Geslaagd 10-jarig jubileum Southpark festival

Tussen groot buurtfeest en klein popfestival

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Joris van Moort + Rene Kauwenbergh ,

Het festival lijkt aan het begin van de middag een beetje in het water te vallen, door het miezerige weer. Maar naarmate de zon vaker tevoorschijn komt, loopt het Meiveld in Middelburg toch aardig vol. Vooral tegen de tijd dat Miss Montreal het podium betreedt komt de drukte echt op gang. Naast de twee podia is er voor het eerst de House Kamer, waar in de avond drie DJ’s draaien. Het geluid wordt daar soms wat overstemd door dat van het hoofdpodium, maar dat weerhoudt de bezoekers er niet van een dansje te komen wagen. Het festival heeft een gezellige, wat intieme sfeer en viert vandaag haar 10-jarig bestaan.

Het gevoel is toch een beetje dubbel. Een 10-jarig jubileum moet natuurlijk groots gevierd kunnen worden. Maar, vorige maand werd duidelijk dat voor Southpark het geld op is. Zowel Navarone als Def P & the Beatbusters werden afgezegd. Er werd geschrapt in de straattheaterprogrammering en op Ebay startte de organisatie een veiling om geld in te zamelen. Het festival zweeft al jaren tussen de status van groot wijkfeest en kleinschalig popfestival. De vraag is of het allemaal iets te ambitieus is gezien de last-minute afzeggingen…
 
Al vroeg in de middag begint de Middelburgse band Going Dutch. Een vijfkoppig pop/rock band met hoorbare invloeden van Keane. Those Damn Dukes brengen stevige southern bluesrock en schudden het publiek even goed wakker. Ze staan vandaag zelfs met drie gitaristen sterk en dat scheurt er goed op los. Ze staan duidelijk met plezier op het podium Ouderwetse rock-n-'roll met een frisse spirit. De band staat bij dit optreden even stil bij een dramatische gebeurtenis. Het nummer ‘Free Bird’ van Lynyrd Skynyrd wordt opgedragen aan Crappydog Peter van Liere, die nog altijd vermist wordt.
 
Geert & The Chiefs deden mee aan Pop aan Zee en zijn sindsdien op diverse festivals en podia te zien. Ze spelen vrolijke songs, waarvan de sfeer wisselt van ingetogen naar stevige rock. Zanger Geert weet zonder moeite het publiek enthousiast te krijgen, een potje mee te laten zingen met de handen in de lucht. De singer-songwriter Ed Struijlaart staat met zijn band als een huis. Luchtige feelgood songs worden met enthousiasme gebracht. De onderlinge klik is zichtbaar en dat maakt het plezierig om de band te zien spelen. Al blijft het publiek wat stijfjes staan, ze brengen de sfeer er goed in.

Ook Jimmy Dumbell is één van de Pop aan Zee-bands die we dit jaar op verschillende podia treffen. Ze spelen vandaag voor een vrij klein publiek. Ze spelen zeker niet slecht, maar de band komt een beetje terughoudend over, in vergelijking met eerdere optredens. De bandleden lijken iets minder enthousiast en dat neemt een beetje de energie weg die ze anders wel met zich meebrengen.

Rigby gaat spetterend van start, ze knallen er meteen goed in. Goede dynamiek, afwisseling van sfeer en mooie driestemmige zanglijnen maken het een plezier om deze band te zien spelen. Ze weten het publiek zeker te bekoren met hun pop/rock songs. De zanger duikt halverwege het optreden nog het publiek in om een dansje te wagen met Ed Struijlaart, die nietsvermoedend staat te luisteren.

Dat het regent is voor de band Steady New Sounds geen probleem. Vol goede moed speelt de derde Pop aan Zee-band van vandaag hun set tot de zon weer gaat schijnen. De Beatles-look en hun Liverpool sound zijn kenmerkend voor deze band. Met elk optreden worden ze zichtbaar zekerder. Ook vandaag geven ze weer een sterke performance.

The Dirty Daddies sluiten de band-acts af. Zoals altijd een knallende show, met een medley van gouwe ouwe rockplaten. Ondertussen in de House Kamer, een tent ingericht als heuse huiskamer met bankstellen, salontafeltjes, kamerplanten, lampenkappen en in een hoek zelfs een strijkplank met waslijn en strijkgoed, trappen Ot & Steef de avond af. Ze brengen een toffe sfeer met hun relaxedte club - en deep housetracks. Af en toe een lekkere oldschool plaat tussendoor, een goed begin.

Lance & Donny zetten de chille beat voort, maar draaien gaandeweg wat steviger. Van trance naar techno, met ook wat oude pareltjes. Het wordt ook wat drukker op het veld rond de House Kamer en men danst er lekker op los.

DJ Joachim draait (minimal) tech house en techno. Een prima opvolger van zijn voorgangers, ook hij brengt zijn publiek behoorlijk in beweging. Deze eerste editie van de House Kamer bevalt zeer goed en is zeker voor herhaling vatbaar!
 
Marsha zingt vanavond mooie soulvolle songs. Samen met een drummer en een contrabassist weet ze een zwoele sfeer neer te zetten. Opvallend zijn de blues (cover)songs die ze zingt. Dit heeft ze niet veel vaker laten horen en brengt een geheel ander stemgeluid, mooi donker.
 
De publiekstrekker van deze dag is Miss Montreal. Na een optreden in Zwolle en dus een aardige rit achter de kiezen, staat ze toch fris en vol energie met plezier te spelen. Miss Montreal laat zien wat ze in huis heeft en speelt haar bekendste nummers hits ‘I Am Hunter’, ‘Just A Flirt’, ‘Better When it Hurts’ en zelfs een hardcore cover van ‘Wonderfull Days’. En dat werkt aanstekelijk op het publiek, dat met volle teugen van dit optreden geniet.
 
Kortom, ondanks de regenbuien was Southpark weer als vanouds gezellig. Net iets te groot voor een wijkfeest, net te klein voor een serieus popfestival. Een festival met een eigen willetje, dat uitblinkt in multi-culturele gemoedelijkheid. Laten we hopen dat het benodigde bedrag voor Southpark 2014 beschikbaar komt.