Offshore: verfrissende reggae met een beachvibe Offshore: verfrissende reggae met een beachvibe

Zeskoppige Nederlandse band in opmars

, Tekst: Jos Rouw

Offshore: verfrissende reggae met een beachvibe

Zeskoppige Nederlandse band in opmars

Tekst: Jos Rouw ,

Met het debuutalbum net uit, een tour op Aruba achter de rug en een gratis te downloaden single in aantocht, wordt het tijd om kennis te maken met Offshore. 3VOOR12/Zeeland interviewde Guido van de Wijdeven, de uit Zeeland afkomstige drummer van Offshore.

Zeskoppige Nederlandse band in opmars

De zeskoppige Nederlandse reggaeband Offshore is in opmars. Na op allerlei bekende Nederlandse podia te hebben gespeeld (o.a. Watt, Patronaat, Paard van Troje) en zelfs een tour op Aruba te hebben gedaan, is het tijd om nader kennis te maken met deze band.

Namens Offshore beantwoordde de uit Zeeland afkomstige Guido van de Wijdeven enkele vragen van 3VOOR12/Zeeland. Hij is een professionele multi-instrumentalist en producer, die achter het drumstel zit in Offshore.

Guido, je maakt onder andere deel uit van het in opmars zijnde Offshore. Hoe zou je deze band omschrijven voor mensen die jullie nog niet kennen? En wie spelen erin?

"Offshore is een reggae / pop band met een rock attitude en een typische beach / surf vibe. De zanger / gitarist, Vincent Tonk groeide op met punk, pop, rock en reggae muziek, wat goed terug te horen is in de nummerrs die hij schrijft. Vincent is een goeie songwriter en schrijft al sinds zeer jonge leeftijd liedjes.

Toen hij onze bassist Sharen Singh leerde kennen tijdens een tour in de UK vroeg hij hem voor zijn band, en samen zochten ze een drummer. Ik speelde destijds trompet bij Lady K-Wida en Poormanfriend, waar Sharen de bassist was. Al snel kwam ik in de picture, en als trio hebben we enkele maanden gespeeld in kleine clubs en cafés in Rotterdam en Den Haag. De nummers die we in die tijd schreven werden steeds volwassener en beter gearrangeerd en we merkten al vrij snel dat we meer reggae en pop wilden spelen.

We speelden eerst een korte tijd met Luvano Mangoensentono op toetsen, maar toen hij gevraagd werd om in de band van Maikal X (aka Shyrock, voorheen van Postmen) te komen spelen, kwam onze huidige toetsenist Daniel Peper in beeld. Daniel bracht ook weer zijn invloeden mee in de muziek. Het ‘jazzy bossa nova-achtige soulkleurtje’ komt veelal van hem.

Niet lang nadat Daniel de band kwam versterken kwam Yashvant Bhoelai, een neef van Sharen, op percussie en backing vocals erbij. De uit Zeeland afkomstige saxofonist Simon de Zwaan, waar ik al jaren muziek mee maak (met onder andere Cheap Harmony, Poormanfriend, Boomsteady Few en Tapharheejl) maakte de band compleet.

Met de huidige bezetting namen we begin juli onze eerste cd op die nog in dezelfde maand uitkwam dankzij het snelle mix- en masterwerk van Mr. Fonc uit Rotterdam. Hij is onder andere ook verantwoordelijk geweest voor de laatste cd van Beef."

Jullie debuutalbum heet ‘Challenge my nature’. Wat is het verhaal achter deze titel?

"Wanneer je een leven leid zonder uitdagingen zal je nooit beter worden en altijd blijven hangen in wat je al kent. Onze 'nature' is muziek, en daar zoeken we dagelijks uitdagingen in om betere songs te schrijven, vandaar de titel 'Challenge my nature'."
           
En wat kunnen mensen verwachten als ze de plaat opzetten?

"Een zomerse beachvibe met pit!"

Nadat jullie, zoals gezegd, op diverse Nederlandse poppodia te zien waren, tourden jullie deze zomer door Aruba. Hoe kwamen jullie daar terecht? En hoe is het bevallen?

"Onze zanger Vincent Tonk is afkomstig van Aruba. Hij gaat daar ieder jaar meerdere malen heen om zijn ouders, familie en vrienden te bezoeken. Toen Offshore begon met optredens in Nederland, hoorden zijn kennissen op Aruba ook over de band, en sindsdien is onze fanbase daar flink gegroeid. Toen wij onze eerste cd uitbrachten, was het voor ons al snel duidelijk dat we het beste op Aruba konden beginnen met de promotie en verkoop van het album, mede omdat onze muziekscene daar een stuk groter is dan in Nederland.

