Marc Ribot’s Ceramic dog @ het Schuttershofcafe

De beste punkshow ooit in Zeeland

Tekst: Tonnie Dieleman Foto's: Eddy Westveer ,

De beste punkshow ooit in Zeeland is op 21 oktober 2009 gegeven door Marc Ribots Ceramic dog in het schuttershoftheater in Middelburg. Geen hanekammen en veiligheidsspelden, wel een anarchistische muzikale mix.

De beste punkshow ooit in Zeeland

De beste punkshow ooit in Zeeland is op 21 oktober 2009 gegeven door Marc Ribots Ceramic dog in het schuttershoftheater in Middelburg. Geen hanekammen en veiligheidsspelden, wel een anarchistische muzikale mix.
 
In de eerste twee  nummer zien we de band nog wat zoeken naar de juiste toon en vorm maar al van het begin is het duidelijk wie de baas is in het kwartet. Marc Ribot stuurt zijn ervaren en op elkaar ingespeelde band soepel door de nummers heen. Na wat verbazing is het ook voor het publiek helder dat we hier te maken hebben met muzikanten die als enige doel in het leven hebben om elke muzikale grens op te zoeken die ze kennen. Bij het derde nummer hakt de band hard funkend alle twijfel weg. Wat een muzikanten.
 
De veelheid aan invloeden is volledig van de pot gerukt maar omdat elk lid van de band hun instrument en techniek helemaal beheerst is het optreden volkomen geloofwaardig. Ze spelen net zo makkelijk een noise stuk als een spaghettiwestern of een soulvolle ballad. Het publiek blijft constant op het puntje van de stoel. De muzikanten alle nummers een gevoel van achteloosheid en virtuositeit meegeven. Alles onder leiding van de übercooole Marc Ribot. Tom Waits heeft kennelijk verstand van zaken omdat hij deze fenomenabele gitarist tot hofleverancier van zijn schizofrene blues heeft gebombardeerd. De cover “break on through” is zowel een verkrachting van het nummer als een eerbetoon en geeft muzikaal en tekstueel precies weer waar deze band voor staat. Hoe weird het ook soms klinkt, elke insteek die de band kiest brengt iets geloofwaardigs en herkenbaars met zich mee.
 
Dat niemand van de bandleden communiceert met het publiek maakt helemaal niet uit, ze zijn hier niet om ons te pleasen maar voor de muziek.  Prachtig om te zien is het contrast tussen de bijna arrogante, nonchalante Marc Ribot, onder uitgezakt op zijn stoel,  en de bezeten drummer, die met veel charme en onnavolgbaarheid alles aan elkaar slaat, eigenlijk de ster van de avond. Zelfs als hij niet drumt en het ritme alleen met zn lichaam mee doet steelt hij de show volledig. Een zeer geslaagde avonde van Muziekpodium Zeeland. Zo Rock ’n Roll zagen we nog nooit een jazzkwartet spelen.  Anarchistisch, virtuoos en intens. Zo mogen ze nog vaak geprogrammeerd worden op een woensdagavond in Middelburg.
 
Vergeet ik helemaal de bezetting te vermelden; Marc Ribot op gitaar, Ches Smith op drums en electronica , Shahzad Ismaily op bas en gitaar en special guest Eszter Balint op melodica, zang en viool.