PopSport finale 2008/2009 in de Mezz te Breda

De Zeeuwse PopSport finalisten Kids Never Lie en Capital Sentimental strijden om de landelijke PopSport titel

Foto's: Febe Verelst, tekst: Kris Louwerse & Marije Albach ,

Zondag 10 mei was finale van PopSport 2009 in de Mezz te Breda.
Afgelopen weekend streden Kids Never Lie en Capital Sentimental tegen de winnaars van Limburg en Brabant.

De Zeeuwse PopSport finalisten Kids Never Lie en Capital Sentimental strijden om de landelijke PopSport titel

Voor Zeeland was het de eerste editie van PopSport, een zeer geslaagde editie, want als het aan mij ligt had Zeeland de meest verrassende bands in de Mezz staan.

Vanaf de start van PopSport 2008-2009 in oktober 2008, hebben 26 bandteams uit Brabant, Zeeland en Limburg workshops gevolgd om zich als band zowel muzikaal als zakelijk te ontwikkelen.
Naast deze workshops zijn de bands de studio in geweest voor opnames van een eigen demo.
14 februari vond de Zeeuwse halve finale plaats in De Spot, daar wonnen Kids Never Lie en Capital Sentimental het van FOD, Scarabee en Flying Nemesis.
Voor de band met de meeste vooruitgang en het beste eindresultaat staan prijzen te wachten. Zo krijgt de band optredens, studiotijd, bandcoaching, bandstickers, een backdrop en kaartjes voor Pinkpop.

De bands uit Zeeland zijn Capital Sentimental en Kids Never Lie. Deze jonge bands hebben in Zeeland al in meerdere finales gestaan en hebben de voorronde van Popsport in Zeeland gewonnen. Ze worden geroemd om hun originaliteit. De concurrentie is echter niet gering.

Limburg had als afgevaardigden Stuffed Animal en Izonix. Hunting the Robot en Mindtrick vertegenwoordigden Brabant. De bands uit Limburg hebben 2 bussen fans mee kunnen krijgen en Brabant heeft – al hebben ze een thuiswedstrijd – verbazend veel publiek in de zaal.

Kids Never lie start een spannende intro en daarna volgen de beats. Vrijwel alleen de Zeeuwen, met kleurrijke spandoeken bewapend, durven de voetjes van de vloer te bewegen. De muziek van de indie-electroband nodigt wel degelijk tot dansen uit. Misschien heeft deze muziekstijl het publiek verrast, misschien was het de loyaliteit van de Limburgse en Brabantse fans tegenover hun idolen. Aan de show van de in satijnen jasjes gehulde jongens zal het niet liggen. Het optreden was verzorgd met lichteffecten, muzikaliteit en afwisseling.

Capital Sentimental speelt voor een minder gevulde zaal. Het geringe publiek wordt wel gevangen door de spannende klanken van de band. Erg origineel aan de band is de spanningsboog die wordt benut. De band schuwt niet om rust te nemen, langzaam het volume op te bouwen en het ritme toe te laten nemen. Het saxofoonspel dat soms ontroert, soms scheurt en soms buitengewoon verrast is samen met de metal bodem uniek. De namen van de nummers moedigen gejuich aan. De show straalt van energie en spanning.
Voordat de winnaar bekend werd gemaakt trad de winnaar van PopSport 2007/2008 op, Johnny Stardust.

Hoewel deze bands wellicht het origineelst van Zeeland zijn en het hen ook niet aan muzikaliteit ontbreekt, lukt het hen niet om een prijs te bemachtigen. De uitreiking laat lang op zich wachten. Zo was er eerst de uitreiking van de beste song, deze ging naar de band Izonix. De publieksprijs, met een paar puntjes aan kop ging eveneens uit naar Izonix. (Waarschijnlijk omdat ze bussen met Limburgse fans hadden meegenomen.)

De uiteindelijke winnaar van PopSport 2008/2009 is geworden de Brabantse Hunting the Robot. De band is sinds januari dit jaar pas bij elkaar, ze spelen experimentele muziek met diepzinnige teksten.
Ze gaven een boeiend optreden weg, af en toe had je het idee dat je naar Bloc Party junior aan het kijken was. Wat ook opviel was de ontzettend goede drummer, het twaalf jarige broertje van de zanger.
Kortom, een terechte winnaar.