Scheldeblues: een echt feelgood festival!!

3e editie Vlissings bluesfestival

Tekst: Sandra Burgers Foto's: Jan vanden Berg en Rene Kauwenbergh ,

Het Arsenaal zit goed vol op zaterdagavond 28 januari 2012. Vol met mensen van alle leeftijden en ook: met opvallend veel jongeren. Vol met blues liefhebbers van het brede genre, maar ook met liefhebbers van ‘die ene band’: zeg maar gerust ouderwetse groupies! Er was voor ieder wat wils in de optredens van gastheerband The Blue Clay en de geprogrammeerde bands Bas Paardekooper, het solo optreden van pianovirtuoos Gene Taylor en natuurlijk de hoofdact dr. Feelgood in de grote zaal.

 

Ik sprak familie, bekenden en kennissen van bandleden en ook  een behoorlijk aantal mensen uit aan de muziek grenzende beroepsvelden,  zoals horeca en andere muziekpodia. In de foyer mengt zich het geroezemoes van de vele bezoekers met het gastvrije toetsgeluid van Taylor.

Jan uit Vlissingen vraag ik wat hem naar dit festival toetrekt. “Blues is wat door mijn aderen stroomt, ik kom niet voor een band in het bijzonder maar voor de hele avond”. Jan is hier voor de tweede keer. Het eerste jaar geloofde hij er niet zo in dat het zou lukken om dit type festival succesvol te organiseren, maar hij mag wel zeggen dat dit wél is gelukt. “Ik was gisteravond bij een besloten bijeenkomst in de Viersprong - ook blues - en nu hier: héél leuk allemaal”.
 
Misschien wel de meest enthousiaste van de avond is Melissa, partner van drummer Sander Elderkamp (Blue Clay). Ik zie haar donkere krullenbos wild voor me op en neer springen als Wouter Verhelst zijn crew aankondigt, met daarin natuurlijk háár Sander.
Chris uit Terneuzen komt speciaal voor The Blue Clay en voor dr. Feelgood. “Wij zijn oude bluesliefhebbers hé, vorige week was the Blue Clay in Perkpolder daar waren wij ook bij”. “Ja, wij zijn zeker groupies” lacht Chris, “zo vaak gaan wij achter de band aan”. Het snelle ritme van dr. Feelgood spreekt Chris aan. Maar over het algemeen vindt hij blues fijn, vroeger was hij erg fan van Fleetwood Mac en Queen. “Maar… ja. Verstand komt met je jaren, ja toch”.
 
Een andere bezoeker is Lenno uit Walsoorden. Hij komt samen met Chris. Lenno komt voor blues, hij kent dr. Feelgood nog van vroeger. “Vorige week heeft the Blue CLay nog bij ons gespeeld, in Cultuurpaviljoen De Perk”. “Wouter ken ik van De Perk, toen was ik er ook. Ik kijk graag naar Woutertje. Hij kan nooit half gas spelen, altijd vol erin. Ik heb vorige week een live opname van ze gemaakt, ben al de hele week aan het afmixen’. Ik luister er graag naar”!
Herman Brock jr. (muzikant) is ook van de partij en is heel benieuwd naar dr. Feelgood. “Blues is een gevoel”, deelt hij met een groepje mensen uit Westdorpe dat zegt mentale support te bieden voor ‘hun’ Wouter. “Blues is een gevoel”!
 
Twee jongens van 24 en 25 jaar zijn met het hele gezin gekomen, met zijn zessen. Iedereen heeft het naar zijn zin, “we komen van Koudekerke”. Eén van de heren wil wel een oproepje plaatsen voor een leuke vriendin, maar tja, zegt hij: “meestal zijn de leukste meisjes het meisje van de drummer van de band”.
 
Iederéén heeft het naar zijn zin, dat is wat ik overal hoor. Het is een echt feestje. En daarom  is zeker de afsluiting van dr. Feelgood buitengewoon gepast: de 3e editie van Scheldeblues: een echt feelgood festival!!