De heren van Capital Sentimental bliezen vrijdag hun eerste cd de ruimte in. Uit de VS kwam Tweak Bird de rest van de avond versieren.

Tweak Bird (foto: Niels Davidse)

In een wonderbaarlijk donkere zaal, gehuld in mist klinken de eerste klanken van Capital Sentimental. De band is al vaker genoemd op de 3VOOR12/Zeeland site. ‘Space’ is het sleutelwoord dat bij deze band steeds terugkeert. Vandaag ondersteunt het oranje-paarse licht de spacende atmosfeer.

De saxofoon in combinatie met rockende gitaar is mij al niet vreemd meer. De krijsende megafoon geluiden heb ik ook al vaker gehoord bij deze band. Vandaag zorgde een nummer met reggae invloed wel voor verrassing. De band is veelzijdiger geworden en speelt ook strakker.

Capital Sentimental zei laatst in de krant niet veel waarde te hechten aan tekst in hun muziek. De liedjes lijken echter wel een verhaal te vertellen. Met een spannende intro die uitmondt in een gevoelige saxofoonsolo die vervolgens over gaat in keiharde rock voel je jezelf meegesleurd worden in een spanningsboog. Aan die spanningsboog komt jammer genoeg ook een einde, de liedjes zijn op en er is gelegenheid om een cd’tje aan te schaffen. “What pope does in his sparetime’ vliegt over het merchandise tafeltje en Tweak Bird maakt zich klaar voor het vervolg van de avond.

Er verschijnt een gong op het podium. Later komen de drummer en de goed getooide gitarist op het podium. In no-time volgen de heliumstemmetjes en de psychedelische rock. Capital Sentimental bandlid René komt bij het volgende nummer het podium op om met de saxofonist van Tweak Bird een paar ondefinieerbare toptonen mee te blazen.
Tweak Bird geeft gas. De decibelmeter zou uitslaan en het publiek gaat los op de muziek. Waar Capital Sentimental wint door het creëren van spanning, wint Tweak Bird door aanstekelijke energie. Met uitzondering van één mooi rustmomentje, gecreëert door de dwarsfluit.

Beide bands wisten het publiek mee te nemen met hun psychedelische reis.

Capital Sentimental (foto: Sjoerd Schunselaar)