De dag dat wij aankwamen zijn we gelijk naar de studio gereden van Cool FM, Aruba's nr. 1 radiostation, om een interview te geven en sindsdien wordt de eerste single "I'm in the mood" zo'n beetje elk uur gedraaid. We hebben daar nu al meer dan 200 cd’s verkocht bij shows en de cd is ook verkrijgbaar bij onder andere de Bula Surf Shop en The Music Box. In Aruba is dit soort dingen gewoon wat makkelijker te regelen dan in Nederland. In Nederland moet je eerst twintig keer bellen en radio dj's gaan stalken voordat je eindelijk een paar minuten airplay kan krijgen. 

We hebben uiteindelijk flink wat shows gegeven in Oranjestad, Noord, Palm Island en San Nicolas. Kortom, Aruba is goed bevallen, zo goed zelfs dat we hopelijk nog dit jaar terug kunnen gaan voor extra shows."

Op Aruba namen jullie ook een nieuwe single op, die gratis verspreid zal worden. Hoe heet de single en waar kunnen we hem vinden?

"De single heet "Shot of love" en is geschreven tijdens onze tour op Aruba. We hebben het nummer gespeeld bij onze shows en omdat het zo goed aansloeg, hebben we het op onze laatste dag op Aruba opgenomen in een goeie studio. Hij gaat gemixd en gemasterd worden door Mr. Fonc in de Fonc Studio in Rotterdam. We verwachten dat hij vanaf de 3e week van september verkrijgbaar is via onze website:  www.musicbyoffshore.com.

Het nummer zal ook als bonus track op onze volgende cd komen te staan, die naar alle waarschijnlijkheid in december zal uitkomen. Het album "Challenge my nature" is overigens ook te koop via onze website, via de mail en bij optredens (E10,-), en via iTunes ($6,93)."
 
Wat zijn de verdere plannen van Offshore? Wat hopen jullie te bereiken?

“In de toekomst hopen we mensen te kunnen inspireren met onze muziek en internationale bekendheid te krijgen. We denken dat we iets verfrissends kunnen brengen in de scene en dat is onze beach reggae, 'reggae with a rock attitude'."

Op Aruba waren jullie onder andere geboekt als support act van Ziggi. Je hebt al met hem samengewerkt, voor een track die in een grote Hollywood film te horen zal zijn. Kun je hier al iets over vertellen?”

“Ik ben al een aantal jaren goed bevriend met Rekesh Dukaloo en Ifie Abdoelgafoer (BoKizzle Productions) en zij spelen toetsen en gitaar in zijn band. Zij vroegen mij een tijdje geleden om het nummer in te spelen. Het nummer zal inderdaad in een flinke Hollywood productie te horen zijn en er zullen zeker enkele bekende acteurs in spelen. Helaas kan ik er op dit moment nog niet meer over zeggen!”

Naast je bezigheden met Offshore ben je druk met andere projecten. Zo heb je een eigen productiebedrijf, SG Music. Wat doet SG en met wie werk je zoal?

SG Music is een productiebedrijfje van mij en Sharen Singh, we bestaan nu ongeveer een half jaar en hebben inmiddels meer dan 25 songs gemaakt. We schrijven, recorden en produceren reggae riddims (beats/songs) voor artiesten uit binnen- en buitenland. Zo hebben we producties gedaan voor Bocs Amandla uit Senegal, Maria Perdiki uit Griekenland, Ras Picney uit Jamaica, Maroon Soundsystem uit Breda en werken we ook sinds kort met jong hiphop- en reggaetalent uit Rotterdam en omstreken.

Daarnaast doen wij ook mixage en inspeelwerk (drums, bass, keys, trompet, sax, gitaar) voor artiesten uit binnen- en buitenland.”

Kortom, genoeg reden om allrounder Guido en zijn band Offshore in de gaten te houden. Vergeet niet binnenkort de gratis single te beluisteren! Alvast muziek van Offshore horen? Ga naar musicbyoffshore.com.

Op vrijdag 25 september staat Guido als onderdeel van Cheap Harmony op Club 3VOOR12/Zeeland! Meer info over de club avond hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland