Jazz-a-Delic viert 7e editie

Voor de 7e keer kun je in Terneuzen helemaal los gaan op de beats van Jazz-a-Delic

Tekst: Jeroen de Back en Ingeborg de Pooter ,

Een verjaardagsfeestje dat uit de hand liep en een uitverkocht feest werd voor 1100 man. Zo kunnen we Jazz-a-Delic wel in het kort omschrijven. Op zaterdag 31 oktober vindt de nieuwste editie plaats. Reden genoeg voor 3VOOR12/Zeeland om een gesprekje aan te gaan met de organisatoren.

Voor de 7e keer kun je in Terneuzen helemaal los gaan op de beats van Jazz-a-Delic

We spreken 3 van de 5 organisatoren van Jazz-a-Delic tussen de buien door op een terras in Terneuzen. Kevin, Ilonka en Alexander zijn erg bevlogen en enthousiast als ze vertellen over de nieuwste editie van dit dance-evenement, dat zich onderscheidt door het combineren van dj’s met live (jazz) muzikanten.

Hoe is Jazz-a-Delic eigenlijk ontstaan?
“Toen Kevin 25 werd, besloot hij een feestje te geven in Porgy & Bess, hier in Terneuzen. Gewoon taart en koffie tussen 20.00 en 22.00 uur, voor familie en vrienden. Er werd een flyer gemaakt met de belofte voor disco met jazz-invloeden en zodoende waren er op 11 juni 2005 zo'n 100 tot 150 personen in Porgy te vinden. De avond, nog zonder live-muzikanten, was een groot succes!”

Reden om verder te gaan onder een officiële naam. Hoe is het sindsdien verder verlopen?
“19 november 2005 vond de 2e editie plaats. Die was wel een beetje een flop: met 100 man zat Porgy verre van vol en de muziek was ook niet helemaal naar de wens van de bezoekers. Toch wilden we een 3e editie proberen, nu met live muzikanten erbij. We besloten op het laatste moment om de hele ruimte van Porgy te benutten (Porgy & Bess heeft een tussenwand, red.) en tafels en stoelen te plaatsen als opvulling. Om 23.00 uur zaten we vervolgens helemaal in de stress: dikke rijen mensen met tickets stonden buiten, maar ze mochten niet naar binnen. Dat moest een volgende keer dus anders! De volgende editie vond plaats in 2007: Porgy & Bess bestond 50 jaar en dat werd groots gevierd. Jazz-a-Delic werd gevraagd om, tijdens de festiviteiten, de voorlaatste zaterdag in te vullen. Dat werd gelukkig weer een groot succes. De 5e editie, in december 2007, was weer helemaal uitverkocht en toen bleek dat we Porgy eigenlijk ontgroeid waren.

We benaderden het Scheldetheater en ondanks dat ze sceptisch waren, besloten we toch een nieuwe editie te plannen in januari 2009. Dit was de omslag naar een succesvol,uitverkocht dance-event met 1100 bezoekers. De berichten waren heel lovend. Maar er was natuurlijk ook kritiek: er was maar 1 bar beschikbaar en daarmee konden ze de vraag naar drankjes in het theater niet aan. Mensen moesten een half uur in de rij staan en er werden geen glazen opgehaald. Het gevolg was dat er overal kapot glas lag… Dat is nu absoluut verbeterd! Net als de line-up! Dat hebben we trouwens ook wel een beetje te danken aan onze sponsors. We kunnen altijd nog sponsors gebruiken, maar het feit dat een groter aantal zich nu uit zichzelf aanmeldt, is voor ons erg bemoedigend. We worden er professioneler door en kunnen dus blijven groeien.

Onze sponsors zijn trouwens heel divers; van Echo Audio tot de salons van Burny’s. Dat zie je ook terug in ons publiek: je zult op Jazz-a-Delic 16-jarigen zien, maar ook 50-jarigen en dat zie je niet vaak. Het publiek is heel breed en dat vinden we te gek.“

Wat kunnen we van de line-up verwachten?
“Heel veel! Als hoofdact hebben we Daniel Bovie. Hij heeft een aantal grote hits gehad, waaronder  'Stop playing with my mind'. Hij was eerder al te zien op onder andere Mysteryland en Bloomingdale. Steven Quarre is resident dj in Nederland voor het Britse label Hed Kandi. Inmiddels zijn er meer dan 90 cd's op dat label uitgebracht. DJ Licious draait voor het Defected Label uit Engeland en is veel te vinden in de Noxx. De dj's worden aangevuld met een 3-tal live muzikanten: zangeres Lex Empress, Ace on sax (saxofoon) en Leonardo (percussie).

Daarnaast is Jazz-a-Delic echt een event: het is een beleving met entertainment vanaf de deur. Er wordt veel in materiaal gesponsord en dat levert een compleet plaatje op van de aankleding tot en met de dansers. Ons uitgangspunt is vernieuwen en altijd weer verbeteren. Zeker in tijden van crisis willen mensen alle sores even vergeten en bij Jazz-a-Delic krijg je, mede door die uitstraling, het gevoel ‘zo veel, voor zo weinig geld’. Bij de deur wordt je geprikkeld met een entertainmentbeleving en binnen wordt het alleen maar beter.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Daar hebben we al veel over nagedacht, maar we wachten nu eerst even deze editie af voordat we  ons op de toekomst richten. Als het Jazz-a-Delic concept nog steeds succesvol blijkt te zijn, gaan we voor weer een nieuwe, sterkere editie. We willen graag ook een keer iets organiseren in de buitenlucht en Kevin hoopt in de toekomst een Jazz-a-Delic cd uit te kunnen brengen, maar we focussen ons nu eerst even op deze editie.”


Jazz-a-Delic vindt plaats op zaterdag 31 oktober 2009 in het Scheldetheater in Terneuzen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.scheldetheater.nl, via www.jazz-a-delic.nl en ze zijn te koop bij Snowbase, Echo Audio en alle salons van Burny’s Hairfashion. Kosten van een kaartje:  12 euro.

Overigens zijn er ook prijzen te winnen: download de flyer op de website van Jazz-a-Delic en plaats deze als profielfoto op je Hyves. Zo maak je kans op 3x 2 VIP-tickets!