Virtuoze Al Di Meola zorgt voor intens genieten Virtuoze Al Di Meola zorgt voor intens genieten

Ademloos Renesse

, Ben Willemsen

Virtuoze Al Di Meola zorgt voor intens genieten

Ademloos Renesse

Ben Willemsen ,

Gitaarvirtuoos Al Di Meola uit Amerika komt naar Renesse voor een concert in het Dorpshuis met zijn band New World Sinfonia. Bij het grote publiek redelijk onbekend, maar de echte liefhebbers komen van heinde en verre om hun held en jazz improvisator van bijzondere klasse live te zien.

Ademloos Renesse

Uit het hele land is het publiek toegestroomd naar Renesse. Het dorpshuis is goed gevuld, en je voelt de spanning voor wat komen gaat. Naar deze avond hebben heel wat mensen al lang uitgekeken. En denk niet dat hier vanavond alleen oude sigaarrokende jazzliefhebbers op af komen. Al Di Meola spreekt nog steeds jong en oud aan, dat is vanavond maar weer eens duidelijk.

Wegens het overlijden van Di Meola’s vader was het concert van 14 mei uitgesteld naar vanavond. Ondernemer Ludo Vlaander uit Renesse heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Al naar Renesse is gekomen, mede dankzij lokale sponsors.

De avond wordt op speciale manier geopend door Rinus Pankow, beheerder van het dorpshuis. Met een prachtig gedicht dat het niet mooier wordt na vanavond. De intieme setting is het prachtige decor voor dit optreden. Met een luid applaus komt de meester op het podium en kondigt de band aan, Fausto Beccalossi op accordeon, Peo Alfonsi op akoestische gitaar, Peter Kaszas op percussie. Als de eerste tonen uit de gitaar komen is het doodstil in de zaal. Di Meola en zijn band New World Sinfonia spelen voornamelijk nieuw werk van de laatste cd ‘Pursuit of Radical Rhapsody’, maar ook enkele klassiekers van Di Meola komen voorbij. De nummers zijn een mengeling van jazz en wereldmuziek en weerspiegelen de rijke invloeden van flamenco, tango, het Midden-Oosten, Braziliaanse en Afrikaanse muziek. De begeleiding van Fausto Beccalossi op accordeon is van een bijzondere klasse en geeft de muziek een bijzondere lading. Peo Alfonsi op tweede gitaar zorgt ervoor dat Di Meola kan excelleren en improviseren waardoor het publiek aan het einde van de nummers geheel uit z’n dak gaat. 

Dat deze heren van bijzondere klasse zijn, dat is wel duidelijk. Ondanks het drukke toerschema en de ‘tussenstop’ in Renesse speelt Di Meola foutloos complexe ritmische syncopen, gecombineerd met lyrische melodieën en verfijnde harmonie in het hart van zijn muziek. Met een beetje fantasie waan je jezelf in een van de zaaltjes van een groot jazz festival, waar het publiek ademloos luistert naar de virtuoos. Is er dan helemaal niets te klagen? Jazeker, na 2 toegiften is het na 2 uur toch echt afgelopen. Echter, Di Meola vertrekt niet direct met stille trom, maar signeert alle verkochte cd’s als aandenken aan deze prachtige avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland