Vroonland wordt lichtbrenger

PHOS is nieuwe artiestennaam voor Eveline Vroonland

Gijs Kamphuis ,

PHOS, zo moeten we Eveline Vroonland vanaf nu noemen. Het is de nieuwe artiestennaam van de artieste die terug kijkt op een succesvol jaar. Haar single ‘Save Aand Sound’ is opgepikt door de Nationale radio en haar naam is voorzichtig gevestigd. Als 3FM serieus talent gaf ze een optreden tijdens de Popronde van Middelburg. Een mooie gelegenheid om eens bij te praten.

Theehuis Honey Pie is volgelopen voor het optreden van Vroonland. Deels met familieleden (die ook keurig allemaal vooraan zitten), deels met publiek dat gewoon benieuwd is naar de kunsten van de in Heinkenszand geboren zangeres. “Ik moet bekennen dat ik al heel lang niet meer in Heinkenszand ben geweest,” lacht ze voorzichtig. “Ik zou graag nog een keer een bezoekje brengen om herinneringen op te snuiven en wat oude bekenden te spreken.” Met de plannen die ze heeft kan dat bezoek nog wel eens lang op zich laten wachten. Vanavond is het namelijk haar laatste optreden in ‘oude stijl’, want vanaf volgend jaar wordt het anders en richt zij zich op een internationale doorbraak. “Ik verander mijn artiesten naam in PHOS omdat het over de grens gewoon beter werkt.” Phos is de afkorting van Phosphoros, dat lichtbrenger betekent. Tevens was Phosphoros de god van de morgenster, beter bekend als de planeet Venus. 
 
Trip in een onderwaterwereld
Vroonland’s debuutalbum ‘Never Obsolete’ zal dus onder de die naam uitkomen. Ook de loop station waarmee ze zichzelf begeleidt en waarmee ze doorbrak lijkt te gaan wijken. Al wil Vroonland nog niet het achterste van haar tong laten zien: “Na dit optreden wordt een liveoptreden helemaal anders. Hoe? Dat zal je nog wel merken als het zover is”, klinkt het wat ontwijkend. “Op het album zal mijn dream and bass-stijl nog verder zijn uitgewerkt, met veel dromerige vocalen en diepe baslijnen. Het wordt een soort trip in een onderwaterwereld.” 
 
Aandacht
De trip op haar EP ‘The Jump’, met daarop ‘Save And Sound’, was ook al niet misselijk vonden de tv- en radiomakers in Hilversum. Ze krijgt het stempel 3FM Serious Talen, haalt twee keer De Wereld Draait Door en doet de voorprogramma’s van Alison Moyet, Kris Berry & Perquisite en Eefje de Visser. Vroonland is nuchter onder het succes. “Ik denk niet dat het me heeft veranderd als mens. Ik ben me erg bewust van wat media-aandacht met je kan doen. Ik heb veel collega-muzikanten zien veranderen omdat hun ego gestreeld of gekrenkt werd. Ik denk niet dat het goed is om je eigenwaarde daar van af te laten hangen of je keuzes te baseren op het krijgen van die aandacht. Aan het einde van de dag ben je net zoveel mens als ieder ander en kan het elk moment voorbij zijn. De aandacht die mijn muziek krijgt is natuurlijk een groot compliment en motiveert me om te blijven doen wat ik graag doe.” 
 
Genieten
Hoewel ze niet meer in Zeeland woont, is de zangeres haar roots niet vergeten. “Zeeland heeft hele mooie natuurgebieden. Ik houd heel erg van strandwandelingen en lopen langs wijde vlaktes. Ik vind het fijn om daar de rust op te zoeken. Mijn ouders wonen er en die breng ik dan ook graag een bezoekje. Bij optredens net als vanavond vind ik het leuk dat ze er ook zijn. Het is leuk om dan een nummer aan mijn moeder op te dragen. Daar genieten we allebei van.”