The Opposites veranderen Bergs poppodium in Gebouw-Thunder

Jeugd laat zich opwarmen door Ronnie Flex

Tekst: Daniel Vervelde Foto’s: Erik de Klerck ,

Een uitverkocht Gebouw-T; de hiphopliefhebber uit Bergen op Zoom en omgeving maakt het niet iedere maand mee. Maar vrijdagavond was het wel raak! Of dat verrassend was? Zeker niet! Met Ronnie Flex, vooral populair onder jongeren, en de grootmachten van The Opposites stonden er namelijk twee flinke namen op het programma.

Warming-up
Met The Opposites als hoofdact, is het voor de supportact zaak om het publiek goed op te warmen. De mannen uit het Noord-Hollandse Heiloo en Noordeinde kunnen de zaal nogal eens laten bewegen en om blessures te voorkomen is een goede warming-up dan noodzakelijk. Met Ronnie Flex in het voorprogramma lijkt het publiek zich echter geen zorgen te hoeven maken.
 
Met name de jongere aanwezigen gaan flink uit hun dak op de muziek van de rapper uit Capelle aan de IJssel. Op zowel zijn bekendere nummers als ‘Krokobil’ en ‘Allermooiste feestje’ als tracks die misschien wat minder bekend zijn, zoals ‘In een jet’, wordt er flink heen en weer gebeukt en gesprongen. En dan tovert Flex ook nog eens zijn vriend Kid de Blits, net als tijdens zijn vorige show in Bergen op Zoom, uit de hoge hoed, die het publiek met zijn knaller ‘Uit de Noordzee’ helemaal tot het uiterste drijft.
 
Het zweet staat bij iedereen op het voorhoofd. Flex zijn nieuwe pareltje ‘Zusje’ komt dan ook niet geheel ongelegen. Het rustige, maar populaire nummer geeft het publiek de kans om even op adem te komen zonder dat zij zich daarbij hoeven te vervelen. Er ontstaat een wat meer relaxte sfeer in de zaal en de jeugd hangt werkelijk aan de lippen van de rapper. Wanneer de meeste zweetdruppels weg zijn geveegd, haalt Flex tot slot de Levensmannen, de rapgroep waar hij onderdeel van uitmaakt, op het podium om zijn show op een waardige manier af te sluiten.
 
Thunder
De toon is gezet en voor een groot deel van de zaal kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. En dan moeten The Opposites nog op de bühne verschijnen. De formatie, bestaanden uit Big2 a.k.a. Twan van Steenhoven en Willem de Bruin (Willy), worden aangekondigd als ‘De meest succesvolle Nederlandse hiphop-act ter wereld’. De verwachtingen van de zaal worden er dus alleen maar hoger op.
 
Wanneer de heren op het podium verschijnen, is het publiek alles wat daarvoor gezegd en gedaan was echter al lang weer vergeten. Tenminste, zo lijkt het. De uitverkochte Rabozaal gaat compleet uit zijn dak wanneer The Opposites aan hun aaneenschakeling van hits beginnen.
 
De show van het Noord-Hollandse rap-duo is op dat punt redelijk te vergelijken met het optreden dat De Jeugd van Tegenwoordig enkele weken geleden op hetzelfde podium gaf. Maar daar blijft het dan ook bij. Want waar laatst genoemde groep het publiek vooral liet springen met de armen in de lucht, daar gaat het bij The Opposites flink tekeer. Zij verzoeken de jongste aanwezigen dan ook vooral aan de zijkant te blijven staan om ongelukken te voorkomen.
 
De meeste tieners geven hier gehoor aan en dat is, zo blijkt later, maar goed ook. Want op nummers als ‘Geen klasse, geen stijl’, ‘Me Nikes’ en zelfs de remake van Doe Maar’s ‘Belle Hélène’ gaat het flink los en glijdt er regelmatig iemand onderuit in de beukende menigte. Erg vindt men dat niet. Opstaan en verder gaan is de insteek van de avond.
 
En die gedachte wordt nog maar eens benadrukt tijdens de door Yellow Claw geproduceerde knaltrack ‘Thunder’, dat gezien kan worden als de anthem van de avond. Want ‘Hard gaan, we gaan Thunder!’ was absoluut de motivatie waar het grootste gedeelte van het aanwezige publiek mee naar Gebouw-T, liever gezegd: Gebouw-Thunder, was gekomen. Gooi daar de flinke opzwepende dosis energie en een uitstekende performance van The Opposites bij en je krijgt een knalfeest om niet snel te vergeten.