A Brand in Vlissingen

Kwaliteit van de bovenste plank

Tekst: Andre Joosse Foto's: Amber Hanemaaijer ,

De Vlaamse elektro/glam/indierockers A Brand speelden in de Vlissingse Piek. 3VOOR12/Zeeland ging kijken of het merk ook toekomst heeft in deze barre tijden.

Kwaliteit van de bovenste plank

De band A Brand (een merk, geen a-merk) begon in 2004 in een garage met de eerste opnames van hun debuut cd. Nu, enkele jaren later is de band in Vlaanderen al een favoriete festival act. Vorig jaar kwam hun laatste cd uit en na de nodige promotie en optredens in België is nu Nederland aan de beurt. Is A Brand een merk met toekomst?
 
Zoals bij elk merk is het belangrijk je te onderscheiden van de rest. Dat de band geen standaard band is blijkt al tijdens de opbouw van het podium. Het drumstel wordt helemaal vooraan midden op het podium geïnstalleerd met daarnaast de microfoons netjes op een rij, twee links en twee rechts. Wanneer de vijf heren, strak in pak, hun plaats innemen en hun optreden starten blijkt het al snel een verstandige keus de drummer naar voren te halen. Zowel letterlijk als figuurlijk is de drummer het middelpunt van de band.
 
De originaliteit is ook terug te vinden in hun nummers. Glamrock en elektrorock zijn de grootste ingrediënten, erg dansbaar allemaal. Toch zijn er weinig tekenen van een dance-act; drie gitaren, een bas en drums zijn de basis van de band. De band krijgt al snel de zaal in beweging, de catchy nummers slaan goed aan en er wordt lekker meegezongen en gedanst.
 
De doelgroep van de band is net zo veelzijdig als hun muziekstijl, de jonge indiekids vergelijken al snel met Franz Ferdinand terwijl bij de oudere bezoekers T-Rex als referentie opduikt. Om elke vergelijking die te veel voor de hand ligt te ontkrachten worden er de nodige covers van Daft Punk, LCD-soundsystem en zelfs AC/DC in de set verwerkt.
 
Dat dit merk net zo groot gaat worden als hun Vlaamse collega’s dEUS en Soulwax is niet ondenkbaar, maar het is zeker dat we nog veel van de heren gaan horen. Het product A Brand verdient in ieder geval een plaatsje op de bovenste plank zodat iedere liefhebber, van dance tot rock niet om de heren heen kan.