Noisy meets dj Sandstorm Noisy meets dj Sandstorm

9e interview met zeeuwse dj's

, Tekst: Noisy Lois

Noisy meets dj Sandstorm

9e interview met zeeuwse dj's

Tekst: Noisy Lois ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer dj Sandstorm.

9e interview met zeeuwse dj's

Het kon natuurlijk niet ontbreken, een interview met een van Zeeland’s succesvolste dj’s, dj Sandstorm alias Sander Verhaar, bekend geworden door o.a. zijn beroemde jaarmix op 3FM. Tegenwoordig woont en werkt Sandstorm in Hilversum, maar hij draait nog regelmatig in Zeeland. 10 Oktober zal hij in ’t Beest in Goes samen met dj Wired de 80's & Beyond dance party afsluiten.

Wat of wie heeft jou geinspireerd om dj te worden? En hoe lang ben  je al bezig?
Zoals veel mensen die ongeveer even oud zijn als ik (33), ben ik in de jaren 80 en 90 opgegroeid met de minimixes, remixes en Grandmixes van Ben Liebrand. Hij was de eerste mixer op de landelijke radio met een eigen mixprogramma en een wekelijks mix item (de Minimix op vrijdagavond bij Curry & van Inkel, later Stenders & van Inkel, op Veronica Radio 3). Daarna ben ik begin jaren 90 ook steeds meer gaan luisteren naar de VPRO op Radio 3 en Studio Brussel. Het VPRO programma Villa 65 met Luc Janssen, die op vrijdagavond 2 uur lang Semtex Cyberradio uitzond met nieuwe Engelse dance muziek is van enorme invloed geweest op mij. De muziek die Luc Janssen en ook Job De Wit (DJ Element, VPRO 3FM) draaide was wat ik ook goed vond en vind en mede door hen ben ik platen gaan kopen en mixen. Dat doe ik nu sinds 1993.

Ik heb begrepen dat je verschillende stijlen draait, waarom en welke?
De muziek die ik meekreeg toen ik veel Villa 65 luisterde was o.a. breakbeat, drum & bass, electro, acid en techno. Progressieve dance muziek waarin veel spanning zit in de beats en melodie lijnen. Dat is wat bij mij de kick geeft, lekkere funky dansplaten die ook lekker zijn om naar te luisteren. De groove, funk en melodie staan in mijn DJ sets centraal. En daarin heb ik mij de afgelopen jaren wel ontwikkeld. Ik draai funk, soul en jazz uit de 60s tot nu, daarnaast houd ik me ook met wereldmuziek bezig zoals latin, afro-cuban en afrikaanse muziek. En in de mixes die ik maak voor 3FM, dat zijn mijn wekelijkse vrijdagavond mixes voor het programma Ekstra Weekend en elk jaar de Jaarmix in December,  zoek in de crossover tussen dance en rock muziek en ook 80s en 90s dance classics.

Met welk apparatuur draai je?
Ik heb jaren gedraaid met vinyl op 2 Technics SL 1200 draaitafels. En sinds een aantal jaren draai ik nu met CDs op Pioneer CDJ 1000 spelers. Op dit moment ben ik ook aan het experimenteren met het draaien vanaf een laptop in combinatie met DJ controllers

In hoeverre heeft jouw draaistijl zich ontwikkeld en valt jou nog iets te leren?
Mijn draaistijl heeft zich zeker ontwikkeld. Ik heb in de loop der jaren geleerd om een verhaal te vertellen met m'n muziek, door te zorgen dat stijlen en platen logisch op elkaar aansluiten. Aan de andere kant is het eclectische, het alles kan, de laatste jaren gangbaar, dus dat is misschien minder belangrijk geworden, maar ik ben in elk geval binnen en tussen genres gaan zoeken en luisteren wat verschillende stijlen gemeen hebben om een lekkere DJ set neer te zetten. Of mij nog wat te leren valt :)?Ik denk dat je altijd nog dingen kunt leren. Je moet open staan voor nieuwe technische en muzikale mogelijkheden. Op het gebied van niet alleen beat-mixen, maar ook melodisch mixen heb ik de laatste jaren dingen geleerd van bijvoorbeeld Ben Liebrand.

