Slim Cessna en zijn Auto Club keerden terug naar de Spot in Middelburg na vorig jaar al het publiek te hebben overdonderd met een verrassend energiek en strak optreden. Aan de zeskoppige band de taak om dit kunststukje nog eens te herhalen. In het voorprogramma kreeg het publiek een wederopstandig te zien van dood gewaande Zeeuwse band.

De zaal is nog nauwelijks gevuld als er voor de Zeeuwen een kleine verrassing op het podium blijkt te staan. The Nuclear Brothers uit Goes waren naar eigen zeggen vorig jaar gestopt, omdat de levens van de drie bandleden verschillende kanten uitgingen. Nu staan ze dan toch weer op de bühne met hun spierballenrock. Hoewel het trio net de middelbare school heeft verlaten, is hun jonge leeftijd niet af te leiden aan de muziek. Strak en hard brengen ze hun rauwe rock & roll aan de man.

Erg origineel is het allemaal niet, wat ook de cover van Danko Jones’ I Want You bevestigt. Ook zijn The Nuclear Brothers een beetje de spreekwoordelijke vreemde eend gezien het hoofdprogramma van vanavond. Het is echter goed om te zien dat de drie heren zonder problemen een volwassen hardrock show kunnen neerzetten. Voor het Zeeuwse bandjesklimaat is de wederopstanding van The Nuclear Brothers daarom een verrijking.

Vorig jaar walste Slim Cessna’s Auto Club al eens de Spot plat, toentertijd om het album Cipher te promoten. Nu herhalen ze dat kunststukje voor Buried Behind The Barn, een verzamelaar met onder andere nooit uitgebrachte nummers van dik tien jaar oud. Dat ook die nummers nog steeds staan als een huis blijkt al snel wanneer de band het energieke optreden is begonnen. De inmiddels zeskoppige band is sinds de vorige keer aangevuld met de rustige Bob Ferbrache op keyboard en pedalsteel, die qua beweeglijkheid een groot contrast vormt met de rest van de bandleden op het podium.

De muziek die Slim Cessna’s Auto Club speelt, zou je onder de genres country, gospel, bluegrass en punk kunnen scharen. De band in hokjes plaatsen zou echter totaal misplaatst zijn. De nummers swingen met speels gemak door alle smaken heen, waarbij de samenzang tussen Slim Cessna en Jay Munly als speerpunt geldt. Alle ogen zijn dan ook gericht op het kat- en muisspel dat zich tussen het duo afspeelt. Al rollend over de luidsprekers steekt Slim zijn preken af; de in het zwart geklede Munly is zijn satanische tegenhanger die de Apocalyps aankondigt. De strijd tussen goed en kwaad, gebracht met een flinke dosis humor. Die sterke symboliek in de teksten is één van de sterkste punten van Slim Cessna’s kerk. Het geluid is ook een stuk beter dan de vorige keer, waardoor de banjo’s en dubbele gitaar goed naar voren komen.

Het levert voor de Middelburger weer een beetje plaatsvervangende schaamte op, kijkend naar de schamele opkomst bij dit optreden. Gelukkig doet de band net alsof ze voor een uitverkochte zaal staat te spelen. De aanstekelijke songs worden met veel overtuiging gebracht. Niet zelden duiken de twee zangers het publiek in om hun kant van het geloof op te dringen. Uiteindelijk wint Slim Cessna, die bij de zeer gewenste toegift iedereen letterlijk op de knieën krijgt. Maar de echte winnaars van vanavond zijn de toeschouwers, die een fantastische liveshow van een geweldige band hebben mogen aanschouwen.

The Nuclear Brothers (foto: Andre Joosse)