met een klein festivalletje en ‘s avonds met een optreden van Gotcha!

De eerste act, Stone Apple Jam, schittert door afwezigheid. Volgens ‘t Beest is de band op de nacht voor ‘t Beest-feest onofficieel uit elkaar gegaan, maar de Facebookpagina van Stone Apple Jam beweert dat ze niet kunnen spelen wegens “a violent incident last night”. Wat er ook gebeurd is, ‘t Beest heeft gelukkig nog een vervanging kunnen vinden: The Unknown Children. Deze punkband neemt zijn punkhouding heel serieus door het juist niet zo serieus te nemen. De grappen en grollen tussendoor halen het tempo een beetje uit het optreden, maar dat kun je de band niet kwalijk nemen: de muzikanten hadden weinig tot geen voorbereidingen kunnen treffen en ze hebben waarschijnlijk ook nog niet genoeg nummers om een halfuur te kunnen vullen. Zit er  diepgang in de nummers? Mwah. Kan het de band iets schelen wat je ervan vindt? Nah. De gitaren en drums staan op standje ‘klagende buren’. Zolang de band maar kan spelen is The Unknown Children tevreden.

Er zit een uur tussen de optredens van The Unknown Children en Herman Brock Jr., dus nemen we even de tijd om door het kleine marktje te lopen. Er is een vinylstand, een stand van FunFest waar je alvast de early bird kunt halen voor de volgende editie (met onder andere Knarsetand en The Mysterons!). Er is een klein kledingtentje en dan net naast de ingang: een stand van ‘t Beest. Er zijn speciale totebags van ‘t Beest, gelimiteerde t-shirts en misschien nog wel het beste: De Natte Toegift. Speciaal voor ‘t Beest gebrouwen bier. Als we er een van de tap hebben gekregen, lopen we weer naar het podium midden op de Beestenmarkt en aanschouwen daar Herman Brock Jr.

Die combinatie Beest-bier/Brock Jr. doet het toch wel aardig. De countrybilly van deze Terneuzenaar weet meteen te boeien. En dat met slechts vier man! Het bijzondere van Brock is zijn zang, die goed balanceert tussen zingen en praten. Dit mag dan zo nu en dan wel een wat weghebben van Bob Dylan: het geeft wel een soort rustige toon aan zijn optreden. Dat terwijl de banjo, contrabas en gitaar met vurige overgang worden gespeeld. Zo hard, dat Brock Jr’s snaar breekt en hij iemand uit het publiek vraagt om zijn snaar te vervangen. Hierna volgt een geslaagde versie van Iggy Pop’s ‘Lust For Life’, maar hierna lijkt de set wat in te kakken. Dit komt omdat er afgezien van de verrassende ‘Lust For Life’ niet veel afwisseling in de set zit. 

Dit feestje heeft niet heel bijzonder lang geduurd, maar gaat nog door met Gotcha!. Voor wie het nog niet doorhad: ‘t Beest is weer geopend! Het 35ste seizoen ligt aan onze voeten, en wat voor één! Fresku, Death Alley, King King, Mark Foggo en nog een hoop andere bands zullen onze zintuigen weer doen prikkelen in de mooiste zaal van Goes. Gefeliciteerd, ‘t Beest! Tot de volgende 35.