Eerste voorronde 2nd influenZ

Nieuwe opzet talentenjacht geslaagd

Tekst en foto's: Andre Joosse ,

De eerste voorronde van de talentenjacht 2nd influenZ bleek een succesvolle avond. Dan Musk, The Chimney, The Let-Off en After Life traden op voor 150 bezoekers en een deskundige jury. Als afsluiter trad special act Misty Basement op.

Hoewel popcentrum De klomp in Ovezande nog niet officieel geopend is kunnen vanavond al 5 bands het podium betreden. Zaal en podium zien er goed uit en doet niet onder voor een professionele grote zaal. Op het programma: vier Zeeuwse beginnende bands en special act Misty Basement.

Dan Musk trapt af, deze band uit Walcheren begon in 2008 als bluesband. Vanavond zien we dat de band verder gegroeid is naar een eigen stijl die nog weinig met blues te maken heeft: lekkere indie-rock met een vleugje britpop. Toch, als afsluiter, wordt er nog een eigen bluesnummer gespeeld. Het jury commentaar is overwegend positief, er mag nog wat aan de zang gewerkt worden en het bluesnummer wordt toch als hoogte punt gezien.

Het trio After Life speelt rock wat hangt tussen de punk en de jaren 90 grunch. Het optreden begint wat mat, de heren draaien langzaam warm en beginnen bij de laatste nummers pas goed te rocken. Ook de jury zou graag zien dat de band wat meer de beuk erin gooit. Als positief punt komt de zang en samenzang naar voren.

Wat doe je als 5-koppige band als de gitarist en bassist plots de band verlaten. The Let-Off laat zich niet kisten en treed vanavond als trio op. Door deze omstandigheden klinken de dames en heer technisch niet erg goed. Het optreden rammelt en de zangeres heeft moeite om zowel zang als basgitaar goed onder controle te krijgen. Toch staat er ondanks de omstandigheden een band op het podium die op weg is om een goede act te worden. Hun muziekstijl hangt tussen PJ Harvey en enkele obscure jaren 80 bandjes waar de leden zelf waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben. Rauw, lo-fi, theateraal zijn de keywords. Zelf ziet de band niets in vergelijkingen met andere bands: “we willen alleen emoties overbrengen, die emoties zijn niet in 1 muziekstijl te vangen”. De jury is ook enthousiast, snel een bassist en misschien wel een toetsenist erbij zoeken luid hun advies.

Als laatste deelnemer mag The Chimney een optreden verzorgen. Het eerste instrumentale nummer bewijst al dat de heren goed weten wat ze doen, er wordt een volwassen rock sound neergezet. Helaas komt het optreden niet goed los en blijft het bij een goed optreden.Wanneer de speeltijd voorbij is wordt er gevloekt en geklaagd over het feit dat ze nu al moeten stoppen, jammer want elke twijfel wordt door de arrogante houding direct versterkt.

Tijdens het optreden van reggaeband Misty Basement geeft de jury de uitslag. Als publiekwinnaar is The Chimney gekozen. De jury vindt dat Dan Musk het beste optreden heeft neergezet. Beide bands zullen strijden voor de eerste plaats in april 2010 in de finale van 2nd influenZ.