Infinite Mind winnaar van RegioRuis 2009

Een avond met 8 bands in de finale van RegioRuis 2009

Tekst: Cathelijne de Groen Foto’s: Remy van de Guchte ,

Een avond met maarliefst 8 bands geselecteerd uit de voorrondes, strijden in de finale van RegioRuis 2009. Met als welverdiende winnaar: Infinite Mind.

Een avond met 8 bands in de finale van RegioRuis 2009

Sinds 2008 organiseert de jongerenraad Schouwen-Duiveland jaarlijks RegioRuis. In de 6 voorrondes worden bands geselecteerd die uiteindelijk vanavond in de finale van RegioRuis mogen spelen. De winnaar krijgt een plaats binnen het programma van het Anywave Festival te Zierikzee.
 
Deze avond spelen er 8 bands met als opener van deze avond de rockband Wooden Shoes. Het is altijd lastig om als eerste band een avond te openen. Er is nog weinig publiek en je kunt ook niet door interactie sfeer creëren. Het optreden komt dan ook wat rommelig over en de zang klinkt niet altijd even goed.
 
Hierna krijgt The Chimney uit Bruinisse de kans om hun kunsten te vertonen. Nog steeds is er weinig publiek en de band doet ook weinig moeite om het publiek aan te moedigen. Hardere en rustige britrock-nummers wisselen elkaar mooi af. Ondanks het weinige publiek heeft de band wel indruk gemaakt op deze. Aan het eind vraagt het publiek om nog een liedje, maar helaas is daar niet genoeg tijd voor en worden ze afgekapt.
 
De singer-songwriter Adriaan van den Berge uit Bruinisse brengt als ‘Adriaan’ zijn nummers ten gehore. Zijn naam is bekend onder het publiek en hier wordt dan ook enthousiast op gereageerd. Compleet met 3 achtergrondzangeressen, cello, viool, drum en basgitaar maakt de muziek al gelijk indruk. Met de melancholische liedjes die Adriaan brengt, kan hij het nog wel eens ver gaan schoppen. Echter mogen de achtergrondzangeressen achterwege gelaten worden. De muziek klinkt met de diversiteit aan instrumenten voldoende om het oor te plezieren, maar zodra de achtergrondzangeressen inzetten klinkt het rommelig en soms zelfs vals. Zonder deze zangeressen red deze band het prima en bij het laatste nummer vallen zelfs alle podiumlichten uit, maar zonder mankeren speelt de band verder. Met een enthousiast applaus verlaat de band het podium.
 
De Goese band Grouse is vanavond wel een van de meest ervaren bands. De 4 heren spelen al een aantal jaren samen en zijn hard op weg om groot te worden. Vanavond laat het publiek en de techniek de heren een beetje in de steek. Zodra de technische probleempjes zijn opgelost zetten ze rockend hun volgende nummer in. Het publiek komt wat los en Grouse, die vorig jaar ook al op RegioRuis stonden, zetten met hun rocknummers een spetterend optreden neer. Hun laatste nummer met de akoestische gitaar erbij van zanger Michiel wordt aangekondigd als primeurtje. Echter hebben de mensen op de Grote Markt in Goes die middag hetzelfde primeurtje al gehad. Het publiek wordt aangemoedigd om te dansen en Grouse maakt zeker een mooie kans deze finale te gaan winnen.
 
Custom Made begint met een somber nummer en even lijkt het erop dat iedereen hier vanavond depressief naar huis gaat. Maar het volgende nummer komt de tamboerijn tevoorschijn en krijgen we levendige rock ’n roll nummers te horen neigend richting Queens Of The Stone Age met het nummer Feel Good Hit Of The Summer. De band uit Biezelinge communiceert weinig tot niet met het publiek maar zetten absoluut een mooi optreden neer. Het laatste nummer begint de gitarist mee te schreeuwen, misschien helpt het als de microfoon aan zou staan en anders mag dit geschreeuw gerust achterwege gelaten worden.
 
Golden Coffee, uit Terneuzen, begint wat rommelig. Wel doen ze een poging het publiek meer naar voren te halen. De harde gitaarmuziek lijkt in eerste instantie veelbelovend, maar wordt niet waargemaakt. Bij het tweede nummer lijkt het alsof de donkerharige zanger zijn tekst kwijt is. Ook heeft de zanger, en later een tweede zanger, niet helemaal zijn stem onder controle. Jammer, want de nummers zijn leuk maar komen niet tot hun recht.
 
De Zierikzeese band Zink begint met de vraag waar hun drummer is. Deze komt snel aanvliegen en schiet achter zijn drumstel. De muziek is een hoop raggen op de instrumenten en geschreeuw in de microfoon. Een enkele opgewekte toeschouwer swingt vrolijk op de minder vrolijke muziek. Uiteindelijk weet de zanger zijn tekst niet meer en gaat dit vermoedelijk niet de winnaar van RegioRuis 2009 worden.
 
De laatste band van deze finale is Infinite Mind. Een band met leden uit Bergen op Zoom, Ossendrecht, Oud-Vossemeer en Tholen die sinds 2007 met elkaar zijn gaan oefenen en liedjes schrijven. De band begint vanavond strak en gelijk wordt duidelijk dat de stem van de zanger een flink bereik heeft. De instrumenten zijn goed op elkaar afgestemd en zo komen de heren erg professioneel over. Ze zouden zo afsluiter van een groot festival kunnen zijn. Verbazend is dat de band eigenlijk nog erg weinig podiumervaring heeft, terwijl ze als professionele band een opvallende show neerzetten. Ook aan het publiek is te merken dat dit wel eens de winnaar van RegioRuis 2009 kan gaan worden.
 
Op het eind van de avond is de welverdiende winnaar dan ook Infinite Mind. Dit kan wel eens heel goed een grote naam worden binnen (en wie weet buiten) de Nederlandse popmuziek.