Interview Says Who? & DJ Vindictiv

Beats van buiten bekend terrein

Tekst: Jos Rouw, Foto's: 3voor12/Zeeland ,

Het is hoog tijd dat Zeeland kennismaakt met Says Who? & DJ Vindictiv. De redactie van 3VOOR12/Zeeland ging daarom in gesprek met de producers uit Middelburg: Over leerzame ontdekkingen, waarom jazzartiesten de meest ontspannen mensen ooit zijn en hoe de komende plaat tot stand komt zonder restricties, zonder deadline: “Alles is gebaseerd op vibes.”

Villa 65 en Echo Audio

Het beruchte radioprogramma Villa 65 van Kees de Koning, 2Tall en DJ Knowhow maakte iets in  Chris Smith a.k.a. Vindictiv los: “Die Knowhow, ik dacht, wat dóet ie? Dat was allemaal nieuw. Mengtafels, scratches… ik was om.” Op zijn 15e kocht Vindictiv zijn eerste draaitafel. “Sindsdien zit ik erin. Dat was een Technics SL D3, van Echo Audio, shoutout naar Flip. Ik ben nu 35, grappig om terug te kijken hoe dat ontwikkeld is.”
 
Vanuit hun gemeenschappelijke interesses kwamen Sven de Lijser a.k.a. Says Who? en Vindictiv elkaar vanzelf tegen. Hun eerste gezamenlijke wapenfeit was de Fremdvibes EP uit 2010, sfeervolle instrumentals met hiphop als basis en duidelijke invloeden van jazz en soul. Op hun nieuw album kijken de twee producers wat verder, een natuurlijke ontwikkeling: “Andere dingen zien is goed voor je. Als je jong bent heb je misschien een stugge, puristische houding. Hiphop, funk, jazz en verder niks, de rest is wack.” Vindictiv lacht. “Ik speel ook in Pieter Matthys & Sons Uniques. Een cross-over, dub, ska, pop. Da’s leerzaam,” vervolgt hij. “Je ziet bijvoorbeeld bij veel rappers dat ze niet buiten hun bekende terrein willen stappen. Maar andere dingen zien is goed voor je, die wijsheid steek je in je zak en daar heb je ooit wel iets aan. Je wordt er open van, beter van.” 
 
Hij haalt Wudstik aan, de veelzijdige muzikant die van hiphopcollectief DAC naar metal naar The Voice of Holland ging: “Die belemmert zichzelf niet, hij komt uit die comfort zone. Daar doe ik m'n petje voor af.”
 

Rauwe synthsounds en gekke tempo’s

“Het nieuwe project heeft allemaal andere tempo's, andere grooves, een andere sound dan wat we deden op die Fremdvibes EP,” vervolgt Says Who? “Rauwe, ouwe synthsounds, analoog opgenomen. Mijn zus reist nogal rond en neemt wel eens wat instrumentjes voor me mee. Dat geeft interessante nieuwe geluiden.” 
 
De Bressiaander van oorsprong merkt dat hij de kunst van het samplen inmiddels ook anders benadert: “Nu luister ik een plaat een paar keer extra. Dan ontdek je nieuwe dingen en denk je ‘dat dat niet eerder in me is opgekomen’.” 
 
Vindictiv knikt: “Dan maak je stappen.” Muziek van het Britse Blur komt voorbij op de achtergrond. “Dit inspireert mij ook,” merkt Vindictiv op. “Ik word door van alles getriggerd. Qua elektronica wil ik ook andere dingen maken, gekkere tempo's opzoeken. Heel veel mislukt wel, maar ook alles wat nooit het daglicht ziet, heb je nodig voor je leerproces.”
 

Verlammen

“Luister ik iets na een paar dagen terug, dan vraag ik me soms af wat ik aan het doen was,” bekent Says Who?, die behoorlijk perfectionistisch is. Vindictiv heeft dat minder: “Ik heb vaak juist het gevoel dat onvolmaaktheid ook iets toevoegt. In onze gesprekken zoeken we naar wat de ander denkt en dan ga je ook kritisch luisteren. Soms moet je het even laten liggen, want if you overanalyze, you paralyze. We komen er altijd wel uit.”

Alles is gebaseerd op vibes

“We gaan niet voor een deadline, we geven ons over aan het gevoel. Nu gaan we iets maken omdat we het gevoel hebben dat we dat moeten doen. Daarna ga je verder denken: een vocalist erop of niet, misschien een trompettist.”
 
Of er inderdaad gastbijdragen op de plaat staan? Vindictiv vertelt dat in elk geval saxofonist René Everts van Capital Sentimental meedoet. “Ik liet hem een hele zooi tracks horen en hij werd getriggerd door een track waarvan ik dacht dat die het minst voor de hand lag voor een saxofonist. Maar als je hele project een kwestie van gevoel is, moet je dat bij andere artiesten ook toelaten. En dat is tof. Alles is gebaseerd op vibes.”
 
Says Who? en Vindictiv geven hun instrumentale tracks momenteel vooral voornamen. 'Paula' komt voorbij. Dan gaat ons gesprek over de gekke titels die je soms op jazzplaten langs ziet komen, zoals 'Paalangst' van de Ploctones. Dat brengt de twee bij hun gemeenschappelijke waardering voor jazzmusici.
 

Wat je kunt leren van jazzmuzikanten

“Jazzcats zijn de leukste lui om mee te hangen,” vertelt Vindictiv enthousiast. “Nederland, België, Frankrijk, maakt niet uit: ze zijn zo laid back. Die stressen niet, staan overal voor open, totaal geen ego.” Says Who? gaat bescheiden verder: “Met jazzgasten denk je ook, wij zitten beats in elkaar te knutselen terwijl zij echt gruwelijk zijn.” 
 
Dat kan Vindictiv beamen. “Toen ik een jaar of 24 was en ik voor het eerst met jazzartiesten speelde, voelde ik me klein. Ik dacht ‘ik ben tien jaar bezig en ben nog nergens’. Maar wat doen zij? Ze komen naar je toe en draaien het om, ze flippen helemaal op je shit, omdat ze zien dat je iets nieuws doet. En dan respecteren ze het dat je toch weet wat je doet.” 
 
“Toen dacht ik ‘wow’. Want als kerels van een jaar of 45 die al in The Knitting Factory hebben gespeeld, zoveel platen hebben gemaakt, zoveel deals hebben gehad – als die al zó doen naar mij toe, dan wil je gewoon niks meer te maken hebben met bekrompen gedrag. Het kinderachtige aan hiphop. Je ziet Coldplay toch ook geen koppen kraken met The Editors of Franz Ferdinand?”
 

Het moet leuk blijven

“Wat ik ook opstak van jazzmuzikanten,” vervolgt Vindictiv, “is hun houding van het is wat het is als dingen tegenzitten. Als je jong bent en een gig vervalt, bijvoorbeeld, dan baal je, vanwege je bewijsdrang. Maar die jazzcats denken meteen, op naar het volgende. Sowieso willen ze positieve energie om zich heen. Als het negatief wordt, taaien ze af. Ze hebben gelijk: het moet leuk blijven. Daarmee kom ik weer bij ons project, het gaat om het gevoel. Essentieel.” 
 
Neem meteen een voorproefje op het nieuwe werk van Says Who? en Vindictiv. Download gratis het tweeluik 'Breezy'. Een aanrader van de redactie van 3voor12/Zeeland! 
 
Hoe het ervoor staat met de plaat? De Middelburgse producers houden je op de hoogte via Twitter: volg ook @SaysWho6 en @DJVindictiv.