Terneuzen en ska gaan al jaren goed samen. Met name Jaya the Cat verleidt het publiek dan ook tot een lekker ouderwets ska-feestje.

Rotterdam Ska Jazz Foundation, Jaya the Cat en Under Authority Of verleiden tot feesten

Je zou het misschien niet denken, maar zelfs een Ska-fest heeft een opwarmer nodig. Laat dat opwarmen voor Under Authority Of nou geen probleem zijn! De in 2005 opgerichte Vlaamse band is in de loop der jaren steeds meer geïnspireerd door ska en betreedt het podium dan ook in vol ska-ornaat, compleet met hoedjes, bretels, stropdassen en blazers. Ze hakken er gelijk goed in met een stevige set die vooral de snellere ska bevat. Soms neigen ze met hun Nederlandstalige teksten een beetje naar De Hardheid. Hoe dan ook: door hun enthousiasme zetten ze gelijk de juiste toon. Daardoor vergeven we ze de 3 (overigens aanstekelijke en goed gespeelde) covers aan het einde van hun, iets te korte, show.

Hoewel de bezetting van Jaya the Cat in de loop der jaren flink veranderd is, zijn hun concerten dat eigenlijk niet. Pompende ska, zuigende reggea, een vleugje punkrock, teksten om heerlijk mee te bleren en de lekker rauwe stem van zanger Geoff zijn de juiste ingrediënten om het Ska-fest mee voort te zetten. Jaya the Cat is in Terneuzen behoorlijk populair en vanaf de eerste noot wordt er volop meegezongen. Zelfs een kapotte versterker weet het publiek te boeien en binnen no-time skankt de (eindelijk weer eens behoorlijk gevulde) Pit opnieuw van voor tot achter. De elektronica die hier en daar in de nummers is ingevoegd, hoeft voor mij niet. Het maakt de, van oorsprong zo rauwe, sound van Jaya wat te gelikt. Maar het publiek blijft gewoon om nummers roepen, die vervolgens zonder aarzelen door de band gespeeld worden. En dat losse, dat makkelijke, is ook meteen de kracht van Jaya the Cat

Jaya the Cat was voor de meesten de grote trekker en bij Rotterdam Ska Jazz Foundation is de zaal dan ook iets leger geworden. De overgebleven mensen kunnen de laatste band gelukkig goed waarderen. De set is lekker pittig, in tegenstelling tot eerdere shows die ik van ze heb gezien. Zodoende danst het publiek nog even lekker door. Het feit dat er geen zang is, wordt ruimschoots goedgemaakt door de passievolle blazers. Stuk voor stuk zijn het eigenlijk gewoon goede muzikanten, die mannen van Rotterdam Ska Jazz Foundation. De set wordt strak gespeeld en duwt lekker vlot door. Hoewel sommige mensen Jaya the Cat misschien liever als afsluiter hadden gezien, was Rotterdam Ska Jazz Foundation een fijn einde van een goed ska-feestje. En na de laatste noot vertrekt het publiek massaal naar buiten. Ze hebben geskankt tot ze een ons wegen en zijn toe aan een flinke hap frisse lucht.

Aanstaande zaterdag 31 oktober zijn Rotterdam Ska Jazz Foundation en Under Authority Of te zien in ’t Beest in Goes!