GEM is terug in een nieuw jasje GEM is terug in een nieuw jasje

En laat the Strokes achter zich

, Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse

GEM is terug in een nieuw jasje

En laat the Strokes achter zich

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse ,

Om alvast in de stemming te komen trakteert GEM voor aanvang van het concert in ‘t Beest, het publiek van café La Strada op enkele akoestische nummers. Goede muzikanten hebben weinig nodig om hun liedjes tot leven te brengen, zo bewijst de band met enkele gitaren en sterke samenzang. De toon is gezet en doet smaken naar meer.

 Het is dringen op het podium van 't Beest. Voor GEM speelt Kai Disko en beide bands hebben een flinke bezetting en dito instrumentarium. Het uit Middelburg afkomstige Kai Disko, dat is five boys in one band. Ze spelen geen swingende disco nummers, zoals je misschien zou verwachten, maar een eigenzinnige mix van indie-pop en mini rockopera's. Hun muziek slaat aan en brengt de zaal direct in een vrolijke stemming.

 Hierna is het podium aan GEM. Al verschillende keren heeft deze band door Zeeland getoerd, maar de bezetting wisselt nogal eens. Maurits Westerik was altijd al de frontman van de groep maar is nu duidelijk zijn eigen weg ingeslagen. Na een 'sabbatical' van enkele jaren schreef hij de nummers die het nieuwe album Hunters Go Hungry vorm geven. Hij verzamelde vervolgens nieuwe muzikanten om het podium mee te delen. En dat leidt tot een ijzersterke bezetting. De nieuwe live-band van GEM bestaat naast Maurits Westerik uit diverse gevestigde namen: lead-gitarist Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize), bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski), drummer Bram Hakkens (Kyteman, Illicit), rhythm gitarist Michiel Bel (Illicit, Mdungu) en toetsenist Arjen de Bok (Wooden Saints).

 Niet alleen de line-up, maar ook het geluid van GEM is vernieuwd. Maurits heeft zijn leren jasje verruild voor een strak pak en zijn nummers hebben een zelfde transformatie ondergaan: van gruizige, puntige rock 'n roll tot soulvolle pop met een zekere swing. Daarmee is de schaduw van The strokes, die altijd boven de band hing, verdwenen. De nummers zijn volwassener geworden en stralen een bepaalde rust uit. De jaren zeventig invloeden zijn goed terug te horen in de muziek. Dat is tevens ook het manco van GEM, want vernieuwend of zelfs urgent is het allemaal niet. Maar daar is het GEM ook niet om te doen. Op het podium is het plezier van de bandleden af te lezen. Ze zijn erg goed op elkaar ingespeeld en vormen echt een band. Zonder al te veel woorden is er een goede interactie met het publiek. Daarnaast zijn het ook de dansmoves die een opgewekte stemming in de zaal creëren. Er wordt een enkel oud nummer gespeeld, dat het best bij de nieuwe set past. Good To Know You, het nummer uit de Randstad reclame waarmee de band veel bekendheid verwierf, is er vanavond niet bij. Maar niemand die daar mee zit want de nieuwe nummers zijn stuk voor stuk prachtige popsongs. GEM overtuigt hiermee weer terug in topvorm te zijn, het nieuwe jasje zit als gegoten. 
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland