Dit jaar doet de Popronde Middelburg weer aan. Op 5 november zullen er weer allerlei bands te bezichtigen zijn door heel de stad. Hoogste tijd om alvast wat meer te weten te komen over deze editie van de Popronde, 3VOOR12/Zeeland interviewde het Zeeuwse Fremdkunst, een van de deelnemende artiesten.

Soundscapes, beats, samples, scratches, synthsounds en live gespeelde melodie├źn

Fremdkunst– het woord - werd ooit in het leven geroepen door de sinistere criticaster/essayist Bandana Handoekoe. Hij definieerde Fremdkunst als volgt: “Fremdkunst is als een overhangende tak boven een wildkolkende stroom. Maar denkt u nu niet dat die tak de hulpeloze drenkeling enige houvast kan bieden. Het is meer het soort tak dat precies afbreekt boven zijn hoofd en met reusachtig gewicht de verlorene neerslaat en met knoestige punten vast drukt in de modder van de rivierbodem.” Mace nam deze definitie als uitgangspunt voor zijn in 2007 verschenen album Fremdkunst. In het spoor van Fremdkunst verscheen Fremdkunst: Second Opinion. Een remix versie van het album met bijdragen van o.a. DJ DNS en Erwin Vann. Tegelijkertijd werkten Mace, Optimus, Vindictiv en Shycop aan de live-versie van Fremdkunst.
 
Hoe is Fremdkunst ontstaan?
Het begon met dj Mace die in 2007 een album vol soundscapes, beats, samples, scratches, synthsounds en live gespeelde melodieën produceerde, hij haalde dj’s Optimus en Vindictiv en multi-instrumentalist Shycop (John Doe’s Revenge) erbij. Na uitkomst van het album en de remix versie van het album gingen we werken aan een live versie. We zochten een manier om met draaitafels en echte intrumenten het concept op het podium te kunnen brengen.
 
Wat spelen jullie? Zo’n samenstelling als deze, kunnen we die vergelijken met een andere groep?
We spelen muziek die ergens hangt tussen hiphop, electro, drum & bass, jazz en triphop. De muziek wordt vaak vergeleken met muziek van het label Ninja Tune. Live wordt er gebruik gemaakt van draaitafels, elektronica (effecten etc.), gitaar (en soms saxofoon).
 
Waar halen jullie de inspiratie vandaan?
De inspiratie voor de muziek is heel verschillend: soms is dat muziek van artiesten als Gangstarr, Art Blakey, D-Styles, Erik Satie, Aphex Twin of Madlib, soms zijn het films van mensen als Stanley Kubrick, soms zijn het teksten van schrijvers als Chamfort en heel vaak komt de inspiratie keihard uit de lucht gevallen...zo van klappiebam op je hoofd!!!
 
Welke steden doen jullie met de Popronde aan?
In ieder geval Nijmegen, Arnhem, Den-Haag en Middelburg en hopelijk nog meer!
 
Wat kan de Popronde voor jullie opleveren?
Media-aandacht, programmeurs van andere venue’s die komen kijken, maar vooral de mogelijkheid om live voor een publiek te spelen. Daar doen we het dan ook vooral om: live-ervaring opdoen om de muziek steeds beter uit te voeren en dat dan weer een stap verder te ontwikkelen.
 
Waarom moet het Popronde publiek zeker naar ‘t Hof om jullie te zien?
Ten eerste omdat het altijd gezellig is in ’t Hof…en als je houdt van beats, jazz, mooie en vreemde sounds en vooral: je wil een keer iets anders zien dan een reguliere band: check dan Fremdkunst!
 
Wat is jullie ambitie?Veel optreden in binnen- en buitenland, Fremdkunst muziek wereldwijd uitbrengen en spelen op Live-aid.
 
PopRonde Middelburg 5 november 22.00 uur,
Kaffee t Hof, Vlasmarkt
 
PopRonde en 3VOOR12/zeeland geven cd's weg, mail naam en adres naar popronde@3voor12zeeland.nl en maak kans op een PopRonde cd.