Interview met Laura van Nes: zangeres van Kowai Interview met Laura van Nes: zangeres van Kowai

Oud-studente van de Roosevelt Academy zaterdag in De Spot

, Auke van Laar

Interview met Laura van Nes: zangeres van Kowai

Oud-studente van de Roosevelt Academy zaterdag in De Spot

Auke van Laar ,

Zaterdag 5 november staat de gothic rock/metal band Kowai in het voorprogramma van Stream of Passion in de Spot in Middelburg. 3VOOR12/Zeeland Interviewde Laura van Nes, zangeres van de Utrechtse band Kowai, en ex-studente Performing Arts & Psychology aan de Rooseveld Academy.

Oud-studente van de Roosevelt Academy zaterdag in De Spot

Zaterdag 5 november staat de gothic rock/metal band Kowai in het voorprogramma van Stream of Passion in de Spot in Middelburg. 3VOOR12/Zeeland Interviewde Laura van Nes, zangeres van de Utrechtse band Kowai, en ex-studente Performing Arts & Psychology aan de Rooseveld Academy. Laura is geboren in Rotterdam in het jaar 1989, en studeert momenteel Klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden. Zaterdagavond keert ze dus weer even terug naar Middelburg.

 
Wanneer is jouw muzikale carrière begonnen?

Volgens mijn moeder zong ik zelfbedachte liedjes vanaf mijn derde, en ik heb toen ik jonger was af en toe een instrument bespeeld (blokfluit, gitaar), maar pas serieus werd ik toen ik op mijn zeventiende begon met zangles. Niet lang daarna ben ik bij Kowai gekomen, in 2008, en in september van datzelfdde jaar begon ik ook aan RA (Roosevelt Academy). Daar deed ik de studierichting Performing Arts, waar je zangles krijgt op conservatoriumniveau. Zo is het dus allemaal begonnen voor mij.

 
Welke artiesten inspireren jou en waarom?

Ik haal mijn inspiratie uit heel verschillende hoeken. Toen ik jonger was, een jaar of 14, 15, keek ik voornamelijk op naar zangeressen uit het gothic genre, zoals Tarja van Nightwish en Sharon van Within Temptation. Nu is dat wat breder; ik vind qua vocalen Maria Mena, Roy Khan (ex Kamelot), Jonas Renske (Katatonia) en Beyoncé erg goed, maar ook bijvoorbeeld 30 Seconds to Mars en Lady GaGa, omdat zij echt een hele cultus rond hun persoonlijkheid en muziek hebben gebouwd. Echt heel bijzonder als je dat kan.

 

Waar zou je het liefst nog willen spelen en wat was je tofste gig tot nu toe?

Natuurlijk op een heel groot festival á la Lowlands of Wacken, dat lijkt me echt heel gaaf. De hele sfeer op festivals is altijd zo relaxed. Het lijkt me een uitdaging om mensen daar te entertainen. Voor mij persoonlijk is het tofste wat we tot nu toe gedaan hebben ons optreden in Paradiso begin dit jaar, of toen we in the Underground openden voor de Noorse band Trail of Tears. Zij zijn echt veteranen in ons genre, dus het was behalve leuk ook leerzaam.

 

De band heet Kowai, waar komt het vandaan en waar staat dit voor?   

Kowai is Japans voor “eng” of “bang” en is bedacht als bandnaam door de gitaristen van de band, nog voordat ik erbij kwam. Maar eigenlijk is het wel accuraat, want mijn teksten gaan vaak over een strijd met jezelf, of met de wereld om je heen. Zo is het dus op persoonlijk niveau best een toepasselijke naam gebleken.

 

Wat was jouw beeld van Zeeland voordat je hier kwam studeren en hoe kijk je er naar terug nu je weg bent?

Nou, aangezien ik uit Rotterdam kom, was de overstap naar Zeeland best een grote voor mij, haha. Maar iedereen van RA zit in hetzelfde schuitje, en je trekt enorm veel met elkaar op. Dus eigenlijk was ik al na 2 weken gewend aan Middelburg. Voor mij was het echt een super ervaring om hier te studeren; je bent voor het eerst zelfstandig en verantwoordelijk, en zeker met een studielast van 56 u per week kan je het je ook echt niet veroorloven om te gaan slacken. Middelburg zelf vind ik een heel gezellig stadje, en ik mis het koffie drinken bij de Bommel ’s ochtend voor college! Soms was het wel lastig om Kowai te combineren met mijn studie, maar afgelopen juni heb ik mijn diploma gehaald, dus alles is goed gekomen.

 

Waarom heb je gekozen om te gaan studeren aan de Roosevelt Academy in Middelburg?   

Voor mij was de combinatie van muziek en een wetenschappelijke studie dé reden dat ik naar RA ben gegaan. Na mijn examen kon ik niet kiezen of ik verder wilde met muziek of toch een universitaire studie wilde doen, dus dit was echt de ideale oplossing voor mij. Ik was ook nog niet helemaal zeker welke richting ik op wilde, dus het feit dat je op RA zoveel verschillende vakken kan doen was ook een plus. Daarnaast waren alle lessen in het Engels, is er een internationale atmosfeer en, omdat het zo klein is, zit je echt in een soort community. Al met al eigenlijk alleen maar voordelen!

 

Wat was je allertofste concertervaring in Zeeland?  

Dat zijn er eigenlijk twee; toen ik zelf optrad in de Spot tijdens de zogenaamde “election night” in 2008, de nacht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en later, in 2010, de popronde in Middelburg. Dat was echt zooo gaaf! Al die verschillende opkomende bandjes in allerlei shady kroegjes… Ik denk niet dat het genre van Kowai echt geschikt is voor de popronde, maar als het zou kunnen zou ik er gelijk aan meedoen!

 
Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Een wereldtournee! Maar serieus, hoewel dat ontzettend gaaf zou zijn, is voor mij het hoofddoel van de band zo veel mogelijk plezier hebben, ervaringen opdoen, en gave muziek maken. Als dat ons ergens zou brengen is dat alleen maar mooi meegenomen! Het optreden in de Spot wordt ons laatste optreden voor de komende tijd, want hierna gaan we hard aan het werk om ons eerste volledige album op te nemen. Dat zou ergens in de lente van 2012 uit moeten komen. Erg spannend, maar ook ergens wel jammer, want optreden vind ik misschien wel het leukste aspect van zingen in een band. Aan de andere kant hebben we waarschijnlijk meer mogelijkheden nadat het album is opgenomen (waar ik trouwens ook ontzettend veel zin in heb), dus eigenlijk is het allebei supertof om te doen!

 

Check ons op www.kowai.nl / www.facebook.com/kowaiofficial / www.twitter.com/kowaiofficial

 
Stream of Passion + Kowai
De Spot Middelburg
5 November  2011, 20.30 uur,  ENTREE: € 10,- student / cjp € 8,50
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland