Skybicycle - Hours Skybicycle - Hours

Een progressief en psychedelisch full-length album

, Ben Willemsen

Skybicycle - Hours

Een progressief en psychedelisch full-length album

Ben Willemsen ,

“A Skybicycle is a custom made bicycle that you ride upside-down. This unusual position of riding creates the illusion that you are riding on the sky”. Voor Zeeuwse begrippen heeft de Schouwse band Skybicycle ook een ongewone illusie geproduceerd en levert hiermee een mooi illuster en psychedelische progressieve plaat af. De bandnaam wordt eer aan gedaan.

Voor me ligt de eerste en nieuwe full length CD Hours” van Skybicycle. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de hoes en sluit mooi aan bij de sfeer van het album. Twee jaar geleden kwam de band al met hun EP “My Machine”, maar nu is het tijd voor een echte langspeler. Na de CD-presentatie in Brogum op 28 januari dit jaar, ben ik toch wel benieuwd geworden.

De CD telt negen tracks, waarvan de eerste een intro naar het tweede nummer is.  Het intro, “Entrance”, is een mooi ingetogen instrumentaal stuk waarin je op de achtergrond stemmen en een piepende deur hoort. De sfeer van de plaat is gelijk duidelijk; het intro loopt direct door in het tweede nummer “Blind By Trusting You”, een hele goede keuze om de cd mee te beginnen. De link naar de specifieke zangstijl van Fish (Marillion) is vrij snel terug te vinden in nummers als “Using You Again” en “You Were Wrong” terwijl in “The Call” en het bijna 16 minuten durende titelnummer ”Hours” vlagen Pink Floyd en zelfs Led Zeppelin te herkennen zijn. Dit progressieve en psychedelische geluid  wordt soms doorweven met een stevige metalsound die doet denken aan Porcupine Tree en Opeth. Voor elk wat wils dus bij dit veelbelovende debuut van de band, de EP even buiten beschouwing gelaten.

Deze cross-over van stijlen doet het goed, progrock op z’n best is het nog niet, maar de potentie is er zeker. De zang van Stefan Fokker heeft een mooi bereik en spanningsopbouw, maar komt in de rustige stukken soms wat tekort. De samenzang met bassist Vincent Krijger doet de sfeer ten goede.   Het gebruik van de verschillende stijlen en met name de opbouw hiervan is binnen de nummers vrij goed te noemen. Het ene moment zweef je mee op rustige momenten, om even daarna weer wakker geschud te worden. Maar wellicht moet hier en daar nog wat aangescherpt en geslepen worden voordat we van een echt eigen Skybicycle geluid kunnen spreken. Dit neemt niet weg dat met “Hours” de band zeker verrast. Het is een echte luister CD geworden en het valt aan te raden de CD met aandacht te draaien. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland