Geen sterallures op Festival Onderstroom Geen sterallures op Festival Onderstroom

Vier dagen lang nationale en internationale bands in Vlissingen

, Tekst en foto's: Karlijn de Splenter

Geen sterallures op Festival Onderstroom

Vier dagen lang nationale en internationale bands in Vlissingen

Tekst en foto's: Karlijn de Splenter ,

Festival Onderstroom (dat plaatsvond van 10 t/m 13 juli) in Vlissingen is vooral bekend om theatrale voorstellingen en humoristische acts. Toch hebben ze ieder jaar ook een muziekprogramma en die van dit jaar was ijzersterk. Grote namen waren er niet, maar wel een aantal (inter-)nationale acts die niet onderdoen voor gevestigde bands. Voordeel? Vier dagen lang lekkere muziek zonder sterallures. Met als afsluiter de Bandstafette.

Spetterende Italiaanse openingsband

Het festival opent donderdagavond op de Oude Markt met Italiaanse band Baciamolemani. Een ‘stelletje ongeregeld bij elkaar’ die vanaf de eerste minuut het publiek betrekt bij hun feestje. Al gauw gaan de voetjes van de negen muzikanten van de vloer en ook het publiek gaat los op de opzwepende Italiaanse ritmes. De eerst nog wat lege markt is al snel goed gevuld. Met een vleugje Balkanmuziek is de show af en wordt iedereen meegesleept in het feestgedruis. Enigszins afgeleid door het oranje podium, dat wel iets wegheeft van een springkussen, oogt ietwat fout. Maar, het was natuurlijk wel geweldig geweest als het Nederlands voetbalelftal de WK-finale had gehaald. De invallende schemering met de Sint Jacobskerk op de achtergrond maakt gelukkig veel goed.

Eerder op de dag was er muziek van gypsyband Balcony Players en Blitzkikkers op het Bellamypark. 

Vrijdag is muziekdag

Vrijdag is Muziekdag op Festival Onderstroom. Dat betekent dat er veel optredens door heel de stad zijn van lokale artiesten. Op Plein Vierwinden trekken Peter Kempe en Wouter Verhelst veel bekijks. Deels dankzij hun bekendheid van The Juke Joints en The Bue Clay, maar zeker ook omdat ze een goede akoestische show neerzetten.
Anders is dat voor Zitakula op de Oude Markt. Zij krijgen de markt niet gevuld met hun softe exotische wereldmuziek. Overigens wel goede muziek (een mix van Westerse funk, jazz, blues en samba) maar niet echt heel spannend. De interactie met het publiek ontbreekt. De bandleden lijken namelijk in hun eigen wereld te zitten en brengen veel nummers met gesloten ogen.

Andere bandjes die gespot zijn op de Muziekdag zijn: Amariszi, Hilbrandt en Willie Darktrousers en de Rockstars.

Kekke deuntjes op zaterdag

Op de derde dag zijn onder meer Tim Vantol en Men of Mega van de partij. Twee uitersten in muziekgenre, maar ze hebben wel één ding gemeen: ze weten hoe ze een show neer moeten zetten. Tim Vantol doet dat met rauwe rock op het Bellamypark. Het kleine circustentje op het park blaast hij al na twee seconden omver. Aansprekende muziek met pakkende teksten.
De mannen van Men of Mega uit Utrecht hebben hun Gameboy naar Vlissingen meegebracht. Aangesloten op een mengpaneel maken ze geniale muziek met als rode draad old school Nintendodeuntjes. Irritant? Verre van dat! Geen grote publiekstrekker, maar degene die op het Bellamypark zijn, hebben al gauw de Nintendokoorts te pakken en dansen vrolijk mee op de beats.

Ook lekker: Napalma (uit Brazillië) en La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir.

Afsluiten met de Bandstafette

 Vijftig Zeeuwse muzikanten verzamelen zich zondagmiddag op de Oude Markt voor de jaarlijkse Bandstafette. Eerst voor de repetities, ’s avonds voor het echte werk. In verschillende formaties laten de muzikanten hun skills zien. Van oude klassiekers (Aretha Franklin) tot top 40-muziek (Avicii). Datzelfde geldt voor de deelnemers. Het is een mengelmoes van de oude rotten in het vak en jonge meisjes die net in de muziekwereld komen kijken. Soms een tikkeltje vals, maar het plezier van de muzikanten straalt er van af. Al ogen de nieuwelingen soms wel wat zenuwachtig, iedereen doet aandoenlijk zijn best. Een fijne afsluiter van het festival!
Verder op deze dag: Rolling Beat Machine (creatieve act met een aantal Bob Dylan covers) en Small Time Crooks.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland