Bl3nder ft. Def P in de Spot

Het Bas van Lier trio en Def P stoppen jazz en rap in de blender

Tekst: Harrie Verveer Foto’s: André Joosse ,

Het Bas van Lier trio bestaat uit drie zeer ervaren jazz-muzikanten en Def P, de bekende rapper van onder andere de Osdorp Posse. Ze besloten om jazz en rap te combineren en speelden afgelopen Zaterdag op in de Spot in Middelburg. Dat moest wel iets heel bijzonders worden, dus gingen we een kijkje nemen.

Het Bas van Lier trio en Def P stoppen jazz en rap in de blender

Bl3nder is ontstaan toen het Bas van Lier trio een keer aan Def P vroeg of het hem leuk leek om met hun te komen jammen in Toomler, het theatercafe waar het Bas van Lier trio vaak speelde. Def P, de bekende voorman van de Osdorp Posse, antwoordde: "Tof maar, moeten we niet oefenen ofzo?". "Nee, 't is gewoon jazz weet je...". Voor een live publiek werden jazz en rap in elkaar geïmproviseerd, en Bl3nder (afkorting voor Bas van Lier Trio en die ene rapper) was geboren. Begin dit jaar heeft Bl3nder het album “Leipe shit ouwe” uitgebracht, en sindsdien treedt het opvallende kwartet regelmatig door het hele land op. Zaterdag was Middelburg aan de beurt! Een legendarisch jazztrio met een minstens zo legendarische rapper. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten toen ik richting de Spot liep, maar dat het vet zou worden stond in elk geval al wel vast.

Eenmaal binnengekomen is het al gezellig druk. Het is leuk om te zien dat de hiphop- en jazzliefhebbers door elkaar in de zaal staan. Het licht wordt gedimd en er komt een jongen het podium oplopen. Hij zet een vette hiphop beat in en vrijwel direct daarna krijgt hij gezelschap van twee rappers. Ondanks dat er geen voorprogramma aangekondigd was worden we aangenaam verrast door BDM & DJ Tempo-Slow. Na herhaaldelijke verzoeken (“Kom allemaal een stapje naar voren”) lukt het om het publiek voor het podium te krijgen. Ik heb het idee dat het merendeel van het publiek voor de jazz is gekomen, maar aan de op het ritme meeknikkende hoofden te zien lijken ook de jazzliefhebbers de hiphop beats en de strakke raps te kunnen waarderen. Het optreden is super en wordt nog beter als zangeres Eva het podium opkomt om een paar nummers mee te zingen. Het veelvuldig herhalen van “Kom allemaal een stapje naar voren” en “Koop onze cd achterin de hoek” wordt op den duur wel wat irritant, maar het optreden zelf is verder gewoon heel goed.

Daarna is het dan toch de beurt aan bl3nder. In het eerste nummer, 'leipe shit ouwe', wordt de band gelijk maar even voorgesteld aan het publiek. De jazz blijkt bijzonder energiek en swingend. Af en toe komt er een wat rustiger 'rokerige kroeg'-jazz nummer tussendoor, maar Def P weet ook hier zijn pakkende raps moeiteloos doorheen te mengen. De stijl van rappen is eigenlijk niet echt anders dan we gewend zijn van Def P, maar het is vooral de combinatie met jazz die dit tot iets heel bijzonders maakt. Het ene moment sta je vooral te luisteren naar de rap terwijl het trio zorgt voor een lekkere jazzy basis, even later krijgen de muzikanten de ruimte om hun ding te doen. De ene keer resulteert dit in een explosie van geluid, de volgende keer trakteert een van de muzikanten ons op een virtuoze solo. Een van de hoogtepunten tijdens het optreden is wanneer iedereen het podium verlaat en contrabassist Harry Emmery alleen achterblijft om in gedimd licht een zeer indrukwekkende en minutenlange bassolo weg te geven, maar ook drummer Cyril Directie en toetsenist Bas van Lier trakteren het publiek verschillende keren op muzikale hoogstandjes.

Tegen het einde worden alle registers opengetrokken. In de zaal wordt inmiddels volop gedanst en ook op het podium gaat iedereen uit z'n dak. Ik geloof niet eens dat je echt jazzliefhebber of hiphop-liefhebber hoeft te zijn om dit leuk te vinden, dit is gewoon een groot feest wat iedereen vet vindt! De band verdwijnt van het podium en komt even later terug voor een riante toegift. Het feest gaat gewoon nog even een kwartiertje door, maar het is dan toch voorbij. Met een voldaan gevoel lopen we richting de uitgang. Wie had ooit durven dromen dat jazz en rap gecombineerd zo'n feestje op zou leveren? Volgens mij is dit een geweldige aanrader voor iedereen, ook als je niet zo van jazz of rap houdt.