Dijkrock startte afgelopen zaterdag om twaalf uur met het open podium. Lokale bands, die zich van tevoren hadden aangemeld, strijdden voor een betaald optreden tijdens Dijkrock 2016.

Het begint vrij rustig. Maar omdat het een vrij klein festival is en veel bezoekers elkaar kennen, is de sfeer al snel feestelijk. Ook hebben de bands die spelen op het open podium wat support bij zich. De stembiljetten worden uitgedeeld; vandaag is de waardering van het publiek de grootste doorslag.
 
Aan King Pistache de eer om het festival muzikaal te openen. Een jonge poprock coverband. Het heeft wat meer pit nodig, de set kabbelt maar een beetje voort. Het feit dat ze spelen met een zanger én een zangeres, maakt het wel een afwisselend geheel.
 
Tot voor kort woonden alle  bandleden op de Brabantse Wal, van daar hun bandnaam; The Walleez. Deze speelt covers van onder andere U2 en Mumford & Sons. De dynamiek was niet al te best: de band speelde van begin tot eind alles volle bak en dat was jammer. Wel een goede songkeuze en goed gecoverd.
The Black Carrots is een stevige hardrock coverband. De bandleden gebruiken het volledige podium, de showfactor is duidelijk aanwezig. Ze spelen strak, strakke riffs en drumfills en ook de interactie met het publiek is sterk.
 
Een van de bands die eigen nummers maakt en speelt, is Trading The Crow. Punkrock à la Green Day. Een band die met veel plezier speelt, maar nog wat verlegen overkomt. Dat is nergens voor nodig, want ze spelen een goede set.
 
In een talentenjacht voor Dijkrock verwacht je niet snel Friezen. Toch is vandaag de band Homeward Bound het hele land door gereden om hier voor ons te spelen. Ook deze muzikanten spelen hun eigen  nummers,geïnspireerd door onder andere Foo Fighters en Pantera.
De afsluiter van het open podium is Blackfisz. Deze bestaat uit drie doorgewinterde bluesgiganten, met vooral eigen werk. Stevige rock en blues is aan hen wel toevertrouwd.
 
De winnaar van dit open podium krijgt een betaald optreden in het programma van 2016. De stembiljetten werden ingeleverd en de punten geteld… En de winnaar is…The Black Carrots. Absoluut een terechte winnaar. Wat stijl betreft had de band aardige concurrentie van Homeward Bound, maar qua performance staken ze met kop en schouders bovenuit. Volgend jaar zien we The Black Carrots dus terug op Dijkrock. Tot dan!