Hoe ben je bij 3fm terecht gekomen?
Dat is precies 10 jaar geleden. In de zomer van 2000 heb ik een remix gemaakt van het drum & bass nummer 'Hide U' van Kosheen. Ik heb die demo op CD gebrand en naar zo ongeveer alle 3FM DJs gestuurd. Het origineel was in die week 3FM Megahit en mijn remix werd opgepikt en als alternatieve versie van die Megahit gedraaid door Gerard Ekdom, Giel Beelen en Patrick Kicken.

Je draait regelmatig nog in Zeeland, ook al woon je hier niet meer, wat vind je van de dance scene hier?
Ik vind dat er een hoop goede ontwikkelingen zijn sinds een aantal jaren. Met Beats Op Je Fiets waren we in Goes en omstreken altijd al een beetje aan het pionieren. Op Walcheren heb je o.a. Groove To Chill en de initiatieven in Middelburg met de Dance Tour en in de Zeelandhallen met dancefeesten van o.a. Martin Priem juich ik ook erg toe. Er is sinds een paar jaar op Dance gebied duidelijk meer te beleven dan zo’n 10 jaar geleden. Maar toch heb ik het idee dat het soms niet overal even goed los komt of tot ontwikkeling komt. Zelf zou ik het toejuichen als er ook in het bandjescircuit bij de poppodia wat meer aansluiting zou komen tussen concerten en danceavond als afterparty zoals bv. in andere steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Wat is jouw beste dj ervaring tot nu toe?
Ik heb een hoop leuke dingen meegemaakt. De Beats Op Je Fiets avonden in Podium 't Beest in Goes zijn al jaren een soort thuis wedstrijd samen met DJ Hidden, Eye-D en One Ear Bass. Daar beleven we een hoop lol aan. Mijn optreden op de afterparty van het Televizier Ring Gala in 2006 was ook een groot hoogtepunt.

In welke club zou je nog graag willen draaien?
Dat maakt me niet eens zoveel uit, als de sfeer maar goed is, maar ik zou graag nog eens een avond verzorgen in een van de Lowlands festival tenten met funky dance muziek en dance-rock crossovers (breakbeat, funk, electro etc.)

Wat is jouw favoriete plaat van 2009?
In 2009 vind ik dat er erg veel goeie dance/rock crossovers zijn. Ik luister erg graag naar The Presets (o.a. This Boy's In Love) en ik vind dat The Prodigy weer helemaal terug zijn met hun album.

Met welke dj zou je graag in de booth willen staan?
Ik wil zeker nog een keer samen draaien met Ben Liebrand.

Produceer je ook en wat zijn jouw ambities of plannen voor de toekomst?
Ja, ik ben begin jaren 90 tegelijk met het draaien ook begonnen met het sparen voor apparatuur en heb daar toen mijn eerste synthesizer en sampler van gekocht.  Ik produceerde in die tijd breakbeat, drum & bass en electro. De laatste paar jaar was ik vooral actief als DJ en mixer, maar ik ben de laatste tijd weer aan het produceren geslagen. De resultaten daarvan komen hopelijk over niet al te lange tijd naar buiten.  Ook houd ik me sinds een aantal jaren naast de meer bekende dance muziek ook steeds vaker bezig met soul, funk, jazz  en wereldmuziek. Sinds de zomer van 2008 heb ik veel DJ sets in die genres gedaan voor Radio 6 (de jazz zender). Ik wil mij in die stijlen de komende jaren nog verder ontwikkelen. Daarnaast wil de stijl van mixen die ik op 3FM breng (dance en rock mashups) ook live nog verder verfijnